Nordnetbloggen

Teva: Kåre Schultz læner sig op ad et meget gult aktiekort fra investorerne

Teva Pharmaceuticals

Kåre Schultz har en lang række succeser bag sig, og forventningerne til at han over 2-3 år kunne være den person, som var i stand til igen at få Teva på ret køl, var meget store. En mellemtid efter godt 18 måneder viser, at investorerne er gået fra at være meget forventningsfulde til at være ekstremt skeptiske med hensyn til den lagte strategi. Her er investeringsperspektivet:

 • Aktiekursen er efter en længere nedtur nu ca. 25 % under det niveau, den var på, da KS overtog direktørposten den 1/11 2017. Udgangspunktet før hans tiltræden var allerede lavt og taknemmeligt.
 • De seneste uger har været meget hårde ved investorerne. Udviklingen kan et langt stykke hen af vejen ”forklares” ved den manglende investorappetit på medicinalselskaber, hvor omsætningen er baseret på generiske produkter. Således er aktiekursen hos en anden af de større generiske producenter, Mylan, også faldet ganske meget.
 • Aktuelt presser ”Medicare til alle” hele sektoren.
 • Nedturen tog for alvor fart, da KS efter 3 kvartalsopjusteringer på stribe leverede et skuffende 4. kvartalsregnskab. Indtjeningen var under det forventede, opjusteringen udeblev, og KS leverede en skuffende guidance, som lå under konsensus for 2019 på det tidspunkt.
 • I starten af 2018 købte Warren Buffetts Berkshire Hathaway 4,3 % af aktierne i Teva. Det er ikke særlig sandsynligt, at det er netop denne investor, som igennem aktieudsalg, har været med til at presse aktiekursen ned, men frygten lurer.
 • KS er en af de allerbedst betalte topchefer overhovedet. Set i forhold til aktiekursudviklingen, virker en aflønning på 32 mio. USD for 2018 som horribelt.
 • I forbindelse med 2017 regnskabet kom KS og Teva med en meget forsigtig guidance, som mest var et udtryk for en ”KS special”; at guide forsigtigt og overgå forventningerne. Resultaterne for helåret endte med at overgå forventningerne massivt, og Teva sluttede 2018 af med en indtjening på niveau med, hvad konsensus var ved indgangen til 2018 før forventningerne blev nedjusteret. Kommer det billede til at gentage sig? Spørger investorerne med rette.
 • I 2. halvår af 2018 berettede Teva om et aftagende generisk prispres. Det er dog ikke en udvikling, som investorerne har købt ind på.
 • Målt på midtpunktet i guidance prisfastsættes Teva til i underkanten af 6x den forventede indtjening, hvilket er historisk lavt. Samtidig skal det erindres, at konsensus ligger 20 % under den indtjening, som blev opnået i 2018. Der er altså tale om en meget lav prisfastsættelse ud fra en nedtrykket base.
 • Der er ikke noget som tyder på at Teva er bagud med omkostningsreduktionerne, som samlet skal fjerne 3 mia. I forbindelse med 2018 regnskabet blev det fremhævet, at 60 % af reduktionerne var blevet opnået.
 • I forrige uge fik Teva genforhandlet de løbende kreditfaciliteter, og der er ikke noget som aktuelt tyder på, at gældsreduktionen på mellem 0,5-1,0 mia. USD/kvartal ikke fortsætter.

Står KS på aktievippen?

Investorerne er skuffede og det samme må bestyrelsen være. Uanset om det er resultaterne eller tilliden til dem eller en kombination af begge, som trykker aktien ned, er udviklingen meget skuffende. Der er ikke plads til at KS skuffer, når regnskabet bliver offentliggjort om lidt mere end 1 uge. Investorerne vil fokusere på:

 • Regnskabet og guidance for helåret
 • Kommer der en opjustering af hvor meget omkostningerne kan reduceres med?
 • Hvordan går salget af migrænemidlet Avojy. Midlet blev godkendt i Europa for 3 uger siden og i USA for mere end 6 måneder siden.
 • Hvad er KS og Tevas ”modsvar” på den faldende aktiekurs? Det må være naturligt, at der kommer en reaktion og et meget kraftigt signal om, at en aktiekapitaludvidelse under ingen omstændigheder er i tankerne. Det er givetvis bl.a. frygten herfor, som har fået investorerne til at sælge ud.

