Nordnetbloggen

Helle Christiansen: Efter generalforsamlingerne: Tid til status

Indlægget er skrevet af: Helle Christiansen, lektor og ejer af bloggen kvindeinvest.com. Blogger om investeringer for nybegyndere. Fagområder: At gøre investeringer overskuelige og “convenient” i et travlt hverdagsliv.

Jeg ved godt, at opsamlinger på et år typisk sker omkring årsskiftet. Men når jeg skal vurdere aktieåret 2015, giver det mening at vente til her i april. Nu er de fleste generalforsamlinger overstået, og jeg ved, hvad jeg har fået i udbytte og er dermed i stand til at lave en konklusion på 2015 som investeringsår.

1.kvartal – en lang optur

Jeg startede som absolut nybegynder med at investere i 2014. Det var en godt aktieår. Afkastet var også rigtig stort i første kvartal af 2015. Som nybegynder tænkte jeg, at det at investere var en lang succeshistorie, og jeg købte rigeligt ind i perioden med drømmen om, at det sikkert fortsatte.

Nedtur i august 2015

Så kom det virkelig chok i august 2015, hvor markedet faldt drastisk uden egentlige samfundsmæssige eller økonomiske forklaringer. Stort set alle indenfor investeringer var i kortvarig panik og forsøgte at opstøve plausible forklaringer. Men det var der ikke rigtig nogen, der kunne.

Konklusionen er, at vi siden da har haft et langt mere turbulent marked, og at kurserne har vist store udsving – igen i januar 2016 og frem. Men her var det Kinas økonomi og oliepriserne, der gav de mulige forklaringer.

Udbytte opvejer stormvejret i 2016?

Her efter generalforsamlingernes tid er det så udbyttets tid i investeringsafdelingerne og hos især de store virksomheder. Det har været spændende, fordi mange aktier har haft tab i 2016. Kan udbyttet opveje det tab, man har haft de seneste måneder?

Derfor har jeg også ventet med at lave denne status for min rejse i investeringens verden til udbytteudbetalingen var klar. Nu har jeg mulighed for at se, hvordan min samlede portefølje fremstår efter et dårligt første kvartal i 2016. Så lægger jeg udbytte og afkast sammen lige nu, så bliver tabene samlet set langt mindre og slet ikke så dramatiske, som de så ud langt ind i marts.

Status tid

Mange eksperter nævner årsskiftet som et godt tidspunkt for status på sine investeringer. Det kan have noget med skatteåret at gøre. Skal man have tab med i sin selvangivelse for året, så man reducerer sin aktieindkomst, kan være blandt overvejelserne, kan jeg læse mig til.

Men for mig på min vidensrejse er tiden efter generalforsamlingerne et tidspunkt til status.

Skal jeg beholde, hvad jeg har? Eller er tiden inde til at rydde op og måske skaffe mig af med de aktier, der fortsat er tab på og ikke giver udbytte?

Et centralt spørgsmål i den forbindelse er: Tror man på, at perioden fremover ligner de første måneder af 2016, eller hælder man til et mere stabilt vækstspor? Personligt tror jeg mest på det første, og derfor vil jeg bruge den kommende tid på ”rydde op”. Men jeg vil ikke fravige min enkle strategi med en langsigtet basisportefølje og så forskellige spor, som jeg finder væsentlige at forfølge. Her er ansvarlighed og ”sustainability” et af de spor, jeg som en typisk kvinde vægter højt!

Jeg skriver løbende om investeringer og min rejse mod større viden på min blog www.kvindeinvest.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link