Nordnetbloggen

Kåre Schultz/Teva: Pak følelserne væk og fokuser på værdiskabelsen

Flere amerikanske investeringsbanker har været på besøg hos Teva, og det har generelt medført en opjustering af aktieanbefalingen. Efter 2 måneder bliver det tydeligere, at Teva er en udfordret virksomhed, hvor der er brug for at tage drastiske midler i brug. Investorerne bør holde tingene adskilt. Når det drejer sig om at vende en nødlidende forretning bør fokus være på værdiskabelse.

Gældsbjerg

35 mia. USD, hvorfor 9 mia. forfalder til betaling eller refinansiering indenfor de kommende 23 måneder. Udløb af et patent på en storsællert, som har været en sovepude for Teva og et tilkøb i 2016, som den tidligere ledelse aldrig integrerede og gjorde økonomisk bæredygtig, er sammen med et generelt prispres på generiske produkter en toksisk cocktail, som har fået sveden til at springe frem på Teva aktionærernes pande.

Udfordringer kræver handling

Når en virksomhed er udfordret, kræver det resolut handling. Der er ikke tid og meget mindre plads til følelserne, når eksistensen er truet. Når du er på vej ud over Niagara Falls, er det ikke tiden, hvor du på rekordtid skal søge at slippe af med din højdeskræk og frygt for høj fart. Disse ting skal du helst have styr på forinden.

14.000 afskedigelser

Kåre Schultz har været topchef i Teva i lidt over 2 måneder og han har haft travlt med at lægge planen til hvordan Teva igen kan blive Israels stolthed. Det er ikke gået stille af sig. 25 % af den globale medarbejderskare vil skulle finde sig et andet arbejdssted. Procenter er relative, men når tallet bliver lyst op til 14.000 ud af en samlet arbejdsstyrke på ca. 56.000, bliver det ind- og selvlysende meget stort.

”Kunsten” at forsømme sin pligt

Den tidligere ledelse forsømte at gøre det nødvendige. Derfor skal ekstra meget gøres ekstra hurtigt. Når et skib krænger og har markant slagside, er der en overhængende fare for at det kæntrer. I sådanne situationer er der ikke tid til at tænke på ønskeløsninger, men på det som skal gøres nu for at undgå katastrofen.

Værdiskabelse vs god ledelse

Der kan være en stor forskel på værdiskabelse og god ledelse. Mange har heldigvis fokus på, at den gode ledelse og værdiskabelsen skal gå hånd i hånd. I nogle tilfælde er det bare ikke muligt. Det sker, når en virksomhed er udfordret på eksistensen, og det er Teva.

Forskellige investorer

Investorerne er heldigvis forskellige. Nogen er overbeviste om at etik og bæredygtighed skal gå hånd i hånd med afkast. Andre har en anden tilgang til det at tjene penge. Det er ikke op til mig at afgøre hvilken type investor du er og hvad der er bedst for dig.

Hold investeringsfokus

En ting er dog uomtvistelig. Det er vigtig at være fokuseret. De som sætter deres penge i virksomheder, som er truet på deres fortsatte eksistens, lægger deres afkastlod i hænderne på en øverste leder, som kan formå at begå sig i vindstyrke 12 i rum sø.

Mit konkrete råd er at holde fokus på lederen og hvad hun/han kan og har gjort og vil gøre. Lederen gør ofte en meget stor forskel. Når det konkret drejer sig om Teva, har Kåre Schultz fået et opdrag om at positionere Teva til en Turn-around på kort og mellemlang sigt. Det er det, som han gør.

Hvis du er investor i Teva, som er udfordret, så er det fornuftigt at pakke følelserne væk; at se bort fra ”baggrundstøjen” og have fuld fokus på hvordan værdiskabelsen udvikler sig. Det sværeste ved at investere er at forblive disciplineret i hele processen og tro mod den investor som du er, og lukke alt andet ude.

Anm: Jeg ejer selv aktier i Teva

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld