Nordnetbloggen

Hold balancen i din portefølje

Den globale smittespredning og nedlukningen af samfund har naturligt fået investorerne til at gå i hi i mindre risikofyldte aktiver. Der findes også en tid efter Covid-19 og jo tidligere og bedre du er forberedt, jo bedre er dine muligheder for succesfuldt at komme investeringsmæssigt videre og igennem.

Den grimme sorte svane

Covid-19 har vist sig som den grimme sorte svane, som kommer ekstremt sjældent, men som kan have en større effekt. Verden vil blive lagt vækstmæssigt i en dybfryser og i 1. og 2. kvartal vil de globale økonomier opleve et ekstremt tilbageslag. Det er der hvor prognoserne her og nu er enige.

Aktietæv

Aktierne tager altid de første og de største tæv. Det er her den globale udvikling kan mærke liv og puls. Både når det går op og ned. I tillæg skal aktiemarkedet i nedgangstider ekstraordinært lægge rygstykker til, at andre aktivklasser fryser til. Konkret har det den konsekvens, at aktienedturen bliver intensiveret, når likvider og risikonedlukning bliver ekstra efterspurgte i nedgangstider.

Lys i mørket?

Det er stadig økonomisk mørkt, men langt ude i horisonten har nogen anet, at verden heller ikke går ned denne gang. Investorerne spejder efter og spotter det. På samme måde som de altid gør og forsøger at være mindst 1 og meget ofte 2 skridt foran den økonomiske virkelighed. Mens verden er nedlukket, er investorerne allerede ved at foruddiskontere hvad den globale økonomi kommer til at handle om i september måned; 6 måneder fra nu. Det skal du som investor forholde dig til.

Rebalancering

Lad os antage, at du har en aktiv strategi som for nemhedens skyld består af 60 % aktier og 40 % ”andet” som er meget lavrisiko. Under nedturen kan dine aktier, kortvarigt, desværre være blevet 30 % mindre værd, hvis det da ikke sågar er gået værre. Ud af 60 kroner i aktier har du nu kun 42 aktuelt, hvis beholdningen skal gøres op til markedsværdier. De øvrige aktiver er nogenlunde uforandrede. Du har måske tabt lidt på dem, men ikke noget særligt og ikke noget som vi skal bruge til illustrativt formål.

Fast aktieandel

Din porteføljeværdi er gået ned til 82 (42 + 40), og din aktieandel er faldet fra 60 % til 51% (42/82). Hvis du under nedturen har ændret strategi, og er blevet mere risikoavers, har markedsnedturen ”gjort arbejdet for dig” på den onde måde. Det gælder dog kun for de færreste.

Det gør ondt at tage diskussionen og ”samtalen” med dig selv. Os som har tabt penge, selv om tabet er urealiseret, bliver jo uundgåeligt konfronteret med tabet og ”hvorfor havde jeg ikke forudset nedturen”. Det er dog historie og ikke noget som du kan gøre noget ved. Det er tid til at se fremad.

Hvis du stadig er en 60/40 investor, er det tid til at rebalancere. Du skal have bragt din aktieandel tilbage til den investor, som du siger du er. Det betyder, at du skal købe flere aktier. Bevægelsen fra 51-60 skal ”finansieres” ved at nedbringe din andel af sikre aktiver. Husk at mærke efter i investeringsmaven om du stadig er en 60/40 investor?

Rebalancering a la den norske oliefond

Denne strategi bruger en af verdens allerstørste aktieinvestorer: Den norske oliefond. Efter finanskrisen i 2008 var deres aktieandel faldet dramatisk, og de købte massivt op i aktier. Der findes ikke nogen garantier, men historien viser, at en fornuftig rebalancering hjælper din investering langsigtet godt videre.

Historisk tager det fra 2-5 år før aktiemarkederne passerer tidligere toppe efter nedture. Forudsat at dine aktier svarer til en markedsportefølje uden alt for afvigende selskabsspecifik risiko. En rebalanceringsstrategi kan være med til at bringe dine depotværdier hurtigere tilbage.

Undgå følelsernes magt

Efter en nedtur er investorerne i følelsernes magt. Nyhederne er fulde af økonomiske dårligdomme og ditto spådomme og de kommende økonomiske nøgletal er ikke og bliver ikke rar læsning. Det er det som investorerne har kigget på og koncentreret sig om, og hovedårsagen til at aktierne er gået ned. At investere for meget med følelserne risikerer at ødelægge din rebalanceringsstrategi.

Politikerne vil så småt forventningstyringsmæssigt tage fat på en oplukningsstrategi. Det bør investorerne også gøre.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld