Nordnetbloggen

Lad aktiekniven falde

Vi har senest set det med Vestas og FLSchmidt og i 2016 så vi det samme med Novo Nordisk. Det er ikke specielt, men en aktiegrundregel der blot bliver bekræftet: Når et selskab nedjusterer på en måde som ikke blot skyldes lidt kortsigtet uro eller regnskabsteknaliteter, vil aktiekniven ofte falde dybere end de fleste investorer forestiller sig. Hold dig fra de faldende aktieknive; overvej at sælge kortsigtet og vent med din langsigtede aktieentre til faldet har raset ud.

Nedjusteringer er sjældent gratis

Når et selskab skuffer og nedjusterer i et omfang som ikke kun eller overvejende kan siges at være et kortsigtet fænomen eller som skyldes periodiske forskydelser, er der en række forhold som du som investor med fordel kan være opmærksom på:

  • En varig nedjustering er meget sjældent (aldrig kursgratis).
  • Kursfaldet bliver større, jo højere prisfastsættelse, jo større skuffelsen er, jo mere varig indtjeningsnedturen må antages at vare og jo flere analytikere som skal vende rundt fra at være positive til at blive negative.
  • Efter nedjusteringen vil der komme et umiddelbart fald. Aktien falder på rygmarvsreaktionen. Kort- og langsigtede investorer bør holde fingrene væk fra købsknappen. Kortsigtede investorer, som ejer aktien, bør overveje at sælge og eventuelt at tage tabet.
  • Efter det første fald, kommer der typisk en 2. bølge, når analytikere skal have nedjusteret indtjeningsforventninger, anbefaling og kursmål. Det som driver en aktie er ændringer i indtjeningsforventningerne, og når de falder, så falder aktien uanset hvor billig en aktie kan synes. Hold øje med indtjeningsforventningerne!
  • Den 3. bølge kan komme hvis der er mange analytikere, som skal have tilpasset deres anbefaling til den nye virkelighed. Den dårlige nyhedsstrøm kan strækkes over en længere periode og en aktie kan ofte falde flere gange på den samme nyhed.
  • Efter at analytikere har fået tilpasset deres tal og investorerne har gjort det samme med deres beholdninger, følger ikke sjældent en periode, hvor kursen kan stige eller falde lidt. Det vil ofte være ”falske kurssignaler” hvor udsvingene og ikke mindst størrelserne heraf vil afhænge af tilfældigheder. Det afhænger af den relative styrke mellem køber og sælger på dagen. Det er først her de kortsigtede bør overveje at købe for at se om en aktie kan være faldet for meget. De langsigtede bør stadig tage det roligt og ikke købe ind.

Vent til vendingen

Ventetiden kan føles lang og det kan krible i købsfingeren, men på samme måde som noget godt er værd at vente på, betaler det sig oftest for investorerne at vente med at købe ind i en slagen aktie, indtil der er sikre tegn på at en vending er indtruffet. Udslagsgivende er ofte et godt regnskab og medfølgende kommentarer, som vender ovenstående nedtur på hovedet.

Medløber fremfor front- og modløber

Nogen vil hævde, at hvis du venter, risikerer du at komme for sent. Det er naturligvis altid en risiko, men den er meget mindre end du tror. Det som driver en aktie er indtjeningsforventninger og risikofornemmelsen. Erfaringer viser, at det betaler sig at skynde sig langsomt og være en medløber snarere end frontløber og modløber til en voldsom nedtur.

Anm: Jeg ejer ikke aktier i Vestas, FL Schmidt. Jeg ejer aktier i Novo Nordisk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2017-12-11 14:47

Det som jeg selv skriver om på http://bluelobster.dk/ – og også læser igen og er er, at den almene investor ikke kan time sin ind- og udgang i en aktie, bedre end markedet. Det vil for den almene investor være bedre at blive en i aktie i stedet for at forsøge at købe og sælge den.

Gæst
Gæst
2017-12-12 21:58

“Hold dig fra de faldende aktieknive; overvej at sælge kortsigtet og vent med din langsigtede aktieentre til faldet har raset ud”. Ja det er jo fint og let sagt …. men timing (hvornår er en aktie en faldende kniv & hvornår er faldet raset helt ud) med aktier er jo oftest det sværeste at forudse og mere eller mindre gætteri, anelser og fornemmelser, som ikke en gang de bedste investorer i verden kan forudse. Og ingen kan forudsige hvor langt kniven falder og hvornår bunden er nået, så kunne man jo blive ustyrlig velhavende på meget kort tid (f.eks. via… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-12-13 07:01

Hej Bjarne Tak for din kommentar. Kært barn har mange navne. Selvfølgeligheder sat i system og viden om aktieinvestorerne eller noget helt tredje. Det er opskriften på hvordan aktiemarkeder og investorerne reagerer. Det handler som sådan ikke om at forudse Novo Nordisk’ store fald, men om at reagere på fakta og uden investeringsfølelser. Nedjusteringer, som ikke skyldes en enkeltstående og forbigående hændelse er klare advarselstegn, som investorerne ikke bør overse, hvis de vil tjene penge. Novo Nordisk i 2016 og Vestas her i 2017 er gode eksempler på kortsigtede faldende knive. En anden er FLS. Deres regnskab var i forhold… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-01-10 16:14

Jeg skriver ikke som sådan om investeringer online via https://oskarvm.dk , men jeg har indtil videre held med at investere i online medier, og tænker det er kommet for at blive!

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-01-10 16:15

Du kan også læse mere om investeringsnyheder på sigt via den anden svenske side https://nyheterafton.se/ 🙂

Gæst
Gæst
2019-12-10 19:48

Det ser ud til at både novo og Vestas har klaret sig ok siden denne artikel er skrevet. Jeg skriver selv på https://firefoxii.com/ om investering og økonomisk frihed

Sune
Sune
2020-09-01 10:46

Man kan ikke time markedet, så hvorfor overhovedet prøve? Det giver mere mening at holde tingene simple https://www.frinans.dk/simpel-investering/ så man kan bruge sin dyrebare tid på noget andet.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld