Spring til hovedindhold

Faldt september i august, rent aktiemæssigt?

Onsdagen bragte igen store udsving på de amerikanske børser. Denne gang var det stigninger i størrelsesorden 1,8-2,5 % for de tre toneangivende indeks. De store udsving synes at fortsætte; i hvert fald på kort sigt. Set i et historisk perspektiv har september det med kalendermæssigt at være den ringeste måned at være aktieinvestor i. Det skyldes dog bl.a. men trods alt ikke kun at få store aktienedture, som investorerne husker godt og bedst, er kommet i ”nyere tid” inden for de seneste 15 år.

29 stigninger/36 fald

Amerikanske data tilbage fra 1950 og frem til 2014 viser, at sandsynligheden for at investorerne kommer ud af september måned aktiemæssigt lidt fattigere end de kom ind i måneden, er lidt over 50 %. I 29 af årene er aktierne steget, mens investorerne i 36 ud af i alt 65 år har oplevet de amerikanske aktier gå ned. I gennemsnit har der været tale om et kursfald på 0,65 %.

Lehman Brothers, 11/9 og 2002 = sorte aktieseptember

Investorerne har det med at huske det nyeste og også – desværre – bide mere mærke i og bedre huske nedturene end at de gode stunder prenter sig ind i bevidstheden. De seneste år har markante hændelser gjort et større aktieindtryk. Lehman Brothers nedturen i september 2008 og flyene som fløj ind i Twin Towers i 2001, gav ikke kun økonomisk og personlig smerte, men de aktieinvestorer, som havde købt amerikanske aktier, blev også henholdsvis 9,6 % og 8,2 % fattigere. De to måneder var hård kost for investorerne, men markerede ikke lavpunktet i ”nyere tid” = siden 2000. I 2002 faldt aktierne således med 11 % og er den ringeste aktieseptember siden 1950 og kan med rette få øgenavnet sorte september.

September kan være giftig og givtig

Alt er dog ikke gråt i aktiegråt. De seneste 14 år er opgange/nedgange ligeligt fordelt og eksempelvis i 2010, steg aktierne med 8,7 % i kølvandet på at FED på Jackson Hole mødet i Wyoming fortalte om det som senere er blevet kendt som kvantitative lempelser version 1.0. Altså det forhold, at centralbanken for at understøtte økonomien ville opkøbe obligationer, som både skulle tjene til at tilføre markederne likviditet, men også drosle renteforventningerne langsigtet så meget ned, at det virkede stimulativt. Siden fulgte QE2 og QE3, som har haft en markant effekt på aktierne, men som ikke for alvor har fået økonomierne tilbage på vækstsporet, endnu.

Tilfældig kalendereffekt?

Der er ikke noget som tilsiger at september per definition har gode forudsætninger for at skuffe investorerne. Lidt på samme måde som det er tilfældigt, at ”Sell in May and stay away” er blevet om ikke et investormantra, så dog noget som nogen i det mindste lægger mærke til og tænker på. I gennemsnit giver maj ikke noget aktieafkast, men er nok lidt bedre end sit rygte. Når september bliver sat i skammekrogen skyldes det således, altovervejende, at der har været lidt flere nedture end opture, men også og sikke mindst at nedture gør mere indtryk og huskes bedre end opture.  Samtidig har nedturene været forbundet med ”århundrede” hændelser, som prenter sig ind i investorernes bevidsthed.

Kinesiske aktieudsving med aftagende betydning

September er aktiestartet som august sluttede – med store udsving. Den senere del af august var brutal for investorerne, som måtte indkassere store kursfald. Det er sjældent at der på aktiemarkederne kommer 2 meget dårlige måneder i træk. Derfor er det på samme måde som sommeren faldt 1 måned for sent i Danmark i år vejrmæssigt, i det mindste ikke usandsynligt, at september aktiemæssigt i år faldt i august. Kina er på om ikke alles så dog de flestes aktielæber. Historien tilsiger dog at Kina har haft det med at gå sine egne aktieveje. Samtidig er det kinesiske aktiemarked, selv efter markedsliberaliseringen, fortsat mere lukket end åbent (betyder mest for de kinesiske investorer), og inden længe vil Kina sandsynligvis betyde mindre for de globale investorer, end tilfældet er lige nu.

 2015 – Faldt september i august?

Investorerne bør nok skæve til og holde øje med historien. Jo flere der fokuserer på fortiden og afkastmønstre, jo større er sandsynligheden for at mange tager bestik af den og handler derefter. Langsigtet er det dog kun en del af investeringsstøjen på afkastvejen. Det mest sandsynlige er dog, at store aktieudsving ikke er hverdagen og det nye investeringssort. Med mindre de udsving vi ser nu er et forvarsel om at økonomierne er på vej ind i en ny lavvækstperiode med faldende indtjeningsudvikling i virksomhederne, er det ganske sandsynligt, at september faldt i august i år.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer