Nordnetbloggen
Thorleif Jackson
Nordnet Ekspert

Hvem er vinderen i dækbranchen

Jeg har haft Nokian Tyres (NRE1V på Helsinki) i min Nordnetportefølje siden november 2014, hvor jeg købte aktien til kurs 21,89 euro. Siden da er Nokian-aktien steget 70,2% til 37,26 euro og jeg har desuden modtaget udbytte tre gange på i alt 4,48 euro (20,5%), så mit samlede afkast er 90,7% på knap tre år. Jeg er tilfreds med mit afkast.

Jeg har opdateret min analyse af dækbranchen. Her er resultatet af min EBIT-analyse:

Analysen viser, at Nokian Tyres med 22,2% har dækbranchens suverænt højeste gennemsnitlige overskudsgrad i 11 års perioden fra 2007 til 2017. Branchen havde samlet set i perioden en gennemsnitlig overskudsgrad på 9,3%. Udover at have den højeste gennemsnitlige overskudsgrad havde Nokian Tyre også den højeste overskudsgrad i 10 ud af 11 år, hvilket vidner om en uhørt stabilitet, der næsten udelukker muligheden for billedet skyldes held og tilfældigheder.

Jeg har også beregnet udvalgte nøgletal for Nokian Tyres samt selskabets 14 største børsnoterede konkurrenter. Se følgende tabel:

Som det fremgår af tabellen er Nokian Tyres aktuelt prissat svarende til P/E2017=18,2 og P/E2018=16,6. Til sammenligning er branchens 15 største aktører (inkl. Nokian) prissat svarende til P/E2017=12,3 og P/E2018=11,4. Nokian Tyres er dermed prissat med en præmie på estimeret 46-48% i forhold til branchen. Jeg føler klart at Nokian fortjener en præmie, men spørgsmålet er om præmien er for høj? Det er umiddelbart svært at vurdere.

Det fremgår endvidere af tabellen, at Nokian Tyres med 76,4% har dækbranchens højeste soliditet (egenkapitalandele). Branchen (inkl. Nokian) har til sammenligning en gennemsnitlig soliditet på 48,6%. Den høje soliditet betyder at Nokians gæld er usædvanlig lav. Selskabet er faktisk helt gældfrit pr. 30. juni 2017 med en netto kontantbeholdning på 36 mio. euro (kontanter fratrukket gæld). Den høje soliditet medfører lave renteudgifter og lav risiko for udvanding fra fremtidige kapitaludvidelser. Den høje soliditet betyder endeligt, at selskabet er så stærkt kapitaliseret, at langt hovedparten af indtjeningen kan udbetales som udbytter. Nokian Tyres havde eksempelvis i 2016 en payout ratio på 82%, mens branchen i gennemsnit (ekskl. Nokian) blot havde en payout ratio på 22%.

Endelig viser tabellen, at Nokian Tyres er en fortrinlig udbytteaktie med et solidt udbytteafkast på 4,1%. Til sammenligning har dækbranchen i gennemsnit (inkl. Nokian) et udbytteafkast på blot 1,9%. Udbyttet for 2016 på 1,53 euro virker for øvrigt ganske sikkert idet den forventede indtjening pr. aktie ifølge 4-traders.com er 2,05 euro i 2017, 2,25 euro i 2018 og 2,43 euro i 2019.

Jeg synes alt i alt Nokian Tyres ligner en lysende stjerne/branchevinder, og jeg synes faktisk aktien virker rimeligt prissat. Kvalitet koster!

Hvad mener du om Nokian Tyres og dækbranchen?

Er der andre aktier, der ser mere interessante ud?

Nokian Tyres vægter 8,0% i min Nordnetportefølje. Nokian Tyres indgår også i den nordiske udbytteportefølje jeg hvert år udvælger for Dansk Aktionærforening. Jeg ejer selv aktier i Nokian Tyres.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Efterlad en kommentar

7 Kommentarer på "Hvem er vinderen i dækbranchen"

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest populære
Jesper
Gæst

Jeg kan godt lide dækbranchen – den er upåvirket af skiftet til elbiler og selvkørende biler. Enig i at Nokian er en branchevinder – og dog, for de dækker jo ikke hele spektret: de er vinterdæk specialister.
Givet den globale opvarmning så må deres potentielle marked skrumpe år for år?

Mikkel
Gæst

Hej TJ. Tak for en fremragende analyse. Jeg syntes det kunne være interessant at se en “kurs-kanal”, som du ofte laver på dine selskaber. Den fortjener afgjort en præmie ift. peers, men hvordan er prissætningen lige nu ift. den historiske?

Peter
Gæst
Hej Thorleif, Tak for en spændende artikel. Jeg er enig i at Nokian ligner en branchevinder, men jeg tror der er et andet selskab på listen, der er en bedre investering. Nexen Tire ligger number 3 på dit EBIT-tabel og har på 10 år næsten tredoblet deres omsætning. Nokian’s omsætning er kun halvanden gang større end for 10 år siden. P/E(2017) er på 9.1, men dette er for Nexen Tire. Holdingselskabet (Nexen Corp) ejer 42% af aktierne i Nexen Tire, men sælges med en rabat på omkring 30%. Desuden får man også andre beholdninger med “gratis”. Ud over dette, kan… Læs mere »
Thorleif Jackson
Gæst

Hej Peter,
Hvor kan man købe Nexen Corps præferenceaktie. Jeg ved at det er næsten umuligt at handle på Børsen i Seoul for en dansk detailinvestor. Har du selv prøvet at handle aktien?

Peter
Gæst

Hej Thorleif,

Jeg har boet i Korea snart to år nu, så jeg har handlet via en lokal bank (NH Securities). Jeg ved, at man skal registreres, men ved ikke hvor svært det er.

Jeg synes umiddelbart der er mange spændende muligheder på det koreanske marked. Et andet interessant holdingselskab er LG Corp, der handles med en rabat på 34% i forhold til porteføljen og derudover har præferenceaktien en rabat på 40%.

wpDiscuz

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld

Obs! E-mailadressen skal være den samme, som du har registreret på nordnet.dk under indstillinger.