Nordnetbloggen

Er Vestas dødsdømt?

Vestas blev med rette hårdt straffet for det skuffende halvårsregnskab. På mange måder varsler regnskabet Vestas snarlige undergang. Her er nogle dystre kendsgerninger:

Tabte markedsandele
Vestas’ omsætning forventes i 2010 at skrumpe 10% i et marked, der ifølge MAKE Consulting forventes at vokse med ca. 15%. Vestas’ markedsandel må dermed forventes at falde til under 10%, hvorved selskabets førerposition sættes fuldstændigt over styr. Markedandelen i forvejen faldet dramatisk fra 34% i 2004.

Tynd ordrebog
Selvom ordrebeholdningen er forbedret noget, er den stadig skræmmende lav. Ordrebeholdningen på 5,2 mia. EUR svarer således blot til 9,4 måneders produktion på 2009 niveau. Til sammenligning svarer REpower Systems ordrebeholdning til 22 måneders produktion på 2009 niveau.

Lønsomheden smuldrer
Overskudsgraden forventes at falde fra 12,9% til 5-6%. Sidst overskudsgraden dykkede dramatisk i 2002, fortsatte den med at falde i yderligere tre år og bundede først med -3,2% i 2005. Set over de seneste 15 år var den gennemsnitlige overskudsgrad 6,8%, hvilket indikerer, at de høje overskudsgrader i 2008 og 2009 ikke var bæredygtige.

Skov af desperate konkurrenter
Vestas har nu 60 lavpris konkurrenter i Sydkorea og Kina. Dertil kommer pengestærke kvalitets konkurrenter som General Electric, Siemens og Areva og store desperate konkurrenter som Suzlon og Gamesa. I den konkurrence er det urealistisk at Vestas kan vinde markedsandele.

Forældet teknologi
Vestas største mølle er på 3 MW (uændret siden 2004), mens konkurrenter som General Electric, Siemens, Enercon, REpower og Areva i dag alle har kommercielle møller i klassen 3,5-6 MW.Vestas har sovet i timen ved at spare på forskningen og vil formentlig allerede i 2010 eller 2011 miste førerpositionen indenfor offshore segmentet, der primært efterspørger møller på 3,5-6 MW.

Aktien er stadig alt for dyr
Efter nedjusteringen, forventer Vestas et 2010 resultat i niveauet 1,2-1,6 mia. kr. svarende til ca. 6,0-7,6 kr. pr. aktie. Den aktuelle kurs på 238 kr. svarer dermed til en prissætning på P/E 2010=31-40. Det er bestemt ikke billigt, og aktien kan derfor hurtigt komme under fornyet salgspres. Til sammenligning er den veldrevne tyske konkurrent REpower Systems anderledes lavt prissat. Med den seneste kurs på 100 EUR er REpower aktuelt prissat svarende til P/E 2010=12,5-14,3. Hvis Vestas skal handles til samme P/E-rater som den tyske konkurrent, skal kursen rundbarberes med yderligere 60%! Med en kurs på 95 kr. ville prissætningen således være P/E 2010=12,5-15,8.

Jeg hører gerne læsernes vurdering af ovenstående analyse.

Jeg ejer selv aktier i Vestas og REpower Systems. Jeg overvejer pt. at sælge Vestas.

Vestas analyseskema februar 2010

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link