Nordnetbloggen

Teva: Kåre Schultz læner sig op ad et meget gult aktiekort fra investorerne

Teva Pharmaceuticals

Kåre Schultz har en lang række succeser bag sig, og forventningerne til at han over 2-3 år kunne være den person, som var i stand til igen at få Teva på ret køl, var meget store. En mellemtid efter godt 18 måneder viser, at investorerne er gået fra at være meget forventningsfulde til at være ekstremt skeptiske med hensyn til den lagte strategi. Her er investeringsperspektivet:

 • Aktiekursen er efter en længere nedtur nu ca. 25 % under det niveau, den var på, da KS overtog direktørposten den 1/11 2017. Udgangspunktet før hans tiltræden var allerede lavt og taknemmeligt.
 • De seneste uger har været meget hårde ved investorerne. Udviklingen kan et langt stykke hen af vejen ”forklares” ved den manglende investorappetit på medicinalselskaber, hvor omsætningen er baseret på generiske produkter. Således er aktiekursen hos en anden af de større generiske producenter, Mylan, også faldet ganske meget.
 • Aktuelt presser ”Medicare til alle” hele sektoren.
 • Nedturen tog for alvor fart, da KS efter 3 kvartalsopjusteringer på stribe leverede et skuffende 4. kvartalsregnskab. Indtjeningen var under det forventede, opjusteringen udeblev, og KS leverede en skuffende guidance, som lå under konsensus for 2019 på det tidspunkt.
 • I starten af 2018 købte Warren Buffetts Berkshire Hathaway 4,3 % af aktierne i Teva. Det er ikke særlig sandsynligt, at det er netop denne investor, som igennem aktieudsalg, har været med til at presse aktiekursen ned, men frygten lurer.
 • KS er en af de allerbedst betalte topchefer overhovedet. Set i forhold til aktiekursudviklingen, virker en aflønning på 32 mio. USD for 2018 som horribelt.
 • I forbindelse med 2017 regnskabet kom KS og Teva med en meget forsigtig guidance, som mest var et udtryk for en ”KS special”; at guide forsigtigt og overgå forventningerne. Resultaterne for helåret endte med at overgå forventningerne massivt, og Teva sluttede 2018 af med en indtjening på niveau med, hvad konsensus var ved indgangen til 2018 før forventningerne blev nedjusteret. Kommer det billede til at gentage sig? Spørger investorerne med rette.
 • I 2. halvår af 2018 berettede Teva om et aftagende generisk prispres. Det er dog ikke en udvikling, som investorerne har købt ind på.
 • Målt på midtpunktet i guidance prisfastsættes Teva til i underkanten af 6x den forventede indtjening, hvilket er historisk lavt. Samtidig skal det erindres, at konsensus ligger 20 % under den indtjening, som blev opnået i 2018. Der er altså tale om en meget lav prisfastsættelse ud fra en nedtrykket base.
 • Der er ikke noget som tyder på at Teva er bagud med omkostningsreduktionerne, som samlet skal fjerne 3 mia. I forbindelse med 2018 regnskabet blev det fremhævet, at 60 % af reduktionerne var blevet opnået.
 • I forrige uge fik Teva genforhandlet de løbende kreditfaciliteter, og der er ikke noget som aktuelt tyder på, at gældsreduktionen på mellem 0,5-1,0 mia. USD/kvartal ikke fortsætter.

Står KS på aktievippen?

Investorerne er skuffede og det samme må bestyrelsen være. Uanset om det er resultaterne eller tilliden til dem eller en kombination af begge, som trykker aktien ned, er udviklingen meget skuffende. Der er ikke plads til at KS skuffer, når regnskabet bliver offentliggjort om lidt mere end 1 uge. Investorerne vil fokusere på:

 • Regnskabet og guidance for helåret
 • Kommer der en opjustering af hvor meget omkostningerne kan reduceres med?
 • Hvordan går salget af migrænemidlet Avojy. Midlet blev godkendt i Europa for 3 uger siden og i USA for mere end 6 måneder siden.
 • Hvad er KS og Tevas ”modsvar” på den faldende aktiekurs? Det må være naturligt, at der kommer en reaktion og et meget kraftigt signal om, at en aktiekapitaludvidelse under ingen omstændigheder er i tankerne. Det er givetvis bl.a. frygten herfor, som har fået investorerne til at sælge ud.

