Nordnetbloggen

Flemming Kozok: Kurtage: En omkostning eller en investering?

Indlægget er skrevet af: Flemming Kozok, Aktiv investor. Blogger om tilgange til markedet med primært fokus på tankegange, strategier og muligheder relateret til den kortsigtede aktør.

Over årene har undertegnede generelt opereret med en høj handelsfrekvens i investeringsaktiviteter. Samlet har jeg betalt mere end 15 mio. kr. i handelsomkostninger over de seneste godt 10 år. Naturligvis kan det være noget deprimerende at tænke på. Det er dog et faktum jeg ikke desto mindre er mentalt på det rene med.

Årsagen skal findes i selve opfattelsen af en handelsomkostning. Mange investorer går rundt med en art ”kurtage-fiksering”, hvilket egentlig er lidt forkert. Handelsomkostningen skal sættes i kontekst frem for blot at blive betegnet som noget man skal søge at minimere (ved ikke at handle aktivt), som det fra tid til anden advokeres af visse aktører i debatten. De fleste associerer øget handelsfrekvens med øget risiko. For undertegnede er det ironisk nok det stik modsatte, da den lille ”investering” der ligger i handelsomkostningen på flere måder kan besidde en ganske stor værdi.

I denne sammenhæng vælger jeg i det følgende at opstille mine personlige afkast opnået over årene og tilhørende aktivitet målt på antal handler. Overordnet kan disse fungere som eksempler der med al tydelighed må medvirke til at vise, at en høj frekvens af handler ikke nødvendigvis umuliggør et solidt afkast:

Aktiehandel som fuldtidsbeskæftigelse (januar 2000 – juni 2006):

-I år 2000 en forrentning på 12.800% fordelt på 25.019 handler.

-I år 2001 en forrentning på 114% fordelt på 20.241 handler.

-I år 2002 en forrentning på 84% fordelt på 10.285 handler.

-I år 2003 en forrentning på 274% fordelt på 11.856 handler.

-I år 2004 en forrentning på 141% fordelt på 8.687 handler.

-I år 2005 en forrentning på 118% fordelt på 7.828 handler.

-Januar – juni 2006: en forrentning på 115% fordelt på 8.494 handler.

Aktiehandel på deltid (juli 2006 – juni 2011; ved siden af fast arbejde & cand.merc.-studie):

-Juli – december 2006 en forrentning på 28,17% fordelt på 2.858 handler.

-I år 2007 en forrentning på 43,78% fordelt på 6.277 handler.

-I år 2008 en forrentning på 52,70% fordelt på 4.530 handler.

-I år 2009 en forrentning på 159,88% fordelt på 4.507 handler.

-I år 2010 en forrentning på 44,29% fordelt på 3.208 handler.

-Januar – juni 2011 en forrentning på 68,38% fordelt på 5.330 handler.

I debatten omkring (privates) handelsomkostninger eksisterer en floskel i stil med: ”Før du tjener på aktiehandel skal du først tjene dine handelsomkostninger tilbage. Afhold dig derfor fra aktiv handel, da det blot vil øge dine handelsomkostninger”. For undertegnede har denne opfattelse altid været en smule fjollet. En nøgle til ”sandheden” om handelsomkostningen er derimod at isolere den enkelte omkostning og sammenstille den med ”missionen” for den pågældende handel. – Med andre ord at kigge nærmere på selve funktionen der repræsenteres ved eksekvering af den pågældende handel i kontekst af den overordnede investeringsstrategi.

De fleste investeringsstrategier kvalificerer til opfattelse af handelsomkostninger som en investering snarere end en ren omkostning. Også mange af dem som ikke kun opererer kortsigtet. – Og naturligvis er der i sagens natur tale om en ”ren omkostning”. Den er dog ikke så ensidig som man skulle tro. Det er netop her opfattelsen af denne omkostning som en investering set i det større billede bør modificeres.

Jeg refererer i denne sammenhæng til mit tidligere blogindlæg omkring opretholdelse af sikkerhed i investeringsaktiviteter, se Frygten som det stærkeste værn. Essensen i dette indlæg refererer til stop loss-strategi.

Det vigtige at forstå i forhold til aktiehandel er, at nøglen til succes på længere sigt er evnen til at holde tab i bero. Indtægterne fra gode handler er faktisk i en vis udstrækning sekundært. At efterleve principperne opstillet i en formuleret stop loss-strategi er nøglen til at opnå dette essentielle skridt. I denne centrale kontekst er handelsomkostningen en investering i denne sikkerhed.

