Spring til hovedindhold

Kan guld købes for dyrt?

Guld bliver mest brugt i smykkeproduktion nu til dags, men der er stadig betydelige guldreserver rundt omkring i verden, da guld stadig anses som noget af det mest sikre at investere i.

USA har klart den største guldreserve i verden med 8.134 tons. Nummer to på listen er Tyskland med 3.364 tons. Danmark har en mere beskeden beholdning på 66,5 tons.

Guld som investering er ikke særlig udbredt i Danmark, men guld har nogle virkelig gode egenskaber til at minimere ens porteføljerisiko.

I Danmark har mange traditionelt brugt statsobligationer og realkreditobligationer som det sikre element i sin portefølje. Desværre er renteniveauet i Danmark og resten af verden meget lavt i de mest sikre obligationstyper (AAA rated), hvilket gør, at guld måske er værd at se lidt nærmere på.

Rentesatser pr. 28. maj 2020:

Indskudsbevisrente i Nationalbanken-0,60 %
3-årig RD flexobligation-0,18 %
10-årig US statsobligation0,69 %
10-årig tysk statsobligation-0,41 %

Som det ses af ovenstående tabel, så giver sikre obligationer (AAA rated) ikke meget rente i øjeblikket, og i mange tilfælde er det desværre også negative renter. Kontanter i de fleste banker giver også enten 0 procent i rente eller negativ rente på -0,60 procent.

10-årig afkastsammenligning mellem guld og MSCI verdensindeks.

Guld (gul graf) har givet et afkast på ca. 41 procent mod globale aktier (blå graf), som har givet et afkast på ca. 106 procent i sidste 10 år.

Det er nok ikke nogen overraskelse, at aktier på lang sigt har givet bedre afkast end guld, men udsving undervejs har også været markant større. Timing kan dog være vanskeligt, så hvis du f.eks. havde købt guld i sommeren 2011, så havde dit afkast været negativt til dags dato.

Prisudvikling over guld fra 2003.

Som det kan ses af ovenstående graf, så er en investering i guld ikke uden risiko – i nogen perioder er det slet ikke særlig attraktivt. Guld har dog nogle gode porteføljeegenskaber. Indtil nu har guld givet et positivt afkast på ca. 12 procent i 2020 mod et globalt aktiemarked MSCI World (Ishares Core World), hvor afkast har været negativt med ca. -7 procent.

Om guld bliver en god investering på kort eller lang sigt har jeg ingen holdning til, men jeg synes, at guld har super gode porteføljeegenskaber.

Hvis du gerne vil tilføje guld til din portefølje, så kan du finde information om dette på vores temaside her. Derudover har C Worldvide for nylig skrevet en interessant artikel omkring guld som kan læses her.

/Brian Buus Madsen
Head of Business Management
Nordnet

Ovenstående er ikke en købsanbefaling og historisk afkast er ikke en garanti for fremtidig afkast.

Brian Buus Madsen
Tidligere Head of Business Management

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-07-29 12:19

Spørgsmålet burde i virkeligheden være obligationer eller guld/sølv. USA har allerede et gældsniveau over 100% og hvad tror du selv politikkerne vælger ved næste krise ? Er det på nogen måde realistisk, at al den gæld der er skabt de seneste årtier vil blive betalt tilbage i en valuta med acceptabel købekraft ? Og hvor mange kender du der lige har en lille million stående – sgu mange, uden at emnet som sådan har været bragt op. 20 kr vejer i øvrigt 9,3 gram.

Gæst
Gæst
2020-06-12 00:43

Du skriver på dansk, så lidt underligt at du siger guld købt i sommeren 2011 har givet et negativt afkast.
Faktisk er prisen idag 12% højere end dengang: kr 10138/oz dengang mod nu kr 11405/oz
Jeg tror selv prisen vil stige yderligere i de kommende år – pga den devaluering af papir pengene vi ser på begge sider af
atlanten. Pas på med mineselskaber – mange af dem er ikke veldrevne og egner sig ikke til køb og behold – hvilket netop er det fysisk guld gør.