Ekstravagant aflønning kræver meget meget mere

Årsregnskabet for 2018 og det efterfølgende kursfald var en henstilling til Teva om at levere varen. Siden er aktien faldet med yderligere 20 %, og KS har fået et meget mørkegult kort. Kursudviklingen står i skarp kontrast til hans ekstremt ekstravagante aflønning, og det er tid til at tage et kraftig opgør med den meget skuffende aktiekursudvikling. Sidder KS mere yderligt i direktørsædet end man kunne forudse for blot få måneder siden?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

20
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Johan Jensen
Gæst
Johan Jensen
KS har jo aftalt at skulle have 5 år til at gennemføre turn-around. Vil bestyrelsen af med ham før den tid, koster det endnu mere kassen-kassen-kassen. Så mon ikke han alligevel sidder ret sikkert. Men skuffende er det da så langt … på den anden side har forventningerne nok også været meget opskruede. – Store ændringer tager tid – og længere tid, når der ikke er medvind i sektorens konjunkturer. Sådan var det fx også med Vestas – men dér var det værd at holde ud, også meget længere tid end med Teva foreløbig.
Peter
Gæst
Peter
Du glemmer at KS ikke er ansat til at boost kursen på kvartalsbasis. Han er ansat til at vende skuden og bør med rettetænke langsigtet. Hvad kursen gør i morgen skal KS ikke spekulere over. han skal drive virksomhed. Du skal til at tænke lidt mere langsigtet
Steffan Kunoy
Gæst
Steffan Kunoy
Rigtig fint indslag ! Er selv lang i Teva med en tidshorisont på mellem 3-5 år, KS skal nok få vendt skuden. Angående Berkshire Hathaway, er der noget konkret bevis for at de har ‘dumpet’ aktien på det seneste?
Johan Jensen
Gæst
Johan Jensen
Man skal måske til både at være opmærksom på push og pull faktorer for KS’ skifte til Teva. Dermed tænker jeg på, at det ikke nødvendigvis kun var Teva, der fristede, men også Lundbeck, der har vist sig at være udfordret og dermed kan have forekommet god for KS at lægge bag sig.
Bjarne Walthet
Gæst
Bjarne Walthet

Kaare har præsteret som lovet indtil nu, som han også skriver i årsregnskabet for 2018. Jeg synes du løber rundt i hønsegården som en kortsigtet forvirret og bange høne Per. Høns har jo et kort liv. Du har måske købt aktier i selskabet til en pris som nu udviser tab i forhold til dagskursen. Jeg har købt til kurs 13.50 ved Kaares indtræden i selskabet og har tillid til at han kan fuldføre sit job som lovet. Kursen har ikke på kort sigt den store betydning for mig, men det har derimod KD’s arbejde og strategi og resultater. Kursfaldet kan… Læs mere »

Thomas
Gæst
Thomas

Hej Per. Du har naturligvis ret i, at en aktiekurs både styres af den fundamentale udvikling i selskabet og af tilliden til ledelsen, men leverer du som CEO på førstnævnte følger sidstnævnte jo automatisk før eller siden. Og ja, det ville da være rart for aktionærerne (og evt nervøse bestyrelsesmedlemmer), hvis kursen havde fået et umiddelbart boost drevet af en lavere risikopræmie (dvs højere multipel) pga stigende tiltro til, at turnaround’en vil lykkes. Men et sådant boost vil kun være kortsigtet, hvis ikke det følges op af en positiv fundamental udvikling i selskabet. Pointe: Er man “kvartals-investor” bør man være… Læs mere »

Bjarne Walther
Gæst
Bjarne Walther
Hej Per Du har tidligere annonceret at du ejer aktier i Teva. I dette indlæg skriver du ikke om du ejer aktier i Teva mere, som det jo er kutymen? Kunne du ikke venligst oplyse dette.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link