Nordnetbloggen

Derfor skal du tage stilling til din pension netop nu

Hvad skal du være opmærksom i forhold til din opsparing og pension – og hvorfor skal du tage stilling til din pension netop nu? Der er masser af fordele og penge at spare ved at tænke sig om og være på forkant med sine beslutninger. Og det behøver faktisk ikke engang være besværligt.

”Pension er måske det kedeligste hotte emne i øjeblikket. Politikerne på Christiansborg diskuterer forskellige løsninger på en fleksibel pensionsalder, vores levealder bliver længere, nye love og brancheaftaler bør gøre omkostningerne på pensionsordninger mere gennemskuelige.”

Sådan siger Nicklas Jensen, Business Manager hos Nordnet. Og udover at være det hotteste emne på Christiansborg, så burde det også være et hot emne i dit eget liv.

”Helt konkret, og vigtigst af alt, så er det pensionen som skal forsørge dig i din tredje alder. Derfor er det utrolig vigtigt, at man er opmærksom på, hvilke omkostninger der er i forbindelse med ens pensionsopsparing,” fortæller Nicklas Jensen.

Derfor giver han her et indblik i, hvordan man bedst skaber sig et overblik over sin pension og opsparing.

Læs mere om pensionsmulighederne hos Nordnet.

Vælg den rigtige type opsparing

Sammenlignet med opsparing i frie midler vinder pensionsopsparing på flere punkter næsten hver gang, mener Nicklas Jensen.

Det skyldes, at du både har muligheden for at trække dele af dine indbetalinger fra i skat og ikke mindst, at du kun betaler 15,3 pct. i pensionsafkastskat af dit årlige, positive afkast.

Derudover videreføres et eventuelt negativt årligt afkast til året efter, så du dermed skal tjene dit negative pensionsafkast ind igen, før du skal betale pensionsafkastskat af det overskydende, positive afkast. I frie midler betaler man – som minimum – 27 pct. i skat af aktiegevinster.

En tommelfingerregel til pensionsopsparingen

Ifølge Nicklas Jensen, kan man, hvis man indbetaler 10 til 20 pct. af sin løn ind på en pensionsordning, opretholde sin levestandard nogenlunde, når man går på pension.

Hvis du gerne vil spare yderligere op til din pension, kan du enten vælge at indbetale privat, eller du kan foretage en månedlig frivillig indbetaling via din løn. Mange arbejdsgivere lader dig selv bestemme, hvortil din frivillige indbetaling skal gå hen.

Tusindvis af kroner sparet på kun 30 minutter

Som mennesker lever vi længere og længere, og derfor bliver behovet for en pensionsopsparing større, da vi har en længere periode med pensionsudbetalinger end tidligere. I den forbindelse er der nogle punkter man, som pensionsopsparer, bør være ekstra opmærksom på for at øge mulighederne for at få mest muligt ud af hver krone både i opsparings- og udbetalingsperioden.

”Pensionsselskaber og mange banker tager et gebyr for at administrere din pensionsordning, uanset om du indbetaler til den eller ej. Omkostningerne kan have stor betydning for, hvor meget din samlede opsparing er på, når du går på pension. Ved at minimere dine omkostninger maksimerer du det beløb, som skal ud i markedet og arbejde for dig,” siger Nicklas Jensen og uddyber:

”Har du en privat pensionsopsparing på kr. 500.000 i et af de store danske pensionsselskaber, så koster gebyrerne dig typisk mellem 0,15 pct. og 1,12 pct. plus et beløb i omegnen af kr. 700 årligt. Dette er bare for at have din pensionsopsparing stående – dertil kommer de indirekte omkostninger, som for eksempel er omkostningerne i de fonde, som du investerer i.”

Og selvom det kan lyde tidskrævende at få styr på detaljerne, så er det ikke tilfældet.

”Det tager 30 minutter, at få dannet sig et overblik over alle omkostningerne på alle ens forskellige pensionsordninger. Det er 30 minutter som er vanvittig godt givet ud, og som kan vise sig at betyde flere hundrede tusinde kroner mere på kistebunden, når din pension skal udbetales,” siger Nicklas Jensen.

Derudover bør du også være opmærksom på, at indbetaler du privat til pensionsordningen, kan det koste dig mellem 4 pct. og 6 pct. i omkostninger af dine indbetalinger, og dertil kommer investeringsomkostninger. Nicklas Jensen anbefaler derfor at tjekke sine omkostninger på pensionsselskabets hjemmeside eller netbank.

Se, hvor meget mere du kan få i pension.

Har du mere end én pensionsordning?

Har du pensionsopsparinger stående flere forskellige steder, kan du med fordel samle dem ét sted og potentielt spare dig selv for rigtig mange omkostninger i det lange løb.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at når du skifter job, så følger din pensionsordning ikke automatisk med. Det gør, at folk ofte glemmer deres gamle pensionsordninger og derfor har flere pensionsordninger, end de selv er klar over. Du bør derfor være opmærksom på, om du har nogle gamle pensionsordninger, som stille og roligt står og bliver spist op af omkostninger,” fortæller Nicklas Jensen.

pensionsinfo.dk kan du via dit NemID hurtigt få overblik over, hvor du har dine forskellige pensionsordninger henne. De fleste danske pensionsselskaber og banker leverer oplysninger til pensionsinfo.dk.

Saml dine pensioner nemt

”Få dannet dig et overblik over, hvor mange pensionsordninger du har og om du kan samle dem der, hvor det er billigst for dig, så du kun betaler ét sted. Der kan være forskellige udbetalingsaldre på dine pensionsordninger alt afhængig af, hvornår de er oprettet – derfor kan der være tilfælde, hvor det ikke vil være i din interesse at lægge pensionsordningen sammen med en anden af dine pensionsordninger,” pointerer Nicklas Jensen.

Ønsker du at samle dine pensionsordninger, så skal du kontakte dit nuværende pensionsselskab. Du kan med fordel sende dem din pensionsinforapport fra pensionsinfo.dk, og så kan de fortælle dig, hvilke af dine ordninger du kan flytte.

Private pensionsordninger kan du flytte, som du har lyst. Arbejdsmarkedspensioner og andre pensionsordninger kan du typisk kun flytte ved jobskifte, eller når du er gået på pension.

Nicklas Jensen tilføjer afslutningsvis:

”Tillad dig selv at bruge lidt tid på at få dannet dig et overblik over omkostningerne på dine forskellige pensionsordninger, og undersøg dine muligheder for at få samlet dem ét sted. Det er en rigtig god investering i din fremtid.”

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

9
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Ken
Gæst
Ken
Som I skriver ovenfor: “De fleste danske pensionsselskaber og banker leverer oplysninger til pensionsinfo.dk.” Men Nordnet (hvor jeg har min ratepension i aktiedepot) leverer ikke data til pensionsinfo.dk, så vidt jeg kan se. Er det fordi, I ikke er en bank/pensionsselskab og ikke har mulighed for at gøre det – eller ønsker I ikke at levere data til pensionsinfo.dk ?
Kathe
Gæst
Kathe
Nordnet har for mere end et år siden sagt, at de snart ville levere information til Pensionsinfo.dk – hvornår sker det?
Jan
Gæst
Jan
Allerede i 2014 lovede Nordnet, at indberetning til pensionsinfo.dk var på vej. På daværende tidspunkt håbede de at have det klar inden sommeren 2015. Tror vi kan konkludere at Nordnet ikke prioriterer det ret højt 🙁
Per Ditlevsen
Gæst
Per Ditlevsen
Interessant at læse indlæggene – men nu er vi i 2020 – hvor vanskeligt kan det være at levere oplysninger til Pensionsinfo. Tilsyneladende er alle svar herunder ukorrekte, det kan Nordnet ikke være bekendt. Overvejer stadig at flytte mine pensionsordninger til Nordnet.
Bent Schwartzbach
Gæst
Bent Schwartzbach
Nu er vi halvvejs i 2020, er det muligt at give en opdatering på jeres bestræbelser i forhold til pensionsinfo. Som en skriver har i talt om dette siden 2014, såååå ?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link