Nordnetbloggen

Investorer ved at indrette sig på europæisk recession

Vi ser et stigende kompliceret billede for aktiemarkedet de kommende måneder: Mens makroøkonomien, virksomhedernes overskud og fortsat lave renter præger udviklingen i USA, ser det helt anderledes negativt ud i Europa og Kina. Da det amerikanske aktiemarked normalt også er styrende for retningen på europæiske aktier, ser vi fortsat overordnet positive aktiemarkeder forude.

Vi ser ikke overvældende negative signaler, der bør sende amerikanske aktier langt ned igen. De seneste 4. kvartalsregnskaber har været ok, og makroøkonomien viser god vækst på 2,5 procent. Risikoindikatorerne for amerikanske BB ratede Junk Bund viser ikke mørke skyer forude, heller ikke solskin, men lettere overskyet. Markedet forventer ikke længere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank i år, og Citigroups Economic Surprise indeks er igen stigende.

Vores bundlinje er altså, at de seneste dages kursfald på det amerikanske aktiemarked er en naturlig negativ korrektion efter en solid start på året. Og vi ser, at US aktier i denne eller næste uge igen vinder styrke.

For europæiske aktier er det en helt anden historie: Europæiske aktier vil følge de amerikanske aktier, men det bliver langt mere selektivt, og næppe med samme stigningstakt, som amerikanske aktier. De seneste nøgletal og ledende tillidsindikatorer peger stejlt ned ad bakke for europæisk økonomi. Umiddelbart ser det lidt håbløst ud. Vi har skrevet det tidligere flere gange: den europæiske centralbank har næsten opbrugt al ammunitionen og er allerede i krisemode. De børsnoterede selskaber leverer rent ud sagt ringe regnskaber. Og det ser ikke bedre ud for de næste kvartaler. Der mangler helt nødvendige strukturreformer i mange EU-lande, statsgælden i sydeuropa og Frankrig er stadig en tikkende bombe, og der er mistillid til EU eliten, som er blevet en stat i staten.

Og så er Brexit fortsat uafklaret: Fremfor at lave en rimelig udtrædelsesaftale med England, søger EU toppen med al magt at signalere til omgivelserne, at det skal gøre ondt at udmelde sig af EU fællesskabet. Efter vores vurdering en totalt forfejlet tilgang. Er det godt for resten af EU-landene med en hård Brexit? Nej, overhovedet ikke. Men i EU toppens egen selvforståelse som imperiebyggere bliver straf det allervigtigste for at holde sammen på det vaklende korthus. Og på den måde giver de kun ekstra næring til den stigende EU-skepsis i mange EU lande.

Overordnet tror vi derfor, at de mest konjunkturfølsomme aktier, især rettet mod det europæiske marked, vil få det vanskeligt. Ikke mindst bankaktierne. Men samtidig forventer vi, at de store globale defensive aktier, hvor kursudviklingen mere styres af sektortendenser, vil klare sig langt bedre. Som investor skal man altså være ekstremt selektiv, med ovenstående billede i baghovedet.

Hvordan har de store udenlandske investorer så handlet på det danske aktiemarked den seneste uge? Vi har kigget lidt på de udenlandske investorers (Anonymous) handelsmønster den seneste uge, for at forstå, hvordan de har forholdt sig til de svage markeder den sidste halvdel af ugen. Billedet er at de udenlandske investorer har nettokøbt danske aktier for 347 mio. kr. den seneste uge. De største indkøb er sket i Pandora, Vestas, A.P. Møller-Mærsk, DSV, Genmab, Novo Nordisk, Carlsberg og Coloplast.

Vi bemærker, at de største indkøb skete i starten af ugen, hvor stemningen på aktiemarkedet stadig var positiv. Men i den sidste del af ugen skete der ikke tilbagesalg i de nævnte aktier. Største salg var der i Danske Bank, GN Store Nord, Rockwool, DFDS, Netcompany, Jyske Bank og Lundbeck.

Særligt for Danske Bank var nettosalget stort de sidste to dage af ugen, hvor bankaktien også blev sendt ned med raketfart. Kursfaldet kommer efter at flere finanshuse har nedjusteret deres kursmål. Vi vurderer, at regnskabet for 4. kvartal var solidt, og vi tillægger den negative stemning omkring Danske Bank og de andre bankaktier det forhold, at europæisk økonomi for tiden er på vej end ad en glidebane.

Ugens vindere blev de defensive aktier, som ikke rammes så hårdt af en økonomisk opbremsning: Blandt ugens vindere var der mange defensive aktier, som er mindre påvirkelige af svage konjunkturer. Men der var også to klare outsidere, nemlig Pandora og ejerselskaberne bag det kriseramte entreprenørselskab MT Højgaard. Vi forventer at den positive stemning omkring Pandora kan fortsætte nogle uger endnu, i kølvandet på ledelsens nye strategiplan. Vi forventer dog også, at shortfondene om 2-3 uger igen vil sætte dagsordenen, fordi de forventer den langsigtede kursudvikling bliver nedad. For Monberg Thorsen og Højgaard Holding forventer vi, at bestyrelsen efter mange års passivitet nu for alvor træder i karakter. Som Økonomisk Ugebrev har skrevet tidligere er der flere guldæg i koncernen, men hvor moderselskabet har ødelagt resultaterne. Der kan ligge en kæmpe upside for den risikovillige.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link