Nordnetbloggen

Her er Økonomisk Ugebrevs Basisscenarie for 2020

2020 bliver et af de vanskeligste aktieår i umindelige tider. I vores basisscenarie ser vi stigende aktiemarkeder de næste 3-6 måneder, dels fordi de store økonomier antageligt vil undgå en dybere recession, og dels fordi centralbankerne fortsat vil signalere, at de holder hånden under aktiemarkedet.

Andet halvår 2019 har netop været præget af stigende tro på, at centralbankerne simpelthen ikke tør lade aktiemarkederne falder mere tilbage end 3-5 procent, før de træder på speederen på den ene eller anden måde.

Vi ser to potentielle risici, som kan vælte aktiemarkedet:

For det første et eller flere store systemiske virksomhedskrak i finansverdenen, i store virksomheder eller i nationalstater. Med en fortsat ekstremt lav rente ser vi ikke umiddelbart dette scenarie udspille sig. Og dog: Især finanssektoren er hårdt ramt af vigende indtjening i kølvandet på minusrenter. Og fortsat stigende obligationsrenter vil udløse kæmpestore kurstab på de finansielle institutioners obligationsbeholdninger.

For det andet vil solid fremgang i den økonomiske vækst i den vestlige verden tvinge centralbankerne til igen at stramme pengepolitikken. Det vil også være negativt for aktiemarkedet. Men vi ser heller ikke dette scenarie som særlig sandsynligt.

Forventet stille og rolig fremgang

Vi forventer, at det generelle aktiemarked vil krybe stille og roligt frem, kortvarigt afbrudt af mindre tilbagefald. Til gengæld vil der under overfladen være store kursstigninger og kursfald i enkeltaktier, så stock picking bliver vigtigere end nogensinde.

Stort set ingen vækst i samfundet, skærpet konkurrencepres og vigende salgspriser, samt nye stærke digitale forretningsmodeller vil presse traditionelle virksomheders lønsomhed. Især for de højest prissatte aktier kan moderat skuffende udmeldinger om overskudsudviklingen udløse store kursfald.

Det aktuelle billede er, at de professionelle investorer den seneste måned har smidt den sidste rest af reservationer over bord. De er parate til at skrue endnu mere op for risikotagningen, blandt andet ved at købe endnu flere aktier og usikre erhvervsobligationer.

Den øgede risikotagning følger også i kølvandet på fortsatte minusrenter på de fleste statsobligationer, som ikke ses som attraktive investeringer. Der kan meget vel ligge store kurstab forude her ved fortsat stigende obligationsrenter.

Større usikkerhed omkring andet halvår

Netop af denne grund ser vi betydeligt større usikkerhed om udviklingen på aktiemarkedet i andet halvår. Vi har svært ved at se, at de aktuelle nærmest euforiske stigninger på aktiemarkedet kan fortsætte mere end et halvt år. Vi tror, at ubalancerne vil ramme et punkt, hvor der er markant stigende risici for finansielle krak. Eller simpelthen risici for at centralbankerne mister kontrollen, og ikke kan forhindre et selvforstærkende udsalg på aktiemarkederne, drevet af algoritmer og tvangsudsalg fra indeksfonde.

Vi tror fortsat, at det kan blive meget grimt. Men vi ser altså ikke, at det sker de første måneder.

Næsten alle de risikoindikatorer, som vi følger, indikerer, at de professionelle investorer er mere villige til at tage øgede finansielle risici, end de har været i hele 2019.

Itraxx Crossover indikerer, at de professionelle investorer nu ser lavere risici på europæiske erhvervsobligationer end i hele 2019. Billedet er det samme for amerikanske ccc-ratede junk bond erhvervsobligationer, hvor renten på det seneste har været faldende, hvilket skyldes øget købslyst.

På den helt korte bane, altså de kommende uger, ser vi risiko for, at billedet bliver mere mudret.

Flere signaler peger i retning af en kortsigtet korrektion ned. Men vi ser den mulige korrektion ned som en købsmulighed.

For det første er markederne ekstremt overkøbte, så en tekniskbetinget korrektion ned rykker nærmere.

For det andet har guldpriserne været stigende i anden halvdel af december, og det afspejler, at investorer rykker kapital i sikkerhed med udsigt til urolige uger forude.

For det tredje er black swan indikatoren, det såkaldte SKEW indeks, tæt på det højeste siden september sidste år, hvor aktiemarkederne også nåede en top. Skew indeks viser omfanget af aktieput optioner out-of-money, altså hvor investorne venter større kursfald på aktiemarkederne.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link