Spring til hovedindhold

Derfor lader aktiekorrektionen vente på sig

Aktierne er startet året forrygende. Nogle investorer er forståeligt blevet noget mere forbeholdne efter flotte stigninger og vægrer sig ved at købe yderligere op af frygt for et tilbagefald. Når det ikke allerede er kommet på trods af nogle advarselssignaler, skyldes det ikke mindst at selv om de amerikanske aktier er mere end fordoblet siden lavpunktet i marts 2009, er investorerne ”aktietrætte”. Siden netop 2009 har amerikanerne markant trukket deres penge ud af aktiefonde. Det er et tegn på mistillid, men også noget af det der har forhindret at aktierne falder tilbage.

Vækstudfordringer er ”langt væk”

Aktierne er startet året med brask og bram og har generelt givet meget solide stigninger. ”Fiscal cliff”, Kinas vækstudfordringer og Europas ditto synes længere væk.  Investorerne fokuserer i stigende grad på prissætningen mellem forskellige aktiver. På trods af stigende aktiekurser har det ikke rokket ved aktiernes attraktion. Især i forhold til statsobligationer, men i stigende grad også overfor erhvervsobligationer.

Stemningsbarometer tilsiger ”høj sol”

Et af de steder hvor man måler temperaturen på aktiemarkederne er VIX indekset. Dette indeks udtrykker i grove træk noget om prisen for at forsikre sig mod kursfald. Et højt tal viser stor nervøsitet (tiden efter kursfald) og en højere pris for at forsikre sin portefølje, mens et lavere tal snarere indikerer fred og ro og ingen farer.

VIX er en stemningsindikator. Den kan ændre sig hurtigt og i bund og grund virker den bedst hvis den bliver anvendt ”omvendt”. ”Fred og ro og ingen fare” er i det mindste somme tider et falsk signal og vice versa.

Historisk har VIX indekset i længere perioder ligget på lave niveauer. Et lavt tal giver således ikke i sig selv vished for at noget uldent står for døren, men det er værd af holde øje med. Aktuelt ligger tallet ca.1/4 under det langsigtede gennemsnit.

Bobler skabes af inflow ikke outflow

Store fald kommer ofte efter perioder med store stigninger. Når disse store stigninger mere er skabt af et massivt inflow og købelyst i aktier end drevet af stigende indtjenings-  og vækstforventninger, er det at der kommer ganske meget ”luft” ind i aktiemarkederne. Det er ikke det vi har sat denne gang.

Det betyder ikke at der ikke kommer en korrektion; rent faktisk tror jeg der kommer en mindre en af slagsen indenfor den kommende måned. Eller som minimum nogle ”dårlige dage” med kursfald. Det betyder blot, at den korrektion der kommer bliver mindre og snarere en opbremsning end en trendvending.

”Aldrig mere aktier”

Investorerne nyder aktiestigningerne. I hvert fald de som fortsat hænger på og ikke har gjort som flertallet af de amerikanske investorer; nemlig løbende siden 2009 at sælge ud af deres aktiebeholdninger til stigende aktiekurser.

Netop det faktum, at investorerne løbende har trukket deres penge ud af aktiebaserede fonde fjerner en af risiciene for større tilbagefald. ”Deltagelsesgraden” i opturen (kommer der løbende flere penge ind på stigende kurser) har været lav. Mange investorer fik sig et investeringschok i 2008/2009 og derfor er reduktionen i beholdningerne løbende fortsat.

Aktiepolarisering

Samtidig har der været en klar tendens til at de penge som er forblevet i aktier er søgt hen mod det som investorerne opfatter som ”sikre” havne. I Danmark kunne det være Novo Nordisk og Coloplast, mens det i USA blandt andet er Google og Apple. Selv om aktierne på indeksniveau er tilbage til 2008 formen er der mange aktier som fortsat ligger massivt underdrejet. Færre aktier og denne aktiepolarisering tegner tilsammen fortsat et nervøst billede af investeringsstemningen hos den gennemsnitlige investor

Korrektionen kommer, men den bliver mindre

Der bør som minimum komme et ophold i stigningerne og en mindre korrektion er meget sandsynlig de kommende uger. Når den endnu ikke har vist sig er det i bund og grund ikke så mærkeligt. Økonomien går om ikke bedre så dog ikke værre og større risici (Fiscal cliff, Kina, Europa) er indtil videre udeblevet. Samtidig viser den lave ”deltagelsesgrad”; løbende outflow af aktiebaserede fonde og aktiepolariseringen af den gennemsnitlige investor fortsat er om ikke nervøs så dog forsigtig, og det bremser for en større korrektion.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer