Spring til hovedindhold

Draghi smed nyt brændsel på aktiebålet

Draghi smed nyt brændsel på aktiebålet: Aktiemarkedet åndede i denne uge lettet op, efter at chefen for den europæiske centralbank Mario Draghi efter det månedlige møde kom med en meget blid melding. Markederne havde ventet en hurtigere og større aftrapning af ECB’s månedlige obligationsopkøb på 60 mia. euro, men nedtrapningen starter først ved årsskiftet med 30 mia. euro månedligt.

Det blev samtidig påpeget, at aftrapningen nok vil blive indfaset meget langsomt, og om nødvendigt rullet tilbage, for at stabilisere økonomien og de finansielle markeder. Med meldingen fra Draghi åndede markedet lettet op, og godt understøttet af faldende obligationsrenter og stærke økonomiske nøgletal, fik aktiemarkederne et gevaldigt spark opad. Faktisk steg de toneangivende aktiemarkeder i Tyskland og USA med et hæsblæsende tempo, godt drevet af teknologiaktier, så der igen igen blev sat nye historiske aktierekorder.

Stemningen er aktuelt ekstremt god: Situationen er lige nu, at stemningen på aktiemarkederne er ekstremt god og – efter vores mening – overoptimistisk. Vi er fortsat i en situation, hvor rigtig mange investorer trækker over i aktier, fordi det groft sagt er det eneste sted at være. Obligationer anses for at være for usikre, fordi det er opfattelsen, at det er et spørgsmål om tid, før obligationsrenterne begynder at stige.

Der er dog samtidig flere forhold, der taler mod stigende obligationsrenter: Meget lav inflation i kølvandet på erhvervslivets benhårde priskonkurrence, og centralbankernes tilbageholdenhed med at afvikle deres historisk risikable planøkonomiske stimulanser trækker mod fortsatte lave renter.

Endelig har markedet det med fortsat at ignorere alle geopolitiske risici, eksempelvis den realistiske risiko for en atomkrig mellem USA og Nordkorea, stigende spændinger mellem Kina og USA i det sydkinesiske hav, og konflikten med Rusland, blandt andet i Syrien, samt NATO’s optrapning af investeringer i militæret, som Danmark deltager i. Lige nu er det svært at se, hvad der kan ødelægge den gode stemning, når markedet ignorerer ethvert lille risikomoment.

Hvad er de største modhagere i forhold til et fortsat aktierally? Vi kan se flere umiddelbare ting, som kan ødelægge den gode stemning på aktiemarkederne:

For det første kan den amerikanske centralbank, i lyset af de seneste stærke nøgletal, signalere, at der kommer flere og hurtigere renteforhøjelser end tidligere ventet. Markedsforventningen er, at der nok kommer én renteforhøjelse mere i år, sandsynligvis først 13. december og altså ikke på næste møde 1. november. Centralbankerne har de seneste år været bange for deres egen skygge -og for at sige noget, der kunne ryste finansmarkederne – og intet tyder på, at de vil ændre retorik. De seneste meget stærke økonomiske nøgletal fra USA ville ellers retfærdiggøre hurtigere og større rentestigninger.

For det andet er realiteten, at de europæiske Stoxx 600 selskaber, hvori de danske C20 selskaber indgår, har klaret sig meget afdæmpet i den del af regnskabssæsonen for 3. kvartal, som vi nu er igennem. I Reuters Thomsons seneste ugeopgørelse over selskabernes regnskabsaflæggelse havde 50 af de 600 selskaber aflagt Q3 regnskab. Ses bort fra de meget volatile energiselskaber er den foreløbige bundlinje, at overskudsvæksten samlet set er nul i forhold til samme kvartal sidste år.

Over de seneste måneder har analytikerne blot nedjusteret og nedjusteret deres samlede Q3 forventninger, og hvis retningen holder, ender det med et fald i selskabernes samlede overskud. Det kan måske undre, idet europæisk økonomi er solidt på vej frem. Men der er flere træk i den anden retning: En styrket euro, højere lønninger, højere råvarepriser og et ekstremt hårdt konkurrencepres på salgspriserne. Det skal dog bemærkes, at de svage Q3 resultater endnu ikke har fået analytikerne til at nedjustere deres forventninger til selskabernes Q4 overskud, som stadigvæk ventes at blive solide.

For det tredje vil et finansielt chok, eksempelvis fra Kina eller andre steder, kunne udløse den næste aktienedtur. Det kan også blot være, at næste aktienedtur kommer ud af den blå luft, fordi euforien af de professionelle ses for overvældende. Vi synes, at den seneste tids stigninger virker overdrevent bekymringsløse, og det er da også et faktum, at aktiemarkederne er ekstremt overkøbte i teknisk analyse forstand. Det toneangivende amerikanske aktiemarked er aktuelt i den mest overkøbte tilstand de seneste fem år, og for teknologiaktierne er det tilfældet i helt ekstrem grad. Med andre ord kan der meget hurtigt opstå trængsel ved døren, når det begynder at gå nedad.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer