Nordnetbloggen

Helle Christiansen: Hvordan investerer kvinder?

Indlægget er skrevet af: Helle Christiansen, lektor og ejer af bloggen kvindeinvest.com. Blogger om investeringer for nybegyndere. Fagområder: At gøre investeringer overskuelige og “convenient” i et travlt hverdagsliv.

De danske medier har her i uge 31 kastes sig over, kvinder og deres forhold til penge – herunder deres forhold til det at investere.

Det er et emne jeg har beskæftiget mig med siden indgangen til 2014, hvor jeg selv startede med at investere. Jeg holder nu oplæg for kvinder om investeringer, og jeg har løbende interviewet almindelige kvinder om deres forhold til at investere selv. Jeg har lavet fokusinterviews med kvinder i alderen ca. 21-63 år og gør det fortsat, for at finde ud af, hvad kvinder tænker om investeringer.

Så dette indlæg kommer ikke til at handle om, hvad der skal investeres i. Det kommer til at handle om, hvorfor der ikke bliver investeret.

Paradoks mellem det kvinder gør og det de kan

Det har altid slået mig som et stor paradoks, at kvinder rent faktisk er rigtig dygtige til at foretage hverdagskøb og oftest er ”bossen” med stor selvtillid og viden på et stort område af økonomi (undersøgelser siger at kvinder har indflydelse på 80% af alle husstandens køb). Men når det kommer til at investere i fx aktier, så er mange kvinder tilbageholdende og tavse om det, de gør eller har lyst til at gøre.

Ser man på tal fx fra april måned i år, så står mænd for 80,2 % af aktiehandlerne, mens kvinder står for sølle 19,2% (se vedhæftede infografik, der et baseret på tal fra vp)

Jeg har selvfølgelig diskuteret det med mange af de kvinder jeg møder. Hvordan kan det være, at danske kvinder er påfaldende tavse, når fx vores svenske medsøstre er langt mere åbenmundede og aktive inden for investeringer? Skyldes det at vi fx ikke har privatøkonomi på skoleskemaet, så alle børn lærer det mest grundlæggende om økonomi- eller er det helt andre faktorer, der spiller ind?

De unge vil have forbilleder

Jeg har lavet fokusinterviews med unge veluddannede piger (22 studerende indenfor kommunikation), og det de efterlyser er forbilleder. De har svært ved at identificere sig med de unge jævnaldrene fyre, som går meget op i at investere og nærmest har gjort det til en livsstil. De betegner dem som Oddset-drengene og er nærmest skrækslagne i forhold til den types adfærd.

Personligt er jeg blevet meget overrasket over, hvordan en yngre generation af kvinder opfatter det at investere. Jeg taler her om piger, der ikke er uddannet inden for den finansielle sektor.

En anden faktor de også påpeger som væsentlig for deres begrænsede ønske om at kaste sig over investeringer, er, at deres mødre aldrig har talt om investeringer i hjemmet. Det er noget der har påvirket mig – så jeg er meget aktiv i forhold til min egen datter på 18 år. Jeg vil gerne have, at hun har muligheden med hjemmefra.

Mit bedste råd

Når jeg holder oplæg lægger jeg altid ud med den amerikanske professor i entrepreneurship Sara Saravathy ”bird-in-hand-princip, som jeg synes alle kvinder, der ikke synes de ved nok til selv at kunne investere, bør tage til sig. I stedet for at fokusere på alt det, du ikke kan og ved om investeringer, så fokusér på det du er i stand til at gøre selv. Du har måske 10.000 kr. som står og samler støv, og som sikkert også gør det om tre år! Du kan finde ud af at bruge netbank. Du følger med i medierne omkring verdenssituationen og ved i store linjer, hvordan det ser ud.

I min optik har du lige præcis bird-in-hand nok til at gå i gang.

Hvis du skal vente på, at du bliver lige så klog som eksperterne, når du ikke at få investeret ret meget i din egen livstid.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

2
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Jeg bliver så træt, så træt, når folk laver analyser og skriver artikler om, at kvinder ikke kan finde ud af at håndtere penge, investere osv. Du kunne fx også have valgt at fokusere på, at kvinder er så kloge, at de handler meget mindre end mænd (19,2 % mod 80,2 % i april ifølge din egen undersøgelse – selv om andelen af aktier er mere lige fordelt). Du kunne også have fokuseret på, at kvinder har færre penge at investere for, fordi de er langt dårlige lønnet end mænd. Jeg kommer fra en meget stor familie, hvor det i… Læs mere »

Lene
Gæst
Lene
Hej Helle, det er trist at se at kvinder ligger på under 20%. Jeg arbejder med selv med IT men synes dog at der er en del platforme derude som gør det muligt at investere. Jeg har depot hos Nordnet.dk med okay beløb i aktier. De sidste 12 mdr. har jeg også investeret i forskellige ejendomsprojekter hos http://www.brickshare.dk synes efterhånden at det ikke er “svært” for kvinder at komme i gang med investering. Det er dog skuffende at se at vi på er <20%.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link