Nordnetbloggen

Danske Bank: Konklusion, konsekvens og kontinuitet

I morgen onsdag kommer den længe ventede rapport om Danske Bank og omfanget af hvidvask i deres estiske aktivitet, som Danske Bank fik med i købet af Sampo Bank i november 2006. I dag ved vi, at det køb har været noget nær det værste opkøb man kunne forestille sig. Ikke blot betalte Danske Bank 3x bogført egenkapital, men man fik også de estiske aktiviteter med i købet!

25-30 mia. økonomisk sanktion

Aktuelt handles Danske Bank til under den bogførte egenkapital per ultimo 2017. Det indikerer en fremadrettet forventning om en egenkapitalforrentning, som ligger væsentlig under det, som Danske Bank har præsteret de seneste år. Og en hurtig udregning med udgangspunkt i en realistisk forrentning på fremadrettet 12 % før indregning af den økonomiske sanktion fra Estland, indikerer en indprisning af 25-30 mia. i risikopræmie.

På onsdag vil investorerne nærlæse rapporten og holde øje med de tre ”k’er”: Konklusion, konsekvens, kontinuitet.

K for Konklusion

Det er et meget åbent spørgsmål, hvad konklusionen på hvidvask-størrelsen viser sig at være. De seneste uger har beløb mellem 45 og 960 mia. været fremme i diverse medier, herunder ikke mindst senest i Financial Times og Wall Street Journal. Det er ikke altafgørende, men stærkt influerende hvad ”tallet” for hvidvask viser sig at være. Derudover vil der blive holdt øje med om der har været de fornødne processer i forhold til det regulatoriske regelsæt, som gjaldt i 2013 men ikke per 2018, og om procedurer er blevet fulgt samt eventuelle advarsler overhørt eller ej.

K for Konsekvens

Med rapporten i hånden skal/vil bestyrelsen træffe sine valg med hensyn til først og fremmest den fortsættende ledelse i Danske Bank. Et stort tal og manglende procedurer eller overholdelse af samme, vil ikke kun nærmest per definition betyde topledelsens afgang, men vil også belaste bestyrelsesformanden så meget, at det kun vil være et spørgsmål om tid, før der kommer en ny person for enden af bestyrelseslokalet. Direktion og bestyrelsesformand forlader dog næppe banken samtidig uanset hvad.

K for kontinuitet

Når konklusionen foreligger, og konsekvenserne bliver tydelige, vil investorerne spejde efter den fortsættende ledelse. Ender det med, at Thomas Borgen bliver fyret, er det både vigtigt og relevant, at der sættes navn på en varig og kompetent ledelse, som kan begynde genopretning af Danske Bank. Et ledelsesvakuum vil ikke være godt og kan tænkes sammen med et ”for stort tal” og risiko for en meget stor økonomisk sanktion ikke at bringe det lettelsens suk, som ville være naturligt, når sagen alt i alt tages i betragtning.

Økonomisk sanktion

Der bliver ikke på onsdag udstukket nogen bøde. Den kan komme på et senere tidspunkt, formentlig fra ECB. En bøde kan Danske Bank komme over. Langt værre er det for investorerne, hvis de amerikanske myndigheder går ind i sagen og eventuelt forhindrer Danske Bank i at gøre forretninger i USD og operere i FEDS vindue. Risikoen herfor er mindre, men konsekvenserne meget større.

I bedste fald..

Investorerne ser frem til et mindre beløb og at de amerikanske myndigheder ikke vælger at gå ind i sagen. Det vil sandsynligvis kunne betyde en kursstigning på 10 % eller mere afhængig af konsekvenser for topledelsen.

I værste fald..

..vil der blive præsenteret et meget stort beløb som er blevet hvidvasket. Det vil alt andet lige øge presset på ECB om at give en bødemæssig ørefigen og også øge risikoen for at de amerikanske myndigheder går mere massivt ind i sagen. I et sådant scenarie, er det ikke helt udelukket, at selv om aktien er sunket ganske meget, kan yderligere nedtur ikke udelukkes.

Jeg ejer ikke aktier i Danske Bank

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link