Nordnetbloggen

Hovedløs eufori fører aktiemarkeder længere op

Vi er udmærket godt klar over, at de fleste investorer gerne vil blive bekræftet i deres opfattelse af, at aktiemarkederne skal endnu højere op, end de allerede er. Og det håber vi da også helt klart, at de kommer. Men skal man bevare en lille smule ædruelighed, er det efterhånden meget vanskeligt at se, hvilke drivkræfter, der skal give raketten mere brændsel – altså ud over endnu mere eufori og momentum-drevet fremgang.

Netop eufori og stemningsstyrede bevægelser på aktiemarkedet er ustyrlige størrelser, som det er vanskeligt at sige meget klogt om. Euforien bider sig fast, lige indtil den ikke længere bider sig fast – og afløses af noget andet.

Men hvis vi alligevel skal dvæle ved stemningen et øjeblik, er der nogle forhold vi særlig vil bide os fast i. Først og fremmest at den styrende amerikanske S&P Future i denne uge nåede All-Time-High, og dette pejlemærke bliver under alle omstændigheder en hård nød at knække. Der skal helt sikkert ekstra meget styrke i markedet til at bryde op gennem dette punkt. Og vi kan ikke lige se, hvad det skulle være.

Dog med undtagelse af én ting: Hvis der kommer et højst overraskende gennembrud i forhandlingerne mellem Kina og USA omkring handelskrigen, så vil det helt sikkert løfte aktierne yderligere. Men de to parter har efterhånden malet sig op i hvert deres hjørne, og der indgår nu også geopolitiske og sikkerhedspolitiske elementer i opgøret, så sandsynligheden for en aftale i nærmeste fremtid er nærmest ikke eksisterende.

Tværtimod er der masser af faldgruber forude. Selvom markedet for længst har indarbejdet forventningen om 3-4 yderligere rentesænkninger fra den amerikanske centralbank i år, så skulle der blot en bekræftelse af dette fra FED til at løfte aktierne en tak mere i denne uge. At USA’s økonomi nu beviseligt bremser op blev bekræftet forleden med Markits Flash data for erhvervstilliden, som for amerikansk fremstillingsindustri nu er på den laveste i ti år. Aktiemarkedet reagerede ikke nævneværdigt negativt, blandt andet fordi det mest påvirkes af hårde data, eksempelvis beskæftigelsestallene, som dog er en meget sen (lagging) indikator.

Vi ser nu to scenarier udspille sig: Enten forværres amerikansk – og europæisk – økonomi yderligere, og der kommer flere signaler, som bekræfter en økonomisk recession forude. Det vil før eller siden sætte sig negativt i aktiemarkederne.

Eller også bedres makroøkonomien, og det vil ændre markedsforventningen til færre rentenedsættelser det kommende år. Og det vil også sætte sig negativt i aktiemarkedet. Så vores bundlinje er, at når den aktuelle fuldstændig overdrevne eufori toner ud, så er der kun én vej for aktiemarkederne. Vi ved naturligvis ikke, hvornår det vender, men ofte får aktiebobler lov til at vokse sig større end de fleste forventer, og derfor kan der godt være et stykke vej til toppen.

Men der er aktuelt en gigantisk asymmetri for store gevinster i forhold til store kurstab. Upside herfra er måske 5-8%, mens downside er 30-40% herfra. Det er selvfølgelig et spil man kan fortsætte med at spille. Så længe man bare husker de underliggende odds.

Ugens vindere og tabere: A.P. Møller -Mærsk går solidt frem.

Flere af ugens vindere er meget konjunkturfølsomme aktier. Blandt andet var Mærsk og FLSmidth blandt ugens store vindere.

For A.P. Møller-Mærsk ser vi ingen som helst grund til at tro på yderligere kursstigninger. I forhold til de aktuelle resultater, er aktien vanvittig dyr. Når analytikerne på 2-3 år sigt ser markant stigende overskud, er det baseret på en tro på stigende fragtrater. Med den igangværende – og muligvis eskalerende – handelskrig mellem USA og Kina ser vi nærmest det modsatte scenarie. Vi holder os normalt fra at shorte aktier, men lige netop med APM synes det at være en oplagt langsigtet mulighed, når aktien igen taber positivt kortsigtet momentum. I hvert fald hvis B aktien tester 8800-9000 niveau.

I bunden af ranglisten dykkede First North selskabet Conferize knap 30 procent til en slutkurs på 1,93. Værdiansættelsen er nu langt mere realistisk, end ved børsnoteringen, hvor aktien blev solgt til otte kroner stykket. Men den garanterede kapitaltilførsel på ca. 20 mio. kr. samt en ny ledelse med en mere fokuseret strategi og hensigtserklæringer om en mere reel information til markedet, vurderer vi, at aktien igen er flyttet ind i gruppen af mere seriøse aktier.

I Økonomisk Ugebrev Finans bringer vi et større interview med Conferizes nye adm. direktør, der erkender, at selskabet fortsat har lang vej til en cash flow neutral forretning, som forventes nået i 2021. På grund af et ekstremt konkurrencepræget marked vil vi helt ærligt blive overraskede, hvis det lykkes.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Benjamin
Gæst
Benjamin
Hej Morten, Hvis nu Trump og Xi Jinping mødes i weekenden og giver hånd med gode miner og en hensigt om at fortsætte fornyede forhandlinger om en handelsaftale, hvordan tænker du det vil påvirke markedet? Business as usual?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link