Nordnetbloggen

Deutsche Bank: Nedskalering koster 55 mia. Finanskrisen som aldrig blev overvundet

Deutsche Bank meddelte søndag, at de over de kommende 3 år frem mod 2022 vil reducere sin medarbejderstyrke med 18.000 eller omtrent 20 %. Deutsche Bank overvandt aldrig finanskrisen og prøver nu med endnu en restrukturering at nedskalere sin forretning til et profitabelt niveau. Her er investeringsperspektivet:

  • Deutsche Bank var op til finanskrisen en af de mest profitable store universalbanker, som en overgang forrentede sin egenkapital med 25 %. Det var dengang Josef Ackermann var den stærke mand i direktionen.
  • Deutsche Bank ekspanderede stærkt i slutningen af 1990erne og ind i 00erne via opkøb og ved at tage støre finansielle risici. Målet var at blive en af de helt store inden for Investment banking og byde Goldman Sach, Merrill Lynch, JP Morgen etc. trods. Det lykkedes også i en periode. Tiden efter finanskrisen har vist, at det skete på bekostning af meget store risici.
  • Deutsche Bank har siden finanskrisen prøvet med adskillige planer og en mængde nye tilpasninger, som skulle ændre på situationen. Det har dog ikke hjulpet, hvilket ikke mindst sandsynligvis har skyldtes, at det er svært at forene forskellige virksomhedskulturer, som skal kunne få ansatte i Frankfurt, London og New York, hvor Deutsche Bank har været og fortsat er store, til at fremstå som en enhed. Instrukser sendt fra hovedsædet i Frankfurt nåede aldrig helt ud i det yderste kulturled.
  • Deutsche Bank har over tiden været kædet sammen med flere finansgiganter. Senest var der forhandlinger med Commerzbank om en ”tysk” løsning. Det var dog mere af nøde end af lyst, at man forhandlede den løsning, som også viste sig ikke at blive og være en farbar vej. Et forsøgt fornufts- og tvangsægteskab.
  • Deutsche Bank har haft svært ved at tjene penge på sit tyske ”hjemmemarked”. Det skyldes primært 3 forhold. De tyske kunder efterspørger overvejende traditionelle produkter med lav indtjeningsevne. For det andet er det tyske bankmarked meget fragmenteret. De store banker dominerer ikke markedet og er på ingen måde prissættere. For det tredje er en række banker ejet af kommuner og ”Länder” uden tilstrækkelig med afkastkrav. Konkurrenter uden afkastkrav, øger risikoen for herreløs kapital med for lav indtjening.
  • Deutsche Banks er indtjeningsmæssigt i dag kun en skygge af sin egen storhed. Det altafgørende indtjeningsnøgletal, ROE eller egenkapitalens forrentning, er faldet fra tinderne fra ca. 25 % og ned til 2,5-3 %. En så lav indtjeningsevne tiltrækker ikke risikovillig egenkapital (aktiekapital) og det kniber også med funding. Derfor sidder Deutsche Bank finansielt i en skruestik uden bevægelsesmuligheder.
  • Det har mange gange været nævnt, at Deutsche Banks samlede eksponering, off-balance såvel som on-balance, har en sådan størrelse og beskaffenhed, at en ny krise vil kunne få problemerne til at sprede sig som ringe i vandet. Deutsche Bank er ikke lykkedes med at nedskalere sin risiko.
  • I forbindelse med nedskæringen vil Deutsche Bank udskille nogle af sin problematiske aktiver i en særskilt ”bad bank”. De samlede udgifter til restruktureringen frem mod 2022 beløber sig til 7,4 mia. EUR, svarende til astronomiske 55 mia. DKK

Deutsche Bank overvandt aldrig finanskrisen og prøver nu med endnu en restrukturering at nedskalere sin forretning til et profitabelt niveau.”

Nedskalering uden direkte dansk spill-over effekt

Det er ikke første og måske ikke sidste gang Deutsche Bank forsøger at tilpasse sig til den nye virkelighed. Deutsche Banks forretningsreduktion får ikke direkte nogen dansk effekt. De danske banker deler dog den udfordring, at lave renter og en flad rentekurve presser indtjeningen markant ned.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link