Spring til hovedindhold

Forvent yderligere USD stigning efter FED nedlægger seddelpressen

Efter 6 års opkøb af obligationer for 3800 mia. USD, annoncerede FED, helt som forventet, at opkøbet af obligationer, som skulle hjælpe økonomien først med en stabilisering og siden med en tilbagevenden til vækst, slutter. Opkøbsprogrammet har været kritiseret fra flere sider og man kan, som i alle andre forhold, spørge sig om programmet har været pengene værd. Her er et par refleksioner. På balancebommen er svaret dog entydigt ”ja”.

  • Den realøkonomiske forbedring af den amerikanske økonomi har været ”moderat”; ikke mindst set i forhold til opkøbets størrelse.
  • Den meget aggressive adfærd fra FED, hvor renten i noget der lignede ”verdensrekord i rentesænkning” blev banket ned, har medvirket til at rekapitalisere de amerikanske banker i lyntempo. Fra 2009-2011 blev de større amerikanske banker finansielt genopbygget via ”de lave renters effekt” (bankerne lånte billigt og investerede i de statsobligationer som FED fortrinsvis købte). Det tog 3 år i USA. I Europa er vi først nu efter 6 år ved at være i den senere fase af den rekapitalisering, hvilket sidste uges finansielle stresstest var et vidnesbyrd om
  • De lave renter har ikke, som nogen frygtede, givet anledning til at inflationsforventningerne har været på himmelflugt. Dertil har det nedadgående pres på og i økonomien været for stor.

Stigende USD den naturlige markedsreaktion

Efter Feds annoncering var der en mindre reaktion på aktierne og let stigende renter. Det er helt efter planen. Efter at opkøbsprogrammet er afviklet, ligger det nemlig ikke lige for at FED og forkvinde Janet Yellen skal til at hæve renterne. Som altid er det dataafhængig og et bud på den første forhøjelse er i det sene forår/sommer 2015.

Den naturlige reaktion på at USA er på vej ud af krisen og skal til at hæve renterne fra de rekordlave niveauer og Europa endnu er midt i den og har udsigt til 3-4 år mere med lave centralbankrenter, er en stigende USD. I den henseende og med historien in mente er en 10-20 % stigning i USD overfor EUR/DKK de kommende år ikke urealistisk. Det vil være godt for Europa og en kærkommen hjælp til ECB. Både i relation til at importere noget af den inflation som i høj grad er en mangelvare. Samtidig vil det også være en tiltrængt stimulans til den europæiske eksportsektor.

FED er fortsat målmand omend mindre synlig

FEDs tilbagevenden til “business as usual”,  hvor de “blot” bliver en normal centralbank, betyder ikke at de ikke vil være en markedsobservatør. Mundheldet om at investorerne ikke blot gør klogt i, men skal undgå at indtage den modsatte holdning af FED, gælder i høj grad og er fortsat endog meget aktuel. Målmanden er gået fra at være meget til mindre synlig. Det springende punkt er dog at han (FED) stadig er der og nøje holder øje med udviklingen.

 

Jeg har tidligere skrevet om den forventede udvikling i USD. Du kan se eller gense indlægget her, som er ca. 1 måned gammelt, men fortsat meget investeringsaktuelt

https://www.nordnet.dk/blog/usd-styrkelse-kan-vare-laenge-endnu/29/09/2014/

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-10-31 13:31

Så er det måske nu man skulle flytte nogle af sine obligationer over i kortløbende (2-3 år) amerikanske obligationer, mens vi venter på renterne stiger ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-10-31 14:07

Hej Bjarne

Tjah; det ville da være en måde at lave et valutaspil på +/- kursudviklingen i obligationer.

Generelt bør en enkelt faktor ikke være det eneste man investerer efter eller i tillid til. Hvis man investerer bredt i aktiemarkedet uden betydelig selskabsrisiko er man i størst mulig omfang på den sikre(ste) hest om en sådan findes

Hilsen
Per