Nordnetbloggen

Er de professionelle på vej til at sikre sig et solidt årsafkast ved allerede at hjemtage gevinster?

Det styrende amerikanske aktiemarked faldt i denne uge under det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit, som markerer forskellen mellem en langsigtet optrend og en langsigtet nedtrend. Efter en tur under, sluttede de amerikanske aktier lige netop på pejlemærket fredag aften. Ud fra dette signaler er der altså stor usikkerhed om retningen herfra.

På denne plads skrev vi for to uger siden, at udviklingen på aktiemarkedet de næste måneder ville blive afgjort af en kamp mellem på den ene side de positive drivkræfter i centralbankernes stimulanser, og på den anden side negative drivkræfter fra en stigende recessionsfrygt.

Den seneste uge har det været den negative drivkraft, som har taget mere af magten. For det første udvikler amerikansk økonomi sig stadig svagere, og nu er det markedets forventning, at der er 20 procent sandsynlighed for en rentesænkning i år. For det andet var der udbredt skuffelse over de nye stimulanser, som den europæiske centralbank udmeldte i denne uge. Europæisk økonomi har det virkelig ikke godt, og blandt andet Tyskland kan være på vej mod recession.

At optimismen er ved at tippe over til pessimisme, fremgår også af de vigtige risikoindikatorer for europæiske og amerikanske erhvervsobligationer. Efter en næsten ubrudt positiv udvikling de seneste måneder, tippede begge signaler i denne uge over mod øget nervøsitet og risk-off hos de professionelle investorer.

Lige nu er det ekstremt vanskeligt at sige, hvad der sker de næste måneder. Hvis centralbankerne træder endnu mere på speederen, faktisk eller verbalt, kan det give et nyt løft til aktiemarkederne. Men fortsat svage økonomiske nøgletal kan også skabe fornyet nervøsitet hos de professionelle investorer, som kan ønske at sikre sig årets positive afkastresultater allerede, ved gevinsthjemtagning.

Sektorrotation mod defensive aktier: Både internationalt og herhjemme var det klart de defensive aktier, som klarede sig bedst i det nervøse marked. Vindere blandt de store danske aktier var Ørsted, Carlsberg, Coloplast, Novozymes og Novo Nordisk. Største tabere var blandt andet FLSmidth og SAS, som hører til de mere konjunkturfølsomme aktier. FLSmidth rammes også af vigende afsætning af kobber til de store kunder, og SAS står foran måske svære forhandlinger med piloternes fagforeningerne og stigende energipriser.

Hvorhen med de seneste års aktievinder: ChemoMetec? Den mindre Allerød virksomhed har virkelig været en fantastisk børssucces de seneste år med en mangedobling af aktiekursen. Hos Økonomisk Ugebrev har den desværre været lidt under radaren på grund af sin beskedne størrelse. Vi har fornylig gennemført et dobbeltinterview med adm. direktør Michael Eising, dels for at høre om selskabets strategi, udviklingspotentiale og produkter. Det kommer der to store artikler ud af, dels et skrevet langt interview med topchefen, og dels en egentlig aktieanalyse, som udarbejdes af den erfarne farmaanalytiker Morten Larsen til Økonomisk Ugebrev Life Science.

Vi har i Økonomisk Ugebrev også spot på en anden dansk small cap aktie, som vi forventer vil doble i værdi de kommende år. Desværre er aktien ikke likvid nok til, at vi kan købe den til vores portefølje. Men siden vi har købt den som et langsigtet spekulativt aktietip i aktietjenesten Økonomisk Ugebrev Trader, er kursen næsten steget tyve procent.

Vi skruer ned for risikotagningen i Økonomisk Ugebrevs Portefølje: På den korte bane mener vi som nævnt, at de seneste måneders aktierally er løbet alt for hurtigt, i forhold til, hvad virkeligheden kan bære. Derfor er der som minimum brug for en negativ korrektion ned. I Porteføljen har vi derfor reduceret risikoen til at være 70 procent i danske aktier med 20 procent af kapitalen sat i afdækningsinstrumenter, nemlig certifikatet Bear Dax. Samlet er vi altså nettoeksponeret med 50 procent mod aktier på nuværende tidspunkt.

Netop strategien med at skrue ned for risikoen i usikre perioder sikrerede Porteføljen et afkast sidste år på plus tre procent, mens Copenhagen Benchmark indeks dykkede hele 13 procent.

I år halter porteføljen efter benchmark, ikke mindst fordi vi kom meget defensivt ind i 2019, hvor aktierne steg kraftigt. Man skal bedømme en investeringsstrategi på resultaterne over 2-3 år, og ikke nogen få måneder, og vi forventer i årets løb igen at overhale det danske aktieindeks, fordi vi står foran urolige tider.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link