Ekstravagant aflønning kræver meget meget mere

Årsregnskabet for 2018 og det efterfølgende kursfald var en henstilling til Teva om at levere varen. Siden er aktien faldet med yderligere 20 %, og KS har fået et meget mørkegult kort. Kursudviklingen står i skarp kontrast til hans ekstremt ekstravagante aflønning, og det er tid til at tage et kraftig opgør med den meget skuffende aktiekursudvikling. Sidder KS mere yderligt i direktørsædet end man kunne forudse for blot få måneder siden?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

20
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
KS har jo aftalt at skulle have 5 år til at gennemføre turn-around. Vil bestyrelsen af med ham før den tid, koster det endnu mere kassen-kassen-kassen. Så mon ikke han alligevel sidder ret sikkert. Men skuffende er det da så langt … på den anden side har forventningerne nok også været meget opskruede. – Store ændringer tager tid – og længere tid, når der ikke er medvind i sektorens konjunkturer. Sådan var det fx også med Vestas – men dér var det værd at holde ud, også meget længere tid end med Teva foreløbig.
Gæst
Gæst

Hej Johan God pointe. Der er 2 forhold som en topleder bl.a. vurderes på. Resultaterne og evnen til at forventningsstyre investorerne i relation til risikopræmien. Lavere risikopræmie har en betydelig indflydelse på aktiekursen. Resultaterne har været ok, men risikopræmien er steget og ikke faldet. Det er her Kåre Schultz ikke har leveret. Efter 18 måneder burde konturerne af det fremtidige Teva være så klare, at det burde være tilfældet. Jeg er helt klar over og enig i at han ved sin tiltræden sagde “God efter 2 år og “great” efter 5 år. Det handler om målbare resultater på bundlinjen. Risikopræmiens… Læs mere »

Gæst
Gæst
Du glemmer at KS ikke er ansat til at boost kursen på kvartalsbasis. Han er ansat til at vende skuden og bør med rettetænke langsigtet. Hvad kursen gør i morgen skal KS ikke spekulere over. han skal drive virksomhed. Du skal til at tænke lidt mere langsigtet
Gæst
Gæst

Hej Peter God pointe. Der er 2 forhold som en topleder bl.a. vurderes på. Resultaterne og evnen til at forventningsstyre investorerne i relation til risikopræmien. Lavere risikopræmie har en betydelig indflydelse på aktiekursen. Resultaterne har været ok, men risikopræmien er steget og ikke faldet. Det er her Kåre Schultz ikke har leveret. Efter 18 måneder burde konturerne af det fremtidige Teva være så klare, at det burde være tilfældet. Jeg er helt klar over og enig i at han ved sin tiltræden sagde “God efter 2 år og “great” efter 5 år. Det handler om målbare resultater på bundlinjen. Risikopræmiens… Læs mere »

Gæst
Gæst
Rigtig fint indslag ! Er selv lang i Teva med en tidshorisont på mellem 3-5 år, KS skal nok få vendt skuden. Angående Berkshire Hathaway, er der noget konkret bevis for at de har ‘dumpet’ aktien på det seneste?
Gæst
Gæst
Hej Steffan Nej, der er ikke noget bevis for at Warren & Co har mistet investeringsmodet. Hold øje med når de offentliggør deres “13F” som viser bevægelser i deres portefølje Med venlig hilsen Per
Gæst
Gæst
Man skal måske til både at være opmærksom på push og pull faktorer for KS’ skifte til Teva. Dermed tænker jeg på, at det ikke nødvendigvis kun var Teva, der fristede, men også Lundbeck, der har vist sig at være udfordret og dermed kan have forekommet god for KS at lægge bag sig.
Gæst
Gæst

Kaare har præsteret som lovet indtil nu, som han også skriver i årsregnskabet for 2018. Jeg synes du løber rundt i hønsegården som en kortsigtet forvirret og bange høne Per. Høns har jo et kort liv. Du har måske købt aktier i selskabet til en pris som nu udviser tab i forhold til dagskursen. Jeg har købt til kurs 13.50 ved Kaares indtræden i selskabet og har tillid til at han kan fuldføre sit job som lovet. Kursen har ikke på kort sigt den store betydning for mig, men det har derimod KD’s arbejde og strategi og resultater. Kursfaldet kan… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Bjarne Jeg opfatter mig nu ikke som den bange høne du omtaler. Der gælder særlige krav til særlige personer med særlige egenskaber. Kåre Schultz er en af disse. Vi er 18 måneder henne og det kan næppe entydigt karakteriseres som kortsigtet Med venlig hilsen Per
Gæst
Gæst

