Nordnetbloggen

Aktier: Investorerne har fået recessionsdiagnose og nu kan de regne på nedturen

Dette er 1 ud af 3 blogindlæg om tilstanden på aktiemarkedet under covid-19. Find de 2 andre blogindlæg om “Aktievending sker når finanspolitikken er løs nok” her og “VIX-indekset viser maksimal stress i aktiesystemet” her.

Risikoen for en global recession er steget dramatisk. En 40 %+ aktienedtur i alt er realistisk og sædvanlig og vi er ikke så langt derfra.

  • Langsigtet er investeringsrådet, at investorerne skal forblive i aktier så længe den amerikanske økonomi ikke er i recession.
  • Når den amerikanske økonomi oplever en recession, vil den globale økonomi gøre det samme
  • Under en recession, vil indtjeningen i virksomhederne generelt normalt falde med 10-20 % i gennemsnit. For nogle falder indtjeningen slet ikke, mens den falder langt mere for andre
  • Oveni indtjeningsfaldet skal lægges en ”multiple” effekt for at finde den samlede nedturseffekt for aktierne. Den kan meget vel være 2 x indtjeningseffekt eller endda mere.
  • Den samlede effekt på aktierne vil således kunne være 20-40 % nedtur med mulighed/risiko for en betydelig overshooting.
  • Denne gang kan den kortsigtede nedturseffekt tænkes at være større og kraftigere. Den større og stærkere intensitet vil formentlig blive udlignet af, at den vil vare kortere og at den ikke, som det normalt er tilfældet, vil ske som konsekvens af et ”normalt” fald i efterspørgslen. Nedtur skyldes efterspørgselsfald (tillagt brudte forsyningsveje), men det er alligevel noget andet end normalen

Diagnose: Recession

Investorerne har reageret på risikoen for en global nedgang og sendte aktiekurserne ned med 30 % eller mere. Økonomien er eller vil snart blive diagnosticeret til at have en ”recessions” sygdom. Det får alarmen til at ringe hos investorerne. Den gode nyhed mit i nedturen er at aktierne formentlig er faldet ¾ af det som de ”plejer” og ”skal”. Den dårlige er at de kommende uger vil byde på maksimal usikkerhed; at de normalt sikre havne som guld og europæiske obligationer har vist sig ikke at være sikre.

3-5 % finanspolitisk bagstopper kræves

Politikerne er i gang med at få gang i finanspolitikken. Der sker dog endnu alt alt for lidt og globalt set synes stimulanserne at være på omkring 1 % eller lidt mere. Først i det øjeblik hvor det helt store og meget tungere skyts bliver bragt i anvendelse og 3-5 % af BNP bliver finanspolitisk bragt i spil, vil investorerne tro på at nedturen bliver tilstrækkelig bagstoppet.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
ældste
nyeste mest populære
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Peter
Peter
2020-03-18 23:41
Den sSorte Svane
Jesper Hansen
Jesper Hansen
2020-03-19 20:09
Når du skriver den samlede effekt vil kunne være 20-40 %, mener du så yderligere fra det nuværende niveau, eller ialt fra da vi toppede for en måned siden ?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link