At ”investere” en simpel, lav kurtage ligger i tråd med at kurtagen bør repræsentere den nemme, hurtige og ikke mindst billige vej ud af en position; den er således et værn mod tab. På samme tid repræsenterer den en billig og let opnåelig ret til og mulighed for at være med på en bevægelse i den rigtige retning.

Det vigtigste ”redskab” til praktisering af sikkerhed i min egen investeringsaktivitet har været beskyttelse via en øget frekvens af handler. – Man kan kalde det for beskyttende handler, eller ”protective trading” som jeg selv kalder det. For mig er eksekvering i strategi vha. protective trading-tankegangen noget der nærmer sig et mindset; noget som er dybt forankret og inkorporeret i alt hvad der foretages i markedet. I denne tankegang repræsenterer handelsomkostningen i sandhed en investering. – Oven i købet en ganske lille én af slagsen som besidder en stor værdi.

Overordnet set er kombinationen af øget sikkerhed og øget handelsfrekvens noget som mange ikke gør brug af og dybest set ikke tænker over kan hænge sammen som en mulighed. Men når det gøres på den rigtige måde vendes tingene pludselig en smule på hovedet og den aktivitet som tidligere blev anset for særlig risikofyldt (læs: bl.a. daytrading) bliver pludselig noget som er renset for større risikomomenter.

… Årsagen herfor er relativt simpel: At opfattelsen af kurtagen modificeres til at repræsentere en investering i sikkerhed & muligheder, frem for blot en ren omkostning.

/ Følg løbende mine opdateringer påtwitter.com/flemmingkozok

/ VIDSTE DU: At jeg tilbyder personlig undervisning i Active Trading? Hør mere via e-mail: flemmingkozok@gmail.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

6
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Hej Flemming,
Jeg bliver nysgerrig, og meget skeptisk, når du i ovennævnte fortæller at du har tjent 12.800% i år 2000. I et senere indlæg fortæller du om et tab på 65% over 5 uger i år 2000. Kan du forklare hvordan de to ting hænger sammen?

Gæst
Gæst

Hej Michael – det hænger ganske simpelt sammen:

Min noget beskedne startkapital primo år 2000 lød på ca. 32.500 kr. Dette beløb blev på 4 måneder til ca. 6,4 mio. kr. ved eksekvering af omkring 11-12.000 handler. Efterfølgende tabtes af dette beløb omkring 65 % i løbet af 5 uger. Det resterende beløb på godt 2,2 mio. kr. udviklede sig til ultimo året at svare til en forrentning på 12.800 % eller et beløb i niveauet 4,2 mio. kr. baseret på i alt godt 25.000 handler i løbet af året. Indtjeningen er naturligvis renset for omkostninger.

Gæst
Gæst

Hej Flemming,

Hvordan kan det være, at du har foretaget væsentlig færre handler de senere år?

Gæst
Gæst

Hej Thomas,

Der er tale om primært to elementer bag den noget lavere handelsfrekvens:

1) Jeg handlede på fuld tid fra år 2000 – 2006 hvor frekvensen typisk var særligt høj. I efteråret 2006 blev jeg ansat andetsteds hvor jeg var til 2009. På samme tid læste jeg cand.merc. fra 2008 – 2010. Som følge heraf handlede jeg på “deltid” hvilket naturligt medførte lavere aktivitet i nævnte perioder.

2) I de senere år har jeg fokuseret på at mindske handelsfrekvensen teoretisk uden at kompromittere afkastet. Med andre ord søgt en form for aktivitetsomlægning, dog fortsat inden for præcis samme strategier som tidligere.

Gæst
Gæst

Hej Flemming. Jeg arbejder, målrettet, ligesom dig på at nedbringe handelsfrekvensen uden at kompromittere afkastet -ej heller handelsstrategien. Jeg finder denne øvelse helt ekstrem svær og har lidt mødt “muren”. Kan du komme med nogle fif til hvad du gør for at komme fra A til B (ved det er et meget åbent spørgsmål). Jeg syntes at have erfaret at for mig ligger en stor del i den mentale tilgang, så her ligger en stor del af mit fokus for nærværende. Jeg syntes dog at det er et puslespil af mange ting som skal gå op i en højere enhed… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Martin,

Det handler i høj grad om to ting:

– Tålmodighed. At sidde på hænderne og vente på det helt rigtige setup. Dette er naturligvis en større proces, og meget af processen baserer sig på erfaring.

– Low risk, high probability. Denne form for handler skal forfølges i højere grad end øvrige. Tålmodigheden spiller også her naturligvis en meget stor rolle. Det nedbringer frekvensen af små og mindre vigtige handler og øger fokus på det større: The Big Bet Sniper.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link