Nordnetbloggen

Er elevatoren på vej op eller ned?

Den finske elevatorproducent KONE har siden marts 2017 givet baghjul til konkurrenterne, men er der mere fut i aktien? Konkurrenten ThyssenKrupp er ekstremt lavt prissat målt på Price/Sales, og ligner dermed interessant investering for de risikovillige.

Jeg skrev i marts 2017 et debatindlæg om elevatorbranchen her på Nordnetbloggen. https://blog.nordnet.dk/hvem-vinderen-elevatorbranchen/

Jeg skrev bl.a. at finske KONE var den historiske vinder i elevatorbranchen med afkast på over 20% p.a. siden 1989. Jeg skrev også at KONE med kurs 40,0 euro endnu virkede rimeligt prissat i marts 2017 med P/E2017=20,7. Jeg gav aktien et kursmål på 51,36 euro i december 2019. På nedenstående graf kan du se hvordan det er gået med KONE siden marts 2017.

Figur 1. Grafisk analyse af KONE.

Som det fremgår, er kursen steget til 51,16 euro i maj 2019. Det svarer til et afkast på 27,9% før udbytter i forhold til kurs på 40,0 euro i marts 2017. Til sammenligning har ThyssenKrupp, United Technologies og Schindler Holding givet afkast på hhv. -48,2%, 17,0% og 11,3% i samme periode. I danske kroner har KONE givet afkast på 28,4% før udbytter, mens konkurrenterne i danske kroner i snit har givet tab på 9,1% før udbytter. KONE har med andre ord outperformet konkurrenterne med 37,5% (før udbytter). Da KONE samtidigt har givet de højeste udbytter i perioden, har aktien reelt slået konkurrenterne ca. 40% på blot 26 måneder.

KONE er aktuelt prissat svarende til P/E2018=31,4 og P/E2019=28,0. Aktien er dermed rekordhøjt prissat i forhold til det historiske niveau, jævnfør figur 1. Hvis det antages, at indtjeningen udvikler sig i henhold til markedets aktuelle forventninger, og aktien i fremtiden fortsat er højt prissat svarende til P/E=24, har aktien potentiale til at stige til 53,28 euro i december 2021, svarende til et kurspotentiale på 4,1% eller 1,6% p.a. Til vurdering af KONEs relative prissætning, har jeg beregnet nøgletal for fem børsnoterede elevatorproducenter. Se nedenfor.

Figur 2. Udvalgte nøgletal for fem børsnoterede elevatorproducenter.

Som det fremgår af tabellen, er KONE i maj 2019 en del højere prissat end konkurrenter som Schindler Holding, United Technologies og Fujitec. Nedenstående tabel viser EBIT overskudsgrader for de fem børsnoterede elevatorproducenter.

Figur 3. EBIT-analyse af fem børsnoterede elevatorproducenter.

Det skal bemærkes, at ThyssenKrupp og United Technologies er industrikonglomerater med flere forretningsområder udover elevatorforretningen. EBIT-analysen viser overskudsgrader for industrikonglomeraterne såvel som for konglomeraternes elevatorafdelinger. Som det fremgår, har United Technologies’ elevatorforretning (OTIS) branchens højeste gennemsnitlige overskudsgrad med 19,7% i perioden 2008 til 2018. KONE har med 13,3% den næstbedste overskudsgrad efterfulgt af ThyssenKrupp (11,1%), Schindler Holding (10,9%) og Fujitec (6,4%).

Som det fremgår af tabellen i figur 2, har ThyssenKrupp aktuelt en børsværdi på ca. 55,5 milliarder kroner. ThyssenKrupp har samtidigt med P/S=0,17 analysens klart laveste Price/Sales multipel, hvilket afspejler, at selskabet befinder sig i en årelang krise, hvor problemerne hober sig op i en uendelig række. ThyssenKrupps seneste problem/katastrofe er, at konkurrencemyndighederne har underkendt salget af selskabets europæiske stålforretning til indiske Tata Steel. Den europæiske stålforretning skal dermed genintegreres i konglomeratet med yderligere omkostninger til følge. Stålfiaskoen betyder også, at ThyssenKrupp har opgivet af sælge elevatorretningen, da man ikke længere tror på, at konkurrencemyndighederne vil godkende et evt. salg.

ThyssenKrupps elevatorforretning vurderes at have en markedsværdi omkring 14-15 milliarder euro (105-112 mia. kroner) på gældfri basis i fri handel. Elevatorforretningen har altså en værdi, der er omtrent dobbelt så høj som selskabets samlede værdi!!! Det er dermed åbenlyst, at det ville skabe stor værdi for aktionærerne, hvis elevatorforretningen blev solgt eller udskilt som en separat forretning. Ledelsen har i maj 2019 luftet tanken om at børsnotere elevatorforretningen. Meddelelsen fik kursen til at stige kraftigt, men den er efterfølgende faldet tilbage igen.

Nedenfor kan du se tre grafer, der beskriver ThyssenKrupps elevatorforretning.

Figur 4. Omsætningsudvikling for ThyssenKrupp Elevator.

Figur 5. Udvikling i EBIT for ThyssenKrupp Elevator.

Figur 6. Udvikling i overskudsgrad for ThyssenKrupp Elevator.

Som det fremgår af figur 4 og figur 5, har ThyssenKrupps elevatorforretning øget omsætningen med ca. 5,5% årligt i perioden 2003 til 2018, mens selskabets driftsindtjening er øget ca. 6,1% p.a. Som det fremgår af figur 6, har overskudsgraden siden 2008 ligget stabilt i niveauet 9-12%. Figur 4, 5 og 6 bekræfter, at ThyssenKrupps elevatorafdeling er en god forretning, der er helt sammenlignelig med KONEs og Schindlers forretninger.

Hvad mener du om ovenstående indlæg? Er KONE fortsat en god langsigtet investering i maj 2019? Er United Technologies, der har branchens bedste overskudsgrad og en lavere prissætning, en bedre investering i maj 2019? Eller er japanske Fujitec, der har branchens klart laveste Price/Earnings multipler for 2018 og 2019, en mulig overtagelseskandidat og en god investering i maj 2019? Eller er ThyssenKrupp, der har branchens klart laveste Price/Sales multipel en god investering i maj 2019? Skal man i den forbindelse tro på ledelsens snak om at børsnotere elevatorforretningen? Hvordan vil en sådan børsnotering for øvrigt påvirke ThyssenKrupps aktiekurs?

Dette er ikke en anbefaling om at købe KONE, ThyssenKrupp eller andre af de nævnte aktier. Selskabernes aktiekurser kan stige såvel som falde, og jeg tager intet ansvar, hvis du handler en eller flere af aktierne og kurserne efterfølgende stiger eller falder.

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i ThyssenKrupp.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-05-29 07:47

God gennemgang af elevatorproducenterne. Jeg mener dog ikke, at man kan sammenligne multiplerne for UTX og Thyssen da de, som du siger, består af 3-5 forskellige divisioner. En børsnotering af Elevator-divisionen skaber heller ikke i sig selv værdi for Thyssenkrupp. Årsagen til, at man siger elevatorbenet er mere værdi end Thyssenkrupp selv er, at der ligger ca. 11 mia. EUR i gæld i Thyssen. Det vil derimod betyde, at et individuelt elevatorselskab kan performe bedre end under konglomeratstrukturen. Det der til gengæld vil skabe værdi er, hvis Kone køber Thyssenkrupp Elevator. Jeg er nysgerrig på, hvorfra du har at de… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-05-29 09:16

Kone virker absolut fuld prissat på nuværende niveau. Derimod er en carve-out af Thyssenkrupps elevatorforretning en potentiel kurstrigger. Jeg er ikke oplæst på detaljerne i Thyssenkrupps balance, men det er helt sædvanligt, at konglomerater værdiansættes med betydelig rabat relativt til en sum-of-parts valuation. Se bl.a. https://www.reuters.com/article/us-thyssenkrupp-split-elevators-stocks/elevator-spin-off-sends-thyssenkrupp-short-sellers-running-for-cover-idUSKCN1SG1LN. I modsætning til Max mener jeg derfor, at en børsnotering af elevatorforretningen vil skabe værdi for Thyssenkrupps aktionærer. Et salg til Kone vil selvfølgelig også være fint. Jeg har ikke aktier i nogen af de nævnte selskaber.

Bjarne Walther
Bjarne Walther
2019-10-29 13:47

Det har vist sig indtil 29/10 19 at Kone er steget ganske meget (knap 12% fra 27/5 19 til 29/10 19 ) samtidig med et godt 3/4 års regnskab.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld