Spring til hovedindhold

Danske bankaktier: Kan aktier blive fordærvede i dybfryseren?

Bankerne er meget bedre forberedte på en økonomisk nedgang, end de var i 2008. Større polstring og bedre soliditet betyder dog samtidig også, at indtjeningsevnen varigt er lavere. Mens en del af de større aktier i C-25 har oplevet en ”kursbounce” fra lavpunktet, gælder det dog ikke eller kun i meget lille omfang for bankaktierne. Her er investeringsperspektivet:

  • Bankaktierne var længe om at genvinde kursformen efter finanskrisen i 2008.
  • De europæiske bankaktier, herunder også de danske, kom sig regulært ikke rigtig over nedturen.
  • Der er også denne gang en forventning om at de amerikanske bankaktier hurtigere vil komme på fode igen i forhold til de europæiske.
  • Danske bankaktier, som Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank inddiskonterer langstrakte udfordringer, hvor det kun vil blive muligt, at forrente egenkapitalen med 3,5 %-4,5 %. Det ses af den aktuelle prisfastsættelse på 0,35-0,45x den bogførte egenkapital.
  • Investorerne husker alt for godt finanskrisen. Det tog tid at få et godt overblik over hvor store og varige de økonomiske skader var. Dels i form af de tab som bankerne skulle tage. Dels i forhold til hvor meget nedturen går ud over kundernes sundhedstilstand og lyst til at låne fremadrettet.
  • Bankinvestorerne står tilbage med tomme lommer. Siden finanskrisen er aktierne generelt spurtet afsted. Ikke mindst og godt understøttet af de lave og faldende renter. For bankerne er renteudviklingen dog netto negativt, fordi det presser rentemarginalen nedad. Tiden med lave og kortvarigt faldende renter er gået fra at være konjunkturelt til nu at være strukturelt. Covid-19 krisen gør kun ondt værre.
  • Den strukturelle udvikling rammer direkte ind i bankernes primære drift i form af en faldende rentemarginal. Kombinationen af en markant højere soliditet og pressede indtjeningsmuligheder er tilsammen en meget dårligt cocktail.
  • Den nuværende prisfastsættelse inddiskonterer en økonomisk ”L”-vending, hvor den globale økonomi efter en hurtig nedtur, vil forblive i den økonomiske dybfryser i en periode.
  • Investorerne tør ikke købe ind på en økonomisk recovery. Først om 1-2 år ved vi reelt hvor ramt virksomhedernes økonomi er blevet.
  • Bankernes manglende evne eller vilje til at fokusere på ejerne, sidder dybt i aktiekurserne, og det er desværre alt i alt sandsynligt, at genopretningen vil tage lang tid. Det er det som prisfastsættelsen afspejler.
  • En indtjeningsevne i form af en egenkapitalforrentning på 3,5-4,5 % vil langsigtet være et afviklingsscenarie. Det vil blive svært at tiltrække sig funding og reelt umuligt at udstede ny egenkapital. Investorerne vil simpelthen sige ”nej tak”.

Amerikanske bankaktier outperformer europæiske igen

Penge er en global ”vare”, men alligevel er der stor forskel på den udvikling som amerikanske og europæiske bankaktier havde under og efter finanskrisen og det billede der tegner sig nu.

  • Amerikanske politikere var hurtige til at rykke ud med ”what-ever-it-takes” hjælp
  • Det er mest sandsynligt, at den amerikanske økonomi kommer på vækstfode igen før de europæiske.
  • Der er en strukturel forskel mellem finansieringsmarkederne i USA og Europa. I USA bliver en betydelig del af kreditformidlingen varetaget af de finansielle markeder (gældsudstedelser), mens kreditgivningen i Europa typisk sker igennem bankerne. Forskellen gør, at de europæiske banker ganske enkelt er længere om at komme ud af krisen, fordi en større del af risikoen ligger hos dem.
  • Man taler typisk om en 80/20 og 20/80. I USA foregår anslået 80 % af finansiering uden om bankerne og 20 % igennem bankerne. I Europa er det omvendt.
  • Bankerne kommer på den måde til at have det ligesom økonomien. Dårligt i en længere periode. I USA tager man nedturen hurtigt og kommer videre.

Bliver aktier fordærvede i dybfryseren?

Bankerne skal håbe på at økonomien ikke ender i et ”L”. På samme måde som nogen varer ikke kan holde sig for længe i dybfryseren, er der også en begrænset holdbarhed for investorernes tålmodighed med hensyn til bankaktier. Udfordringen er at lave renter vil presse indtjeningen i endnu mange år og spørgsmålet er om en stigende rentemarginal vil blive konsekvensen af den nuværende nedtur?

Ingen alternativer til lavere omkostninger

Bankerne skal gøre det som de selv kan bestemme over og ”det” haster. Derfor er det værd at holde godt øje med om der kommer et ekstremt omkostningsfokus, som over de kommende 2-3 år via øget digitalisering kan reducere omkostningsbasen. Den dårlige og gode nyhed er den samme: Der er ikke nogen alternativer. De som ikke forstår det, forbliver ligegyldige i dybfryseren.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-04-21 13:14

Hej Per.
Jeg er lidt i tvivl om, hvordan du er kommet frem til, at discounten på den bogførte værdi direkte kan relateres til egenkapitalforrentning. Jeg er godt klar over, at aktiver prissættes efter deres indtjeningspotentiale, men dette virker for simplificeret. Kan du uddybe?
MVH
Kristoffer Nørgaard

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-04-21 14:14

Hej Kristoffer

Relationen mellem forventet egenkapitalforrentning og kurs/indre værdi er meget stærk for store banker. Du kan prøve at beregne selv.

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
2020-04-17 10:27

Der er for meget “dommedagsstemning” over situationen lige nu. Mange glemmer, at tingene retter sig hen ad vejen. Bankerne f.eks. vil selvfølgelighed hæve marginalerne, når tabene på kunderne stiger. Så situationen bliver sikkert bedre end det nuværende øjebliksbillede.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-04-17 13:25

Hej Jens Tak for input. Min pointe er ikke kun hvad der er inddiskonteret. Den er også at fortælle om forskellige modeller for hvordan USA/Europa forsøger at løse kriser; forskelle i udlånseksponering; hvorfor USA banker og deres aktiekurser hurtigere kommer videre. At de danske banker ikke har fået reduceret omkostningerne nok; at rekapitalisering kan blive svært, og at mange stake holders holdning til bankerne gør det så svært for bankerne at tjene penge. Det er det signal som investorerne sender til bankerne og indirekte også til stake holders, men de er ikke “online”. Potentialet i de danske bankaktier er meget… Læs mere

Gæst
Gæst
2020-04-17 09:39

Tak for en interessant analyse. Skulle DB havne i det scenarie at det bliver forlorent i dybfryseren, for at blive i jargonen. Hvilket vel sagtens kunne ske med den lave indtjening DB allerede før krisen gav udsigter til. Ville det så være bedre for aktionærerne at få DB solgt eller overtaget af en udenlandsk bank før den danske stat vil overtage banken, som det er sket for den italienske Monte dei Paschi?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-04-17 09:46

Hej Kenny Danske Bank er en sifi bank. Den er strategisk vigtig for Danmark. En sifi bank går ikke ned (den bliver overtaget af staten hvis problemerne er for store vil jeg antage). Udfordringen er at investorerne ikke er villige til at købe ind på en indtjeningsrecovery. Mange som ikke beskæftiger sig med aktier forstår ganske enkelte desværre ikke, at det er et meget stort problem. Lav prisfastsættelse = lave forventninger til indtjeningen = meget svært at tiltrække sig risikovillige fremmed- og egenkapital. Opskriften er klar. Det er i alles interesse, at de danske banker kommer på fode igen. At… Læs mere

Gæst
Gæst
2020-04-15 19:25

https://borsen.dk/nyheder/opinion/debat-ingen-bank-der-handles-under-indre-vaerdi-boer-afloenne-ledelsen-hoejere-end-en-kontorchef-i-finansministeriet-8ebp6
Min opinion i Børsen for 7 måneder siden. Worst case scenario ikke længere ren fantasi. Skulle være frit tilgængelig nu uden abonnement

Gæst
Gæst
2020-04-15 09:45

Fremragende indlæg! Problemet er, at aktionærbegrænsninger og generelt overbetalte direktioner kun tager aktionærerne i øjesyn på den årlige generalforsamling. Her lover de så, at NU skal der fokus på dem. Det sker blot aldrig. Der er reelt NUL pres. Aktionærerne har set deres opsparing blive tæt på værdiløs over de seneste 15 år. Fra 2005 til 2020 er der tabt penge, nominelt, i Danske, Jyske, Sydbank INCL udbytte. Selv en bankbog har været en klart bedre investering, ja endog penge nedgravet i haven. Så var der nogle nogenlunde gode år 2000-2005, da så vi det største rentefald i historien. Danmark… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-04-15 10:08

Hej Mikael I USA vil investorerne ikke finde sig i ikke at få et afkast. Du har ikke 25 forskellige stake holders som mener noget forskelligt og som reelt gør det svært at tjene penge og naturligvis ikke politikere som ikke forstår at børsnoterede selskaber har ejere og aktionærer ligesom Novo Nordisk og Coloplast har det. Tilsat “securitization” som gør at 80 % af kreditgivningen ligger på finansielle produkter. Mit bud: Om 2 år vil aktiekursen i JPMorgan ikke være præget af nedturen i 2020. JPM regnskab igår: Nedskrivninger på 6,8 mia. USD i Q1 og alligevel laver de 2… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-04-15 16:25

yes, JPM forrentede egenkapital 17 pct for 2019. Sådan lige x 3 i forhold til you know…JPM handles fortsat pænt over indre værdi, mens stort set alle europæiske banker nu er “gratis” = under skrotpriser. Tak for svar og god dag!