Spring til hovedindhold

Danske Bank: Worst case behøver ikke være bødestørrelser og sagsanlæg

Danske Banks aktiekurs fortsætter med at underperforme, og selv om aktien aktuelt er mere end halveret det seneste år og meget lavt prissat, er der ikke noget som umiddelbart tyder på, at en meget stor kursstigning er under opsejling. Kortsigtet kan et godt årsregnskab på fredag den 1. februar give en lettelse, men tvivlen kan tænkes at blive ved med at nage. Det er ikke kun retssagerne som er en investorfjende:

  • På kort sigt vil det være urealistisk at forestille sig, at Danske Bank vil udbetale et større udbytte, som er blot i nærheden af de 10,-/aktie som Danske Bank udbetalte for regnskabsåret 2017.
  • Tilsvarende urealistisk er det, at Danske Bank vil initiere et større aktietilbagekøb.
  • Fredagens regnskab bliver næppe nogen større kurstrigger. På den ene side har det været en skuffelse for investorerne, at Danske Bank i 2 omgange har nedjusteret (omkostninger til hvidvask samt større kursfald i november/december). På den anden side vil investorerne opfatte de to nedjusteringer, som ”ekstraordinære” i den forstand, at det ikke er noget, når tingene nu engang er som de er, kan ændre på.
  • Danske Bank har nok at gøre med at forsvare sig mod advokatangreb, der som gribbe kredser om byttet og som alle gerne vil have en del af kagen. Det drejer sig ikke kun om de amerikanske myndigheder, men også om det initiativ, som blev offentliggjort i sidste uge.
  • Uanset udfaldet af retssagerne vil det være bekosteligt, og Danske Bank investorerne skal sandsynligvis tælle omkostningerne til juridisk bistand i et større 3-cifret mio. beløb årligt de kommende år.
  • Danske Bank slås naturligvis med dårlig omtale og risikoen for kundeflugt. For Danske Bank er det en trøst, at mængden af dårlige sager også er relativ høj for den anden af de større banker i Danmark, Nordea. Det bremser et stykke af vejen kunderne fra at dessertere.

Kapitalpolstring kan blive langsigtet modvind

Ulykkerne vælter ned over Danske Bank og aktuelt tænker investorerne på, hvornår tågerne letter i form af bøder og efterfølgende faldende risikopræmie. Bøder her-og-nu eller snart, kan efterfølgende give en kortsigtet aktieoptur, men hvad nu hvis ny bestyrelsesformand og ny direktion i forening udstikker en helt anden og meget større kapitalpolstring, hvor Danske Bank skal være markant overkapitaliseriet i det mindste i over overgangsperiode på ”nogle år”?

Mindre risikotagning betyder lavere overskud

I et sådant scenario, vil egenkapitalforrentningen falde i takt med kapitalpolstringen. Ikke mindst i en tid, hvor bankerne skal deponere en del af deres overskudslikviditet i Nationalbanken til en påtvungen negativ indskudsbevisrente på fortsat minus 0,65. Egenkapitalforrentningen er ikke kun vigtig, men reelt altafgørende, idet det er den som driver udviklingen i aktiekursen. Samtidig vil en stigende kapitalpolstring sandsynligvis gå hånd i hånd med et ønske om at neddrosle de meget svingende og risikobetonede handelsaktiviteter. Handelsaktiviteterne er både en betydelig svingfaktor i resultaterne fra kvartal/kvartal men samtidig også en langsigtet bidragyder til resultaterne.

Mod- og sidevind, men næppe kortsigtet stor medvind

Kortsigtet er der massiv modvind. De næste 2-3 år kan denne vind aftage og måske komme fra siden, men sandsynligheden for at den bliver vendt til meget kraftig rygvind, er alt i alt, med det vi ved i dag, lidt mindre.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-01-29 21:10

Når shit-stormen er på sit værste og alle flygter, så køb. – Forudsat værdierne er til stede i selskabet.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-30 07:43

Hej J. Lange Min pointe er ikke at opfordre til køb eller salg, men at forberede investorerne på at der er en kortsigtet hurdle i form af manglende vished om eventuelle bøder og andre sanktioner. I modsat retning trækker den meget lave prisfastsættelse og de meget lave fremtidige forventninger. Udfordringen er hvis ny ledelse og bestyrelse, i det mindste i en overgangsperiode, beslutter sig for at polstre banken langt mere end de officielle krav. Det betyder meget mere egenkapital og mindre udbytte og aktietilbagekøb. Jo højere egenkapital, jo lavere egenkapitalforrentning. Det “uheldige” i den ligning er, at det er egenkapitalforrentningen,… Læs mere