Hej Per. Du har naturligvis ret i, at en aktiekurs både styres af den fundamentale udvikling i selskabet og af tilliden til ledelsen, men leverer du som CEO på førstnævnte følger sidstnævnte jo automatisk før eller siden. Og ja, det ville da være rart for aktionærerne (og evt nervøse bestyrelsesmedlemmer), hvis kursen havde fået et umiddelbart boost drevet af en lavere risikopræmie (dvs højere multipel) pga stigende tiltro til, at turnaround’en vil lykkes. Men et sådant boost vil kun være kortsigtet, hvis ikke det følges op af en positiv fundamental udvikling i selskabet. Pointe: Er man “kvartals-investor” bør man være… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Thomas Kvartals- og halvårsinvestorer bør være skuffede. Resten bør være tålmodige. Quick-fix varer kort. Det er ikke dem jeg efterlyser Med venlig hilsen Per
Gæst
Gæst
Lad os håbe bestyrelsen tilhører gruppen “resten”, og at de ikke – som kvartals-og halvårsinvestorerne – fælder dom over ledelsen baseret på den kortsigtede kursudvikling. De om nogen burde have blikket stift rettet mod operationelle KPIs (omsætning, pipeline, omkostningsreduktioner, cash flow osv.), når de evaluere, om Teva er på rette kurs og dermed om ledelsen performer eller ej.
Gæst
Gæst
Jeg tror og håber Teva om 2 år ser helt anderledes ud med hensyn til indtjening, indretning, produkter, fordeling mellem generisk/egne produkter, kapitalstruktur, prisfastsættelse og andet. Den tid den glæde Hilsen Per
Gæst
Gæst
Du er ikke alene i det håb! Det bliver spændende at følge udviklingen i især 2019-20.
Gæst
Gæst
Hej Per Du har tidligere annonceret at du ejer aktier i Teva. I dette indlæg skriver du ikke om du ejer aktier i Teva mere, som det jo er kutymen? Kunne du ikke venligst oplyse dette.
Gæst
Gæst

Hej Bjarne Hvis det kan være til nogens hjælp og inspiration, indhenter jeg gerne det forsømte. Ja, jeg ejer fortsat aktier i Teva. Jeg vil tilføje, at jeg er blevet negativt overrasket over at 4. regnskabet kom så svagt ud som det gjorde. Det er dog ikke den eneste årsag til kursfaldet, jævnfør mit indlæg. Jeg synes det er en meget god ide at anføre om man selv ejer aktier i et selskab eller ej, men vil også gerne understrege, at det er en information med begrænset informationsværdi. Eksempelvis fremgår det ikke om jeg har øget eller reduceret og hvor… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Per. I hvor høj grad vurderer du at den faldende aktiekurs hænger sammen med et eventuelt erstatningsansvar over for patienter i USA med overforbrug af smertemedicin. K.S kan ikke klandres for ovenstående ej heller at malkekoen Copaxone er gået af patent. Min vurdering er at markedsfrygt for aktieudvidelse grundet dyre forlig spiller en stor rolle for værdisætningen pt.
Gæst
Gæst

Hej Anders Jeg tror det har haft en vis effekt. Retssager i USA skal man altid have respekt for. Hovedparten af disse med hensyn til overforbrug er blevet frafaldet, og jeg tror ikke risikoen i specifikt denne sag for en meget stor Teva sanktion er stor. Du har helt ret. Det er før KS tid og udenfor hans rækkevidde med disse to ting specifikt. Jeg tror tingene spiller ind og sammen. Når en aktie falder, leder mange investorer efter årsagerne hertil og ting bliver blandet sammen. Jeg tror personligt, at risikoen for en aktiekapitaludvidelse er ekstremt lille, svarende til tæt… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Per Mange tak for det hurtige og fyldestgørende svar Mvh Anders
Gæst
Gæst

Hej Per. Jeg deler din opfattelse mht en aktieemission. Det ville være en eklatent fiasko for KS, hvis han må gå en runde med hatten i hånden til aktiemarkedet, og han vil derfor gøre alt, hvad han kan for at undgå det. Ellers vil han med ét ødelægge sit gode navn og rygte. Mht renterisiko tror jeg ikke, markedet har misforstået risikoen på den eksisterende gæld (så vidt jeg ved er alt fastforrentet undtagen RCF’en, som de netop har fået på plads). Det markedet opfatter som renterisiko er nok nærmere, hvor stor en del af den gæld, der forfalder de… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link