Spring til hovedindhold

Har corona smittet den grønne omstilling?

Head of Business Management Brian Buus Madsen har taget et kig på, hvordan fremtiden ser ud for bæredygtige investeringer og den grønne omstilling.

Coronakrisen, der begyndte i den kinesiske by Wuhan ultimo sidste år, har ændret den ”normale” hverdag for mange mennesker i hele verden. Heldigvis er der ved at komme bedre styr på coronakrisen, og mange lande er igen så småt ved at genåbne. Ud over de menneskelige konsekvenser, som sygdom, død og markant stigning i arbejdsløshed, så er mange selskaber også hårdt ramt.

I 2020 har der været meget stor forskel på afkast i de forskellige sektorer. De store vindere på aktiemarkedet i 2020 har været pharma- og teknologiaktier – og de store tabere har været industri, finans og olie.

Når der er kriser, så er det ofte, at vi som mennesker søger tryghed og glemmer at gøre det ”rigtige”. I den sammenhæng kunne man jo fristes til at tro, at den grønne omstilling kunne blive glemt. Og med de store olieprisfald vi har oplevet i 2020, hvorfor så interessere sig for klimadebatten?

Danmark har et meget ambitiøst klimamål om at reducere 70 procent mindre CO2 og andre klimagasser i 2030 end vi gjorde i 1990. Jan Krausing, international chef i tænketanken Concito siger, at hvis målet skal nås, så kræver det meget store investeringer i grøn omstilling og investeringer i vindmøller kan ikke klare det alene, men hele samfundet skal bidrage.

EU har et klimamål på reduktion af CO2 på 40 procent i 2030 mod tallet i 1990. På G7-topmødet i Berlin 18. maj 2020 er der ligeledes stor fokus på klimaet, og der var afgørende skridt mod en række bindende aftaler, der skal underskrives senere på året i Paris. Om verdens lande denne gang kan blive mere enige, må vi vente og se.

Om klimainvesteringer bliver en god, langsigtet investering, må tiden vise, og det har jeg ingen holdning til. Men hvis vi ser på udviklingen i S&P Global Clean Energy EURO TR i 2020, så har indekset faktisk klaret nogenlunde igennem krisen.

Indekset handlede i kurs 1.062 den 1. januar 2020 og havde topniveau i kurs 1.332 den 19. februar 2020, hvorefter den faldt til årets foreløbige lavpunkt i kurs 784 den 23. marts 2020.

13. maj 2020 ligger kursen i 1.049, hvilket er 1,2 procent lavere end startskurs 2020.

Kursgraf over de sidste 12 måneder (13. maj 2019 – 13. maj 2020)

På 12 måneders sigt har afkastet været plus 16,4%, som ses i grafen ovenfor.

Hvis man er interesseret i at investere i den grønne omstilling, så kan man hos Nordnet gøre det på flere måder – fx via vores screener. Se hvordan du bruger vores screener til mere bæredygtige investeringer.

Inspiration.

Find inspiration til klima- og miljøaktier.

Hvis man er mere bredt interesseret i ESG-temaet, så har vi en række artikler, der omhandler dette, hvor du kan finde inspiration.

/Brian Buus Madsen
Head of Business Management
Nordnet Danmark

Ovenstående er ikke en købsanbefaling og historisk afkast er ikke en garanti for fremtidig afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer