Nordnetbloggen

Interview: Hvad gør en pensionist som jeg på Shareville?

I denne uge modtog jeg et rigtig hyggeligt telefonopkald fra et nyt medlem på Shareville. Maren, som ringede til mig, viste sig at være en engageret investor. Og hun havde mange kommentarer til Shareville. Jeg vil derfor skrive et blogindlæg her, så I alle kan få del i hendes rejse, tips og strategi.

Hej Maren, tak for en fin samtale! Du blev Shareville-kunde for to måneder siden, og du er allerede en aktiv social investor, men vi kan vel begynde med: ”hvem er du”?

Jeg er en 65-årig pensionist, som bor i Stockholm med min hund, 14-årige Emma. Jeg er nysgerrig af natur og vil stadig prøve det meste. Jeg elsker golf og også at sysle med tal, fonde og aktier, og det er blevet endnu lettere, nu hvor jeg er på Shareville (under navnet Emma).

Hvornår og hvordan begyndte din interesse for at spare op og investere?

For 10 år siden blev min familie ramt at tsunamien, og det gjorde, at jeg efter 12 år i udlandet hastigt flyttede hjem igen. Jeg solgte mit og min mors hus, hun var efter 40 år i udlandet blevet enke og flyttede tilbage med mig, som var hendes eneste slægtning i Sverige. Gennem hussalget fik jeg kapital, som skulle forvaltes. Men midt i denne krisesituation var pengene ikke min prioritet, så jeg endte i kløerne på flere useriøse forvaltere og mæglere. Men ikke engang min bank, som jeg troede, ville hjælpe mig med den viden om investering, som jeg savnede, leverede. Det blev dyre lærepenge, opdagede jeg, da jeg efterhånden fik energien tilbage og tid og overskud til at sætte mig ind i de investeringerne, jeg havde på det tidspunkt.

Jeg solgte ud af alle mine investeringer, for så vidt det nu kunne lade sig gøre, og skiftede til en seriøs mægler, jeg havde fået anbefalet. Da havde jeg fået den nødvendige interesse for investeringer og kunne selv begynde at følge med aktivt. Jeg benyttede lejligheden til at bombardere min tålmodige forvalter med konstante spørgsmål og fik gode forklaringer. Noget overraskende begyndte jeg at synes, at det var ganske interessant og lærerigt! For to år siden følte jeg mig klar til at forsøge at tage mig af min opsparing på egen hånd.

Hvordan opdagede du Shareville?

Jeg valgte Nordnet for to år siden. Det er en rigtig god hjemmeside (også for mig som ikke tilhører computergenerationen!) og jeg vil også gerne rose den ligeså tålmodige som venlige support, som hjælper uden suk og støn. Jeg har også deltaget i interessante kundemøder og fondsmægler-foredrag. Og som inkarneret golfspiller, har jeg endda deltaget i Nordnets golftuneringer, hvor jeg har truffet ligesindede, som jeg delte tanker og tips med. Derigennem blev jeg tippet af Nordnet-medarbejdere om at teste Shareville, og de hjalp mig med at komme i gang.

På Shareville hedder du ”Emma” (efter din hund), og du har haft over 15 % i afkast det seneste år. Hvad er din investeringsstrateg?

 Jeg er pensionist, og derfor investerer jeg med en forholdsvis kort horisont på ca. 2-5 år (altså ingen 5-årige strukturerede produkter med lange bindingstider, fordi jeg vil føle mig fri) med fokus på fonde og 6-7 aktier, jeg kan lide. Jeg forsøger at leve af mit afkast og forvalte min kapital, så jeg altid sover godt og ikke behøver være alt for aktiv. Mit motto er ”siger man ja til noget, siger man nej til noget andet”. Som hjælp bruger jeg blandt andet magasiner og aviser med finansfokus, Morningstar og Nordnetbloggen, ja nu også Shareville, hvor jeg læser om aktier og fonde, som jeg vil investerer i. Vigtigt for mig, og basen i porteføljerne, er spredning (både markedsmæssigt og geografisk), rating, ranking, Sharepekvot, historie og forvaltere. Dertil krydrer jeg med nogle nye fonde, markeder og lidt ”rutsjebaner”. Jeg er lidt spontan af mig, og jeg handler underligt nok ofte efter mine følelser, hvilket for det meste hidtil har været vellykket for mig. Kan jeg ikke lide en fond, så ryger den ud!

Har du nogen feedback til Shareville, nogle funktioner du vil hylde eller nogle du savner?

Jeg vil indrømme, at jeg fik lidt et chok, da jeg loggede ind på Shareville første gang, og så hvor mange, der havde et afkast på 100-160 % – og dette bare på tre måneder! Jeg tænkte, ”hvordan kan det gå til? Er det muligt? Hvad har jeg gang i? Hvad laver en pensionist som jeg her”? Nu forstår jeg bedre, og nu føler jeg mig mere hjemme på Shareville og har til og med turde svare, kommentere, få tips og følgere og følger selv. Det er rigtig sjovt!

Shareville er en fantastisk innovativ god ide, og jeg ser hvilken utrolig viden og energi, mange brugere har og er villige til at dele med andre – specielt når det gælder aktier. Det er også slående, det venlige sprog og viljen til hurtigt at hjælpe og give svar til andre forvirrede Shareville-brugere. For mig ville det være interessant, hvis der fremover kom en side med fokus på fonde, men indtil videre nøjes jeg med gruppen ”Fonder” (og burde måske smutte ind i gruppen ”Aktiedagis”?) (Dansk: Aktiebørnehaven)

Har du noget bestemt mål eller fremtidsdrøm, du vil opnå med dine investeringer?

I sidste ende er jeg taknemmelig at have det godt, ikke behøver at leve i krig og ønsker, at jeg får lov til at være frisk længe i både krop og sjæl – at være i stand til at følge med på Shareville, kunne spille golf og igen måske kunne rejse som frivillig til Afrika og arbejde med vilde dyr. Sidst men ikke mindst vil jeg gerne have lov til at være der for og forkæle min skønne datter!

Mange tak og held og lykke med investeringer, Maren!

Fortsat held og lykke med Shareville – og tak for ordet!

Blogindlægget er oversat fra svensk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link