Nordnetbloggen

Gode aktier til porteføljen?

Hvordan finder man gode aktier til sin portefølje?

Når strategien er på plads (se tidligere blogindlæg), skal man i gang med at finde gode aktier til sin portefølje.

Det er en almenmenneskelig erfaring, at ”det går rundt, op og ned i uendelighed” (Rugsted & Kreutzfeldt). Fra Det gamle Testamente ved vi, at efter syv fede år følger syv magre. I økonomisproget hedder det konjunkturbølger med op- og nedgangstider.
Sådan er det også med aktier!

De såkaldte cykliske aktier svinger op og ned i en (næsten) vandret trendkanal.
I al sin enkelthed handler det om at købe ”på bunden” af trendkanalen, hvor aktien er relativ billig og sælge ”på toppen”, hvor aktien er relativ dyr.

De såkaldte vækstaktier svinger også op og ned men i en stigende trendkanal. Man måler stigningen (væksten) som vinklen mellem bunden af trendkanalen og vandret (se figuren (12%)).

Almindeligvis siger man, at aktier, der stiger mere end 12% om året, er vækstaktier.
For både cykliske aktier og vækstaktier gælder samme enkle regel om at købe ”på bunden”, hvor aktien er relativt billig og sælge ”på toppen”, hvor aktien er relativ dyr.

Heraf følger det indlysende spørgsmål:
Hvordan finder man en aktie på bunden i en trendkanal?

Svaret finder man ved at analysere den grafiske udvikling i aktien.

Som eksempel vises herover den finske aktie Metsä Board, der fremstiller emballage, pap og papir. Aktien er en typisk vækstaktie. Den ligger midt i en stigende trendkanal (er derfor relativt normalt prissat). I slutningen af februar lå den i bunden af trendkanalen, var billig og kunne købes. Siden da er aktien steget fra kurs ca. 7€ til 10€, svarende til en stigning på ca. 43 %. Intet tyder på, at stigningen ikke vil fortsætte.


Som eksempel vises her den danske aktie Coloplast, der fremstiller produkter til sundhedssektoren. Aktien er også en typisk vækstaktie. Den ligger i toppen af sin trendkanal og derfor relativ dyr. I april lå den i bunde af sin trendkanal og kunne købes. Siden da er den steget fra ca. kurs 520 til 640, svarende til en stigning på ca. 23%. Hvis aktien ikke bryder op igennem trendkanalens loft (modstandslinje), kan man tage gevinsten og sælge aktien.

Begge aktier i dette indlæg er ikke anbefalinger men tjener alene til illustration af den bagvedliggende tankegang og analysemetode.

Lyder det enkelt? Det er ikke raketvidenskab!
Man skal lære få enkle regler og holder sig til sin strategi.

Har du brug for yderligere oplysninger eller hjælp til komme i gang, er du velkommen til at kontakte mig på kontakt@danskaktieraadgivning.dk

Bh Uffe Raahede

Uffe Raahede
Uffe Raahede
Analytiker og medejer af Dansk Aktierådgivning

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

2
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
Hej Uffe Nyttig information. Men hvordan/hvor finder man informationer om aktiekurserne over lang tid, og hvilke (gerne gratis) analyseværktøjer/platform kan man benytte til de tekniske analyser?
Gæst
Gæst
Hej Søren. Tak! Der er mange muligheder for at finde aktiekurser over lang tid. Du finder dem f.eks. på Nordnet, Nasdaq (Børsen), 4-traders.com. Her findes også (gratis) analyseværktøjer til grafisk analyse. Jeg bruger analysesystemet Vikingen. Der kommer en meget billig light version efter sommer, som jeg vil anbefale dig at overveje. Bh Uffe

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link