Nordnetbloggen

Dansk konjunkturbarometer fortsætter frem

For første gang i den to-årige periode, vi har udarbejdet AktieUgebrevets Danske Konjunkturbarometer, ser barometerstanden nu ud til at gå i plus. Vi er endnu ikke helt dér, men det positive momentum er der stadig. Over de seneste to måneder er barometerstanden gået fra minus 1,5 til neutral nul, i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

I denne opdatering er der fremgang i tre af de ti signaler, nemlig i Danmarks Statistiks forventningsbarometer for henholdsvis industrien og for serviceerhvervene, samt for udviklingen i ejerboligpriserne.

I de seneste offentliggørelser viser den sammensatte indikator for industrien og serviceerhvervene minus to for anden måned i træk, og det er markant fremgang i forhold til tidligere. En score på minus to opfatter vi som en neutral vurdering, hvorved vi bedømmer udviklingen indenfor industrien og service som neutral.

I DS’s Konjunkturbarometer for industrien hedder det, at ”Det sæsonkorrigerede nettotal for produktionsforventninger var 6 i august lige som i juli. I august sidste år var tallet 5. Industriens vurdering af ordrebeholdningen var 4 i august mod minus 5 i juli og 2 i august sidste år.”

Den faktiske udvikling kan vise sig at være betydeligt bedre. Blandt andet lyder de eneste data fra Danmarks Statistik for udviklingen i industriens faktiske produktion at ”Industriproduktionen steg 2,9 pct. fra juni til juli, og den er nu på niveau med den gennemsnitlige produktion i 2005. Sammenlignes perioden maj-juli med februar-april, var der en stigning i industriproduktionen på 1,6 pct. Alle tal er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling.”

For serviceerhvervet hedder det, at ”brancherne har generelt set positive omsætningsforventninger. I ikke-sæsonkorrigerede tal var beskæftigelsesforventningerne i august på minus 7 mod minus 10 i august sidste år. Finans, forsikring, ejendom mv. og transport har meget negative forventninger. Tilsammen forventer serviceerhvervene øget omsætning. Kun transport har negative forventninger,” hedder det.

Samlet set er der dog intet der tyder på, at dansk økonomi spurter frem. En grov vurdering peger mere i retning af, at den svage bedring af det økonomiske klima i løbet af juli og august nu ser ud til at bidt sig fast. Eksempelvis de seneste data for Dankort-omsætningen indikerer uændret privatforbrug i forhold til sidste år, hvilket også positivt. Samtidig ser det ud til at ejerboligpriserne holder det positive momentum.

Også de seneste data for OECD’s ledende indikator for enkeltlande viser fortsat fremgang for dansk økonomi. Over de seneste tre måneder er indekstallet for Danmark i OECD’s indikator steget med 0,3, hvilket betyder, at dansk økonomi ligger i førergruppen, når det gælder økonomisk fremgang – sammen med Tyskland, England, Polen, Italien og Finland, mens eksempelvis Sverige og Norge halter bagefter.

Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link