Nordnetbloggen
Flemming Kozok
Aktiv investor

En velsignet kombination: Similaritet – Volatilitet – Likviditet

I forlængelse af det nylige blogindlæg, ”1 mio. kr. på én dag: Intet nyt er godt nyt” er jeg blevet mødt af stor interesse for at høre yderligere i forhold til hvordan dette er muligt, ikke mindst uden brug af gearing. Jeg handler typisk uden brug af gearing og anbefaler i øvrigt ikke brug af samme.

Dette blogindlæg handler således om grundlaget for opnåelse af større indtægter indenfor korte tidsrammer. Her ligger nøglen som altid i handelstilgangen. Det kan således også være svært at beskrive direkte og konkret, idet flere faktorer som altid gør sig gældende i f.m. eksekvering. Faktorer som den enkelte bør arbejde med i individuelt personaliseret tilgang og metode. – Men ikke desto mindre findes visse fundamentale elementer jeg vil fremhæve som grundlag for opnåelse af større indtægter indenfor ganske korte tidsrammer (sekunder/ minutter/ timer). Disse gælder alment og således også i det pågældende, konkrete tilfælde, som resulterede i samlet, realiseret indtægt på ca. 739.000 kr. på én dag.

Der er tale om det jeg kalder ”en velsignet kombination” af følgende:

–          Identifikation af similaritet

  • Når man har handlet i mange år har man både handlet og observeret et utal af setups i markedet. Det betyder at man i øget grad vil møde similaritet i diverse setups. På den konkrete dag var der tale om en aktie jeg har handlet flere gange over en årrække. Jeg refererede i det konkrete tilfælde til et lignende setup i samme papir tilbage fra september 2009 og eksekverede derefter.

–          Ekstrem volatilitet

  • For at generere stor indtægt på kort tid skal der arbejdes med volatile aktiver. I det konkrete tilfælde var der tale om det der kan kategoriseres som ekstrem volatilitet på dagen. Denne kategori er særligt risikabel og kræver således stor fokus på risikostyring, som jeg også har behandlet her på Nordnetbloggen. På samme tid åbnes som bekendt for større indtægter (risk/reward!).

–          Tilstrækkelig likviditet

  • Uagtet stimuleret krav om volatilitet vil man først kunne tjene særligt store beløb såfremt det kan lykkes at allokere relativt betydelige beløb. Det stiller naturligt krav til likviditeten i aktivet. I det konkrete tilfælde var det fint muligt at foretage entry og exit med betydelige beløb. Dog anbefaler jeg fortsat særlige strategier for både at ”bygge” såvel som afhænde positioner af en vis størrelse, således også i dette tilfælde.

Alt i alt kalder jeg ovenstående for en ”velsignet kombination”, vis primære drivkraft er drevet af punkt 1 som besidder den største styrke. Det er her selve analysedelen er placeret. At kunne ”kalde” muligheden i markedet baseret på erfaring er et stærkt privilegium. Det er således også denne som afvejer nævnte elementer og til syvende og sidst danner grundlaget for handlen. Og det er den som giver en nødvendig ro til at turde eksekvere, hvilket for såvel novicen som den øvede handler kan være en betydelig udfordring.

Roen opnås når man kan nå dertil hvor setuppet kan karakteriseres som ”low risk, high probability”. Dette er altid det ypperste at opnå, og det er typisk erfaring der yder bistand i den sammenhæng. ”Low risk high probability” indenfor særligt volatile aktiver er en ganske særlig sag, som jeg personligt fokuserer meget på. Det repræsenterer i sin implicit kontrære natur et ganske særligt arbejdsområde. Mere herom i et senere blogindlæg.

Mere generelt repræsenterer det en stor kvalitet i repertoiret at kunne trække på erfaring. Der er tale om viden som man ikke læse sig til. Erfaring giver ro. Ro i handel kan være en sjældenhed. Ro medvirker også til et anderledes overblik. Alt sammen trækker i den rigtige retning. Det er ingen garanti for at vurderinger er rigtige, men det trækker i den rigtige retning. Problemet er blot at vejen dertil er lang – den skabes ved at arbejde med tingene og ikke ved blot at læse en god bog, selvom en sådan også kan bidrage fint til repertoiret.

Ovenstående kombination repræsenterer en for nogle måske overraskende betydelig del af selve grundlaget for at kunne opnå betydelige indtægter indenfor korte tidsrammer. Denne kombination er dog rent ikke-teknisk og ukonkret i forhold til selve eksekveringen som er den anden, nødvendige side af sagen. Den tager vi hen af vejen.

/ Følg løbende mine opdateringer på twitter.com/flemmingkozok

/ VIDSTE DU: At jeg tilbyder personlig undervisning i Active Trading? Hør mere via e-mail: flemmingkozok@gmail.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

16
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

hej Flemming,

ved du er fan a ‘ Reminiscences of a Stock Operator’ -ligesom mig! Har du 1 eller 2 andre bøger som du kan anbefale for en daytrader?

Gæst
Gæst

Hej Alex. Du har helt ret i at jeg er særdeles glad for “Reminiscences of a Stock Operator”.

For mig er toppen af det øvrige anbefalingsværdige Jack D. Schwager’s “Market Wizards – Interviews with Top Traders”. Hvis du får noget godt ud af den kan du eventuelt fortsætte læsningen i hans opfølger “The New Market Wizards”.

Gæst
Gæst

Hej.
Hvilke amerikanske aktier vil du anbefale hvis vi snakker investering over en 1 til 2 år?

Og hvilke aktier er typisk fordelagtige på en kortsigtet bane?

