Nordnetbloggen

Flemming Kozok: Kravet til hurtig omstilling – Rare Earth & Uran

Indlægget er skrevet af: Flemming Kozok, Aktiv investor. Blogger om tilgange til markedet med primært fokus på tankegange, strategier og muligheder relateret til den kortsigtede aktør.

I en foranderlig verden bør investorer – af kort- såvel som langsigtet orientering – besidde egenskaben til hurtig omstilling, ikke mindst af rent risikomæssige hensyn. Dette gælder i høj grad også investorer med kort/ultrakort orientering, såsom eksempelvis daytradere.

I forhold til to mere konkrete nylige eksempler som har krævet kortsigtet vilje og evne til omstilling kan blikket rettes mod først sjældne jordarter/råstoffer, eller på engelsk rare earth elements. At arbejde med aktier i selskaber indenfor dette område har krævet forståelse for aktiernes betydelige appreciering primært i perioden siden medio 2010. I denne periode var aktierne underlagt en betydelig opmærksomhed, som bare voksede og voksede i en grad så ”Rare Earth” nærmest udviklede sig til det nye buzz-word. – Med andre ord et stærkt hypet felt.

Der blev i forbindelse med hændelserne i Japan hurtigt stillet spørgsmål til Japans forventede fremtidige vækst. Idet Japan repræsenterer verdens største aftager af disse sjældne jordarter kvitterede markedet med at sende mineselskaber som Molycorp (NYSE: MCP), Avalon (NYSE AMEX: AVL, Rare Earth Resources (NYSE AMEX: REE), Lynas Corp (OTC: LYSCF) m.fl. ned med 20-25 % på få dage. Se evt. chart her.

De generelle spørgsmål til Japans økonomiske vækst som resultat af hændelserne øger kravet til også den kortsigtede aktør, som ønsker at handle i retning af bl.a. sentiment/psykologi i markedet. Ovenstående reaktion i markedet repræsenterer et fint eksempel på hvad sentiment i markedet kan resultere i, da der reelt ikke foreligger data af konkret art. Dette illustreres yderligere ved det stærke comeback disse aktier har nydt efter markedet ”nåede til enighed” (i al fald midlertidigt) om at henkaste det initiale skrækscenarie og følgelig præsentere voldsomme stigninger i niveauet 40-50 %. Trading i disse hurtigt omskiftelige scenarier har indenfor en snæver tidsramme budt på masser af muligheder – men på samme tid krævet evnen til hurtig omstilling.

Et andet eksempel i direkte relation til hændelserne i Japan ses i udviklingen i flere uran-miner. Siden Fukushima har disse aktier sat investorer på prøve – alt imens daytradere og øvrige kortsigtede akører har haft særdeles gode muligheder for at arbejde med disse aktier. Men igen et resultat af hændelser som har krævet evnen til hurtig omstilling.

I takt med den negative udvikling på værket i Fukushima blev disse aktier straffet voldsomt grundet usikkerhed omkring den fremtidige pris på uran, som det seneste år i øvrigt har oplevet store prisstigninger. Aktier i uran-miner som Uranium Resources (Nasdaq: URRE), Uranium Energy Corp. (NYSE AMEX: UEC), Ur-Energy (NYSE AMEX: URG) og Uranerz Energy Corp. (NYSE AMEX: URZ) tabte på få dage i niveauet 30-35 % af værdien. Se evt. chart her. Disse aktier har således repræsenteret nogle særdeles volatile emner oplagt for den kortsigtede investor at arbejde med. En af mine grundregler er at markedet altid overreagerer – og i begge retninger. Med andre ord måtte der komme en modreaktion – det skete skam også her fulgt af hurtige stigninger på helt op mod 50 % i disse aktier. På toppen af denne reaktion befandt sig igen gode short-muligheder; som altid på toppen af et overdrevent bounce.

Markedet viser igen og igen at det kan have meget svært ved at gennemskue værdiansættelser på kort sigt, særligt når det har at gøre med hændelser som ikke repræsenteres ved håndgribelige tal som eksempelvis en virksomheds reviderede fremtidsudsigter el.lign. Observationerne ovenfor relateret til Rare Earth & Uran er aktuelle og repræsenterer nogle stærke eksempler herpå set i relation til deres udvikling i forhold til nogle hændelser som markedet har svært ved at beregne konsekvensen af.

I et så svært gennemskueligt marked som vi ofte har at gøre med skal man som aktiv handler være særdeles parat til hurtig omstilling. Den mest succesrige kortsigtede aktør vil søge at holde sig tæt op ad markedets sentiment og ”mærke” hvad markedet ønsker i forhold til det uhåndgribelige aspekt. Dette skal fungere i ledtog med viljen til at være åben for omstilling på kort sigt. Denne indstilling skal øge muligheden for at komme med i den rigtige retning på disse udsving – om det så er short eller long.

Evnen til kortsigtet omstilling vil på samme tid yde beskyttelse for den enkelte, da særligt aktivitet indenfor volatile felter som de nævnte kræver eksekvering på stop loss. Uden sidstnævnte vil risikoen være umådeligt høj. Omvendt repræsenterer høje volatilitet særligt store muligheder. Det skal blot gå hånd i hånd med en stærk og relativt tæt/snæver ”sikkerhedspolitik”.

/ Følg løbende mine opdateringer påtwitter.com/flemmingkozok

/ VIDSTE DU: At jeg tilbyder personlig undervisning i Active Trading? Hør mere via e-mail: flemmingkozok@gmail.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link