Nordnetbloggen

Efter droneangreb på oliefelter: Disse olieaktier blev handlet mest

Oliepriserne steg mandag efter weekendens uventede droneangreb på saudiarabiske oliefelter.

West Texas Intermediate’s (WTI) råolie blev handlet til en stigning på over 10 procent til lige omkring $ 60 pr. tønde. Dette repræsenterer den største daglige stigning i olie i over tre år. Samtidig blev Brent-olie handlet til en stigning på over 8 procent svarende til $ 67 pr. tønde. Selvom der var et mindre fald i olieprisen tirsdag, er oliemarkedet stadig meget uroligt.

Hos Nordnet har det også fået indflydelse på antallet af handler. Betydeligt flere kunder end normalt har handlet både olieaktier og instrumenter med eksponering mod olie i begyndelsen af ​ugen.

Aktiesalget af Lundin Petroleum steg med 664%

Salgsmæssigt stod Lundin Petroleum og Africa Oil for de største stigninger i handel i løbet af mandag sammenlignet med en almindelig handelsdag. Handel med Lundin Petroleum steg med 664%, og i Africa Oil var den 420% højere end gennemsnitlige antal handler i denne måned.

Olieselskaber med flest ejere hos os

Når det gælder antallet af nye ejere, er det hovedsageligt Equinor og Lundin Petroluem, der tiltrak flest nye ejere efter angrebet i Saudi-Arabien.

Virksomhed Antal ejere (17/9) Kursudvikling 3 år
EQUINOR ASA 13188 42%
DNO ASA 3624 77%
LUNDIN PETROLEUM 4387 112%
AFRICA OIL 3771 -29%
Maha Energy AB A 2887 307%
ENQUEST 2329 -6%
Tethys Oil 1185 55%
SHAMARAN PETROLEUM 1184

63% af kunderne har positioneret sig mod stigninger i olieprisen

Udover aktier er der flere måder at investere i op- eller nedgang i olieprisen, herunder gennem børsnoterede produkter som Bull & Bear, Mini Futures og Warrants. Hvad angår handel med førnævnte instrumenter fremgår det, at færre tror på stigende oliepriser (63%) end i begyndelsen af 2019 (80%).

Årsager til prisstigningen

De underliggende årsager til den pludselige stigning i olie er således lørdagens angreb på Saudi-Arabiens oliefelter Abqaiq og Khurais. Oliefeltet, der nu er lukket, producerede ca. 5,7 millioner tønder olie om dagen, hvilket repræsenterer mere end 5 procent af verdens globale daglige produktion.

Saudi-Arabien annoncerede, at en tredjedel af produktionen er gendannet i mandags, men erklærede samtidig, at det kan tage flere uger, før de når fuld produktion igen, ifølge Wall Street Journal.

USA stiller oliereserver (SPR) til rådighed for første gang siden 2011

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har også meddelt på Twitter, at han har givet tilladelse til at bruge de amerikanske oliereserver (SPR, Strategic, Petroleum Reserve), hvis det er nødvendigt for at “sikre forsyningen på markedet”.

Den amerikanske energimyndighed har på sin hjemmeside meddelt, at 630 millioner tønder olie fra SPR vil være tilgængelige for at modvirke markedsforstyrrelser forårsaget af angrebet på Saudi-Arabien. Sidste gang SPR blev stillet til rådighed for markedet var i 2011 under uroen i Libyen.

Risiko for en eksalering. ”We are locked and loaded” – Donald Trump

Truslen om en yderligere eskalering af konflikten, der også involverer USA, kan potentielt få oliepriserne endnu højere op. Efter søndagens angreb svarede Donald Trump, at USA er klar, hvilket indikerer, at det kan blive nødvendigt med en militær intervention.

USA har udpeget Iran som den skyldige for angrebene, men embedsmænd i den Teheranske regering afviser dette.

Spændinger mellem USA og Iran var allerede tydelige før angrebet på oliefelterne, da USA trak sig tilbage fra atomaftalen med Iran i 2018 og i stedet indførte sanktioner mod landet.

Sådan investerer du i olie

For dig, der ønsker at øge eller mindske eksponeringen over for oliemarkedet, er der flere muligheder. Du kan eksponerer dig mod olie ved at købe aktier i specifikke selskaber i sektoren, via ETF’er og/eller børshandlede produkter. Det sidstnævnte instrument kan også handles uden for børsens sædvanlige åbningstider. For at købe og sælge børshandlede produkter skal du først gennemføre en videnstest på Nordnet.dk. Se guiden her for at gennemføre videnstests.

Her kan du eksempelvis se certifikater med olie som det underliggende aktiv og her kan du se en liste over minifutures med olie som det underliggende aktiv.

Produkterne betragtes som komplicerede og er forbundet med en risiko, som du som kunde skal være opmærksom på. Tryk her for at lære mere om alle de børshandlede produkter

Hvordan agerer du?

Er du eksponeret mod oliesektoren i din portefølje? Kommenter endelig, hvilke overvejelser du har gjort dig.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link