Hvor finder du typisk nyhederne henne, så du har en ide om hvilke du skal handle som daytrader?

Jeg synes lidt at Nordnet halter når det gælder investering i amerikanske aktier, hvilken anden platform er fordelagtig der? – eller også er det bare mig som ikke har opdaget fidusen her på Nordnet når det gælder amerikanske aktier

Gæst
Gæst

Hej Henrik,

Jeg kommenterer generelt ikke på hvilke aktier jeg mener er interessante på såvel kort som lang sigt.

I forhold til hvilke aktier der er interessante for mig, vil det typisk være alt hvad der bevæger sig meget på kort sigt. Med andre ord opsøges volatilitet, som følgeligt behandles med forbehold. Grundlæggende gælder naturligvis at det som er interessant for den ene kan være uinteressant for den anden. Det afhænger alt sammen af den enkeltes strategi.

Vedr. broker kan du skrive til mig på e-mail for eventuelt yderligere.

Gæst
Gæst

Hej. Hvilken email kan man skrive til dig på, for nærmere info om mægler? VH

Gæst
Gæst

Som angivet ovenfor kan jeg kontaktes på e-mail flemmingkozok@gmail.com.

Gæst
Gæst

Du har tidligere nævnt en gevinst på omkring 1 mio. og i går på 4.6 mio.

Hvor mange procent af din “indsats” er dén gevinst, om man må spørge?

Blot for at få en ide om hvad man kan forvente/håbe på 🙂

Gæst
Gæst

Hej Lars,

Som et sikkerhedsprincip ønsker jeg aldrig at have “for meget” til rådighed at handle for. Derfor er der tale om meget høj forrentning af den “aktiverede kapital” på dage som disse.

Det er vigtigt at notere sig at afkastet er opnået via meget aktiv handel i flere setups intradag. Med andre ord mange “eksekverede” bevægelser af betydelig størrelse & akkumuleret. Derfor bliver et sådant afkast en mulighed.

Det er også vigtigt at understrege at jeg IKKE har benyttet gearing, som mange har en forestilling om. FNMA & FMCC er “non-marginable stock” og handel i disse papirer kan således slet ikke belånes.

Gæst
Gæst

Hej Kozok,

Foretrækker du et absolut stop loss niveau eller flytter du dit stop loss niveau med op for en stigende lang position/med ned for en faldende kort position?

Tak for en god blog.

Mvh,
Christian

Gæst
Gæst

Hej Christian,

Tak for gode ord. Jeg flytter altid SL/PP (“trailing”). Niveauet holdes tight når jeg er tæt på entry; derefter kan der løsnes en smule hvis det vurderes at være hensigtsmæssigt relativt til risk/reward.

Gæst
Gæst

Hej Kozok, Jeg bruger altid limit ordrer. I de senere år har high frequency traders kæmpet på hastighed blandt andet for at ligge først i ordrebogen og tjene på rebates. Priserne bevæger sig markant hurtigere end tidligere. Jeg har ikke systematisk efterprøvet det, og jeg er derfor ikke sikker. Men det er min fornemmelse, at jeg ved entry i højlikvide aktier får en bedre pris i gennemsnit ved at bruge markedsordrer i stedet for limit ordrer. Sal Arnuk and Joseph Saluzzi fra Themis Trading bruger følgende billede. At kigge på priser og ordrer på en almindelig computer med en almindelig… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Christian, For det første er det rigtigt at forsinkelsen på få millisekunder i mange papirer som er domineret af algoritmehandel betyder at en eventuel ordre vil søges eksekveret ud fra et øjebliksbillede der med en vis sandsynlighed allerede har ændret sig. Dette er én af årsagerne til at jeg søger handel i mange forskellige typer aktier; både dem som algoritmer deltager i og dem som de ikke deltager i (eller for så vidt har algoritmer som er “ligegyldige” i forhold til den aktivitet man søger). Set i det lys har Sal & Joseph fra Themis ret. Hvad angår eksekvering… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Flemming, foretrækker du marketable limit ordrer eller almindelige limit ordrer. På forhånd tak.

Gæst
Gæst

Hej Christian,

Det vil afhænge af hvad man ønsker at gøre i det givne setup. Jeg har dog generelt flest trades der fjerner likviditet; dvs dem du kalder marketable limit ordrer. Det er med de ordrer jeg bl.a. kan søge at bryde igennem støtter/modstande.

Gæst
Gæst

Hej Flemming, Tak for en interessant blog. Det er spændende og lærerig læsning. Jeg har et spørgsmål ang. din timing; bruger du udelukkende TA til at afgøre entry i et papir, er der evt. også noget intuition der spiller ind? Ordredybder? Eller er det en kombination af flere ting? F.eks. ift. FNMA/FMCC – jeg går ud fra du shortede begge den pågældende onsdag (og sikkert også gik lang i dem igen senere) – hvordan kom du frem til hvornår du skulle initiere shortpositionen? For år tilbage læste jeg om dine obs-lister over amerikanske papirer som du fulgte mere intenst på… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Mikkel, Du rammer fint rigtigt: Jeg bruger primært min intuition. Det positive er, at de signaler og tanker man udleder heraf kan læne sig op ad værktøjer såsom TA og ordredybder. Dybest set er min indgang til en aktie altid at kaste et blik på chartet – heraf opstilles en mindre hypotese. Dette er rent intuitivt funderet. Herefter følger nærmere analyse baseret på TA og ordredybde. På den måde er svaret ja: Det er en kombination af flere ting. I forhold til min nylige aktivitet i FNMA & FMCC er dette på samme måde resultat af denne kombination. Interessen… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link