Nordnetbloggen

Japanske aktier I: Japans uendelige krise

Japan og alt hvad der lugtede japansk var fantastisk og forgyldt i 1980’erne. Med murens fald sluttede festen brat, og lige siden har Japan været i en kronisk krise, der har gjort mange aktier billige i juni 2018.

Japan tabte Anden Verdenskrig. Men ligesom Vesttyskland oplevede Japan i efterkrigsårene en forbløffende økonomisk genopretning drevet af Marshall Hjælp og andre amerikanske investeringer, der bl.a. havde til formål at forhindre kommunismens videre udbredelse. Befolkningens vilje til at spare og arbejde hårdt, og regeringens massive investeringer i uddannelse og forskning, har helt sikkert også spillet ind. Resultatet var mirakuløs økonomisk vækst helt frem til Sovjetunionens opløsning i 1991. Nedenstående tabel viser BNP vækstrater for Japan og Verden siden 1961.

Som det fremgår oplevede Japan overnormal BNP-vækst frem til 1991. Siden 1992 har Japans BNP-vækst  hvert eneste år ligget under verdens samlede BNP-vækst. BNP-væksten årti for årti er vist i nedenstående tabel.

Bemærk at Verdens BNP-vækst er næsten utrolig konstant omkring 2,8-3,1%. Verdensøkonomien vokser med andre ord med næsten jævn fart. Forklaringen er nok, at Verdens befolkning hver dag står op og går på arbejde. Deres arbejde skaber værdier for deres arbejdsgivere, og disse værdier giver altså anledning til en underliggende vækst på ca. 3% p.a. før inflation. Japan lider dog  i forhold til resten af Verden. Det skyldes bl.a. at befolkningstallet skrumper. I perioden 2018-2020 forventes Japan økonomi at vokse med ca. 0,9% p.a. mens verdensøkonomien forventes at vokse med 3,0% p.a.

Den høje vækst frem til 1991 gav et meget stærkt aktiemarked. Aktiemarkedets udvikling siden december 1969 er vist på nedenstående graf. Indeksværdierne er i amerikanske dollars og inkluderer udbytter.

Som det fremgår, outperformede det japanske aktiemarked frem til 1989. Siden har Japan tabt hele forspringet, så Japan samlet set over hele perioden på godt 48 år har underperformet verdensindekset med 0,3% p.a. Det japanske aktiemarked er steget kraftigt siden bunden i marts 2009, men det er verdensindekset også. Se nedenstående graf:

Som det fremgår, har Japan underperformet verdensindekset med 89% siden marts 2009. Det svarer til en underperformance på 3,9% p.a.

Den Japanske regering har forsøgt at få gang i vækst og inflationen ved at bruge en masse penge på forskellige initiativer, herunder redning af fallerede banker. Resultatet af disse mange tiltag over årene, kan aflæses på statsfinanserne, der har vist underskud 25 år i træk siden 1993. Se nedenstående graf:

25 år i træk med underskud på statsbudgettet har gjort Japan til Verdens mest forgældede land. Statsgælden i forhold til bruttonationalproduktet (BNP) er således øget fra ca. 70% i december 1992 til  253% i december 2017. Se nedenstående  graf:

Spørgsmålet  er, hvordan krisen får en ende? Ifølge verdenshistorien går stater med gæld over 150% af BNP normalt statsbankerot i løbet af ganske få år.  Japan passerede dtte punkt i år 2000. Japans krise synes dermed at fortsætte på ubestemt tid, bl.a som følge af lave renter og lav inflation. Med negative renter på alle japanske obligationer med løbetid under 10 år, har den japanske regering pt. ingen som helst problemer med at finansiere underskuddet. Desuden er statsgælden i langt overvejende grad (næsten 100%) i Japanske yen. Det sidste betyder, at Japan teoretisk kan undgå en statsbankerot blot ved at trykke nye penge til at betale renter og til at tilbagebetale gælden. Den fremgangsmåde leder ifølge verdenshistorien som regel til hyperinflation. Det er selvfølgelig teoretisk muligt, at regeringen kan tilbagebetale gælden uden at der opstår hyperinflation. Men det er altså aldrig set før. Det bliver særdeles spændende at følge udviklingen i de kommende år.

Hvad tror du der sker med Japan og den massive statsgæld?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Erik T
Gæst
Erik T
Intressanta iaktagelser. Japanska börsen ser väl annars ganska attraktiv ut? Men det är inte osannolikt att näst stora globala finanskris/börskris skulle kunna utlösas av Japan…

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link