Spring til hovedindhold

Pas på! Det er et snydesignal.

Det styrende amerikanske S&P 500 indeks har på det seneste testet det historiske All-Time-High omkring 3400. Med en ny plusdag fredag efter et stærkt comeback i løbet af dagen, er det amerikanske indeks faktisk brudt op gennem ATH. Men pas på. Det er et snydesignal.

Med gennembruddet burde der efter klassisk teknisk analyse være lagt op til et nyt solidt aktierally de næste uger. For både amerikanske og europæiske aktier burde den positive stemning smitte af, og igen lokke købere på banen, ikke mindst fremmet af en fortsat faldende obligationsrente.

Vi tror dog, at sandsynligheden for et solidt aktierally herfra kun er ca. 30 procent. Under overfladen er der nu en stribe meget markante svaghedssignaler, som man ikke bør ignorere. Så længe disse negative signaler består, har vi svært ved at se en meget positiv aktieperiode lige foreløbig.

Derfor giver vi det en 70 procent sandsynlighed, at aktiemarkedet i bedste fald vil zig zagge på det aktuelle niveau de næste 2-3-4 uger. Eller også vil vi få en sund negativ korrektion ned på 5-10 procent. Denne konsolidering kan markedet virkelig godt bruge, og den kan blive en god platform for nye stigninger på et senere tidspunkt, hvis alt ellers flasker sig.

Vores bekymring for aktiemarkedet bunder i både en fundamental overvejelse set gennem lidt mere langsigtede briller, og de helt kortsigtede risikosignaler, som vi finder vigtige.

For det første så vi fredag det styrende europæiske aktieindeks, tyske DAX Future, falde ned under det vigtige pejlemærke i 12.800, som ellers har holdt stand et godt stykke tid. Lukkekursen under pejlemærket på ugebasis er ekstra bekymrende. At europæiske og USA-aktier bevæger sig så forskelligt skyldes især de amerikanske bigtech-aktier, som fortsætter med at trække det amerikanske aktiemarked op.

For det andet kommer dette netop til udtryk i udviklingen i det amerikanske smallcap aktieindeks, som nu er begyndt at vende nedad. Og så er andelen af aktier i S&P 500 indeks over 50 dages glidende gennemsnit nu klart faldende. Mens S&P 500 indeks på det seneste er steget til ATH, så er andelen af aktier over 50 dages glidende gennemsnit faldet fra 80 procent til 64 procent. Underliggende er styrken i det brede aktiemarked faldende.

For det tredje er det såkaldte Skew krak-indeks de seneste dage steget til det højeste niveau i flere måneder. Det afspejler, at investorerne nu i meget stort omfang køber aktieindeks putoptioner out-of-money i forventning om ekstraordinært store kursfald. Historisk har denne risikoindikator vist meget stor samvariation med nærtstående større aktiekursfald.

For det fjerde er markedet begyndt at frygte, at der ikke kommer flere stimulanser fra centralbankerne, og at især den amerikanske centralbank begynder at rulle noget af det tilbage. En klar indikation på dette er, at centralbankens balance de seneste uger er blevet nedbragt, samtidig med at referatet fra det seneste rentemøde i FED ikke indikerer yderligere tempo på seddelpressen.

Signalerne er en naturlig følge af, at både den europæiske og amerikanske økonomi bevæger sig pænt fremad. Derfor skal centralbankerne naturligvis også trække sig tilbage stille og roligt.

Men da hovedparten af det ekstreme aktierally siden marts netop er drevet frem af centralbank-stimulanser, vil det kunne sende aktiemarkederne meget langt ned. Vi tror ikke, at der er lagt op til dette scenarie endnu, men de sorte skyer begynder at trække op.

Ugens danske Vindere & Tabere: Der var ikke en klar tendens på det danske aktiemarked i den forgangne uge, ud over en stribe regnskabsaktuelle selskaber, hvor de fleste overraskede positivt. Eneste helt klare branchetendens var fortsat tilbagefald i danske og europæiske bankaktier, især drevet af faldende obligationsrenter og effekt af færre fremtidige centralbankstimulanser end ventet.

Vi bemærker, at SAS i ugen dykkede hele 17 procent på grund af stigende usikkerhed om en aftale med obligationsholderne, samt frygt for en mere massiv gen-nedlukning af flyruter. Pandora faldt elleve procent efter et umiddelbart skuffende 2. kvartalsregnskab, men vi ser en god købsmulighed ved yderligere kursfald. Generelt var det en god uge for mange af de danske industriselskaber, blandt andet MT Højgaard, Royal Unibrew, Rockwool og SP Group.

Til gengæld lå de danske farma- og biotechselskaber generelt underdrejet, til dels styret af udviklingen i europæisk life science.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer