Nordnetbloggen

Europas førende aktieindeks på vej mod milepæl

Igennem længere tid har det tyske DAX indeks været på vej opad mod en nærmest gigtantisk 5-cifret milepæl. Som et vidnesbyrd på den globalisering som Tyskland i høj grad lever af og med og investorerne nyder godt af, bevæger det ikoniske indeks med de 30 ledende aktier sig mod en femcifret størrelse, som det er realistisk bliver nået og endda overgået inden længe. DAX indekset er på linie med den tyske tillidsindikator IFO de ultimative stemningsbarometre for investorerne i Europa.

DAX er Europas benchmark

Det er egentlig ikke så mærkeligt, at man i Europas i særklasse største økonomi finder det aktieindeks, som flest holder øje med. Selv om der over flere perioder har været forsøgt at give konkurrence til og sågar vriste den absolutte benchmarkstatus ud af de tyske hænder, er det ikke lykkes. EURO Stoxx i forskellige ”forklædninger (alt fra 50 til 600 medlemmer) er introduceret og har forsøgt at overtage og endda gå forbi. Alligevel har DAX indekset bibeholdt sin førerstatus og –position.

DAX som afdækning

Når mange taler om DAX indekset er det ikke kun for at følge udviklingen, men også for i et snuptag at kunne lave en risikomæssig afdækning eller investere i ikke kun en absolut, men i høj grad en relativ udvikling. Hvis man historisk har troet på at eksempelvis danske aktier ville levere et godt afkast, men samtidig ønsket at gardere sig mod en negativ markedsoverraskelse, der kunne spolere eller i det mindste reducere afkastet og fungere som uhensigtsmæssig ”støj”, har investorer historisk og fortsætter mange med i dag at dække deres positioner af i i netop DAX indekset. Det skyldes ikke kun Tysklands status økonomisk og indflydelsesmæssigt, men også indeksets utrolige likviditet, som gør det velegnet som afdækningsinstrument.

DAX vigtigere end FTSE

Det er ikke så mange år siden, at DAX var i en skarpere konkurrence med engelske FTSE end tilfældet er i dag. Nok er London Europas absolut førende finansielle markedsplads. Det kan dog ikke forhindre, at investorerne først og fremmest tænker på Tyskland og DAX som det toneangivende indeks. Måske skyldes det ubevidst udover økonomien også at den europæiske centralbank, ECB, ligger i Frankfurt og dermed cementerer Tysklands betydningsmæssige særstatus.

10000 og hvad så?

Aktuelt befinder DAX indekset lidt mere end 2 % under den femcifrede milepæl. Når den magiske grænse nås, markerer det i sig selv ikke andet end et tal. Når der alligevel bliver holdt øje med netop dette tal og det givetvis giver anledning til omtale og perspektivering skyldes det bl.a. at DAX er synonym historisk med Tyskland, tysk industri, en eksportsektor som blot er marginalt under Kinas i absolutte tal og ikke mindst rimer på indflydelse. Derfor er det afgørende og værd at lægge mærke til udviklingen i DAX indekset; såvel når det går op men også når det går ned.

Tillykke til investorerne

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld