Spring til hovedindhold

Er DSV Danmarks bedste aktie?

Hvilken dansk aktie har været den bedste for aktionærerne historisk? Jeg tænker umiddelbart at det må være en af følgende fire aktier: A.P. Møller – Mærsk, DSV, Novo Nordisk eller Coloplast. Jeg vil i dag se nærmere på DSV.

De Sammensluttede Vognmænd af 13-7 1976 (DSV) blev grundlagt i 1976 af ti selvstændige vognmænd. Siden er selskabet vokset til en stor global transportvirksomhed. DSV blev børsnoteret i 1987, og havde i september 1987 en aktiekurs på 0,96 kroner pr. aktie (efter flere aktiesplit). Nedenfor ses udvalgte nøgletal fra 1986/87 sammenlignet med tilsvarende nøgletal for 2016:

Som det ses er omsætningen 176-doblet på 29 år, svarende til gennemsnitlig vækst på 28,1% p.a. Driftsresultatet er vokset noget hurtigere fordi overskudsgraden er øget fra 4,0% til 5,1%. Nettoresultatet er vokset endnu hurtigere igen, bl.a. fordi skatten er faldet. Indtjeningen pr. aktie (justeret) er “kun” 98-doblet, svarende til gennemsnitlig vækst på 17,1% p.a. Forklaringen på at EPS vokser langsommere end bundlinjen er, at antallet af aktier er vokset en del over årene, bl.a. i forbindelse med opkøb af DFDS Dantransport i år 2000 og i forbindelse med finanskrisen i 2008/09. Selskabets omfattende aktietilbagekøbsprogram har altså ikke kunnet kompensere for udvidelserne.

Endelig er aktiekursen hele 373-doblet fra 0,96 kroner i september 1987 til 358 kroner i marts 2017, svarende til gennemsnitlige afkast på 22,2% før udbytter. Aktiekursen er steget mere end EPS fordi aktien er blevet repricet/revurderet fra P/E1987=7,0 i september 1987 til P/E2016=27 i marts 2017.

Oveni kursstigningerne har aktionærerne modtaget forholdsvis beskedne udbytter. Det seneste udbytte på 1,80 kroner giver et udbytteafkast på blot 0,5%. Jeg ved ikke præcist hvad afkastet har været inklusiv geninvesterede udbytter, men et frisk gæt kunne være, at DSV-aktien har givet totalafkast i niveauet 25% p.a. over 29½ år! Spørgsmålet er så, om nogle andre danske aktier kan slå det resultat? Jeg ved det ikke…

Udover at indtjeningen er vokset fantastisk meget, har udviklingen været forbløffende jævn som det fremgår af nedenstående tabel. Det skal dog bemærkes, at tabellen indeholder justerede regnskabstal, hvor engangsposter ikke er medtaget – positive som negative.

Bemærk bl.a. at DSV leverede 16 rekordresultater i træk i perioden 1993 til 2008, og at selskabet med det flotte 2016 regnskab leverede det syvende rekordresultat i træk siden 2010. Flot, flot. Og meget tyder på fortsat vækst i de kommende år. Estimaterne fra 4-traders.com, som er anvendt i ovenstående tabel, viser således, at EPS forventes at stige fra 13,40 kroner i 2016 til 21,8 kroner i 2019, svarende til fornyet vækst på 63% eller 17,6% p.a.

Jeg har ikke fundet månedlig kursdata fra før 2000, med her er alligevel et nogenlunde brugbart sammenstykket summarisk grafisk overblik over selskabets resultater og kursudvikling siden 1980’erne:

Som det fremgår, havde aktiekursen en lidt flad udvikling i perioden september 1987 (0,96 kr.) til september 1993 (1,07 kr.). Først efter dette tidspunkt blev DSV en rigtig god aktie målt på afkast.

Aktiekursen er som nævnt 373-doblet siden september 1987, bl.a. som følge af en repricing, hvor indtjeningsmultiplen er vokset fra 7,0 til 27. Fremover ser udviklingen mindre interessant ud. Hvis det antages at DSV handles til en multipel på P/E=20 i december 2019, har kursen eksempelvis “kun” potentiale til at stige 22% fra kurs 358 kroner i marts 2017 til kurs 436 kroner i december 2019. Det svarer til årlige afkast på 7,4%. Med udbytter giver det aktien et samlet potentiale på ca. 8% p.a. inklusiv udbytter.

Hvad mener du om DSV. Tror du aktien vil være en ligeså god investering fremover som den har været historisk?

Disclaimer: Coloplast, Novo Nordisk, DSV og A.P. Møller – Mærsk indgår alle i Thorleif Jacksons danske modelportefølje, der går under navnet Fundamentalporteføljen. Thorleif Jackson ejer selv aktier i Coloplast, DSV og Novo Nordisk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
16 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2017-03-25 13:54

Hej Thorleif 🙂 Jeg synes nu altså at din nordnetportefølje er blevet lidt kedelig. Før i tiden havde du mange spændende ikke-nordiske-aktier med stort opside potentiale, men på det seneste er du gået mere og mere over til kedelige halvdyre nordiske aktier så som NNIT, H&M, Ringkjøbing landbobank og Novo, mens dine tanker – eller i hver fald blodindlæg – også handler om DSV, Novozymes og den slags. Jeg savner aktier som Vale, Vedanta Limited, Community Health Systems, Jinhui shipping, som der er langt mere opside i, men som for størstedelens vedkommende har måttet lade livet for den forbistrede 50%… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-26 16:36

Hej Casper F

Nogle investerer for at få et afkast og andre for af få et stort upside potentiale. Det sidste er nemmest ved at interessere sig for billige lavmoment selskaber, som man så kan tabe penge på. Det store potentiale taler investorerne om når det har været der.
Den 30 april 2009 solgte Thorleif sine DSV aktier i Nordnetporteføljen. Siden er DSV steget 24,5% om året. Det ville have pyntet på afkastet, hvis han havde beholdt DSV og holdt sig fra de selskaber du nævner.
Unskyld Thorleif at jeg skriver om dig i tredje person.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-27 12:29

Hej Tage og Casper, Tak for kritikken. Den er helt berettiget. Husk dog også på at man i den grad udstiller sine fejldisponeringer, når man styrer en offentlig portefølje. Jeg ærgrer mig over at have solgt DSV på det helt forkerte tidspunkt. Jeg blev sur på ledelsen over at udstede nye aktier til en lav kurs. Vistnok 58 kroner. Hmm. Jeg var ikke helt opmærksom på, at kapitaludvidelsen var nogenlunde neutral for aktionærerne, hvis man ellers deltog! Jeg ærgrer mig også over at have solgt Jinhui, Vale for et år siden. Det viste sig at være dumt, men det kunne… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-27 14:06

Jeg var også meget skeptisk til Thorleifs salg av jinhui og vale etter den 50% regelen. Da Thorleif solgte, så kjøpte jeg MER. I ettertid viste det seg at var et meget klokt valg. Jeg mener 50% regelen kan være logisk på “moat” askjer, men på sykliske mener jeg den er ubruklig. Man kan si at man ikke visste at jinhui og vale ville gå så kraftig opp, men hva visste man? Jo man visste at tørrbulkrater og jernmalmpriser var på sitt laveste og pessimismen på sitt høyeste. Nå lønner det seg å kjøpe sykliske selskaper? Nå pessimismen er størst!… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-29 11:04

Hei Thorleif. Jeg har de siste mange år fulgt din portefølje med stor interesse. Takk for alle dine lærerike blogginnlegg. Jeg har dog også merket meg noe av det Trond kommenterer. 50%-regelen er nå en ting. Jeg ble som Trond også sittende med Vale og Jinhui, og Jinhui holder jeg fortsatt. Jeg undret meg noe når du valgte å selge på grunn av en ny regel. Jeg tenker at den måten du analyserer på fungerer veldig godt til ikke-sykliske (moat-type) selskaper, men heller dårlig til sykliske selskaper. I øvrig litt som Buffet gjør det. Selve analyseformen med å se på… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-29 11:21

Hej Terje,
Tak for dine betragtninger.

Og, ja. Det ER svært med timing af køb og salg….

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-27 13:07

Hej Tage 🙂 Dyre vækst-aktier er fantastiske at have så længe deres vækst fortsætter og alle tror, at de er usårlige, og kursen bare stiger og stiger. Og det kan selvfølgelig stå på i årevis. Men hvis væksten pludselig daler, kan det gå alvorligt galt. Jeg tænker på Novo, der dykkede fra 400 til 230. Jeg tænker på da Vestas i 2008 toppede i kurs 700 og efter følgende var nede i 25. Jeg tænker på Pandora, der i 2011 faldt fra kurs 350 og helt ned omkring 40 fordi væksten pludselig forventedes at være 0 næste år (altså ikke… Læs mere

Gæst
Gæst
2017-03-24 16:15

Jeg forstår ærlig talt ikke den meget positive ‘vibe’ det er om DSV.

Lav forrentning af egenkapitalen ift andre virksomheder/industrier, lave og sårbare profitmarginer omend stabile i de sidste ti år (Imponerende taget virksomhedens hastige udvikling i betragtning).

Det er ikke noget jeg har lyst til at betale premium dollar for – men det betyder jo så også at jeg har set den storme frem fra sidelinien og det er jeg naturligvis ærgerlig over.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-24 20:50

En egenkapitalforrentning på 21,2% synes jeg ikke er så galt.

Er det ikke almindeligt for speditører at have en ret lav margin? De kan næppe have nettomarginer på niveau med teknologiske- eller farmaceutiske selsaber, som har deres forretning beskyttet af patenter.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-25 16:12

Hej David, Fair pointe – jeg var måske lidt frisk i min udmelding ift. forrentning af egenkapitalen. Sammenlign eksempelvis med Pandora som forrenter sin EK (Dine investerede penge) langt højere og samtidig har en større profitmargin at kunne skære af om nødvendigt hvis konkurrencen skulle byde det – som handler til en markant lavere multipel. De kan naturligvis ikke have nettomarginer som den slags selskaber du nævner – eller generelt selskaber der har en konkurrencefordel/brand/produkt der differentierer sig – netop derfor er man jo sårbar overfor “commodity” effekten i sit produkt, som ja i min optik ikke beretter til sådan… Læs mere

Gæst
Gæst
2017-03-24 09:48

Hej Thorleif. En glimrende analyse. Der er bare en fejl ved den. Du må ha glemt et par split. 1987 kursen skal være 0,096.
Min kone var en af de 16 ansatte da DSV blev børsnoteret i 87, og som sådan tilbudt medarbejderaktier. Og de aktier vi har tilbage, er betydelig mere værd end 373 gange købsprisen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-27 12:34

Hej Ole,
Jeg er uenig med dig. Jeg mener ikke jeg har glemt et split. Hvis jeg havde ville grafen jo også “springe”.

Gæst
Gæst
2017-03-23 19:22

Det er noget af det bedste vi har set i Danmark. Tidligere var de ekstremt gode til at overtage og integrere små og mellemstore vognmandsvirksomheder. Nu har de vist nået en størrelse, hvor den vej ikke længere rækker, men det ser ud til at de med held har skabt evnen til også at integrere større virksomheder. Og så har de skabt en IT-platform, som kan sørge for at lastvognene ikke kører rundt med for megen luft.

Jeg har og planlægger fortsat at have aktier i DSV.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-27 12:40

Hej David,
Tak for din kommentar. Jeg er enig i dine synspunkter. Jeg ejer også aktier i DSV via min pension hos Nordnet.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-03-27 12:41

Hej Poul,
Enig. Jeg ejer også aktier i DSV. Aktien indgår også i min danske modelportefølje for Dansk Aktionærforening.

Gæst
Gæst
2017-03-23 17:21

Jeg mener DSV er Danmarks bedste selskab.

Dog kan det ikke forventes at ville give et, i f.h.t. tidligere år, tilsvarende afkast fremadrettet, da P/E på 27 må siges at være endog meget højt for en speditør, uanset de historiske resultater. Det bliver også sværere for dem at vokse (relativt) des større de bliver. At den i 2019 vil prissættes til P/E på 20 er et godt bud, om end det ikke vil undre mig om den vil være højere. Kvalitet koster jo.

Bemærk: Jeg har aktier i DSV.