Nordnetbloggen

Coronavirus er måske inddæmmet. Men nu rammer den

Meget tyder på, at spredningen af corona virus nu er så meget inddæmmet, at man kan holde antallet af nye smittede i den vestlige verden nede (på trods af en skødesløs håndtering af sagen fra de danske sundhedsmyndigheders side). Og det er denne nye positive opfattelse af, at der nok ikke bliver tale om en global epidemi, der på det seneste har givet aktiemarkederne et solidt løft.

Men nu tyder meget på, at den næste bølge kommer. Nemlig de økonomiske følgeeffekter af, at store dele af Kina nu er lukket ned på grund af karantæne eller kinesernes selvvalgte isolering, med heraf følgende nedlukning af fabrikker og logistik også i relation med samhandel med den vestlige verden.

De mest oplagte hurtige indikatorer at kigge på her er udviklingen i kobberpriserne og obligationsrenterne. Begge signaler peger i retning af, at vi slet ikke har overstået det værste, i hvert fald i makroøkonomisk henseende. Mens aktiemarkederne umiddelbart har åndet lettet op, så er det helt anderledes med obligationsrenterne og kobberpriserne, som nu er på vej mod nye bundniveauer.

Det bliver derfor meget afgørende den kommende tid at følge netop udviklingen i kobberpriserne og obligationsrenterne.

Men også risikopræmien på de mest usikre Junk Bonds erhvervsobligationer, hvor en forestående kraftigere økonomisk opbremsning vil sætte sig hurtigt i priserne. Det er endnu kun tilfældet i meget begrænset omfang, og det afspejler, at investorerne fortsat er meget risikovillige.

Centralbankerne er en joker i spillet: Som en joker i det hele står centralbankerne fortsat som solide bagstoppere. Selvom de amerikanske økonomiske nøgletal umiddelbart ser pæne ud for tiden, så er der kun begrænset tro på, at det holder ved.

Det kommer klart til udtryk i markedets renteforventninger i forhold til, hvad der sker i den amerikanske centralbank. De implicitte renteforventninger til FED’s rentemøde i april er, at der er 32 procent sandsynlighed for en nedsættelse af den korte rente. For blot en måned siden var der kun otte procent sandsynlighed for en rentenedsættelse fra FED-chef Powells hånd.

Så det kan udmærket fortsætte, at markedet spiller den såkaldte ”Powell Put”, hvor aktiemarkedet ventes at fortsætte op under alle omstændigheder, enten fordi den økonomiske opbremsning ikke bliver så slem, eller også fordi den udvikler sig så negativt, at centralbankerne kommer med nye stimulanser.

I første omgang skal vi dog afkode, hvad det kommer til at betyde, at det amerikanske aktiemarked fredag aften opgav den nye All-Time-High.

Spørgsmålet er nok mest, hvordan man skal positionere sig i markedet: Hvis vi ser på udviklingen på det danske aktiemarked den seneste uge, er der et klart mønster i, hvem der har klaret sig bedst. Ugens Vindere, som fremgår af denne tabel, var domineret af ikke-cykliske selskaber som ALK-Abelló, Coloplast, Ambu og GN Store Nord. Og det har også været kendetegnet ved markedet, at de ikke-cykliske selskaber har klaret sig bedst på grund af nervøsitet for en dybere økonomisk opbremsning.

Men det er også klart, at de cykliske, konjunkturfølsomme aktier også kan blive for billige, og derfor kan der godt komme en sektorrotation over mod dem: På det seneste har blandt andet Rockwool, NKT, DSV og Brdr. A&O Johansen også klaret sig godt. Så det kan godt være, at man skal begynde at kigge i den retning.

ØU’s Portefølje ligger fortsat i front: Økonomisk Ugebrevs Portefølje tabte lidt momentum i forhold til markedet i denne uge, og vi ligger nu lige efter Copenhagen Benchmark indeks. Det toneangivende indeks har i år givet et afkast på 7,3 procent, mens vores portefølje har givet et afkast på 7,1 procent. Nogle af vores hurtigløbere i porteføljen har tabt momentum i den forgangne uge.

Vi bemærker dog, at vores portefølje fortsat ligger en snip foran den bedste af 56 danske investeringsforeninger baseret på danske aktier. Faktisk er der aktuelt ikke en eneste afdeling, der har klaret sig bedre end det danske benchmark indeks. At det har været meget vanskeligt at ramme benchmark afkastet fremgår også af, at fem afdelinger har givet under fem procent i afkast i år.

I porteføljen har vi efter en stribe indkøb de seneste uger nu investeret 85 procent af den samlede kapital. Efter markedet den seneste tid har været i et risk-on humør, ser det nu ud til, at vi går en mere afdæmpet periode i møde. I denne uge gjorde markedet et godt forsøg på at gå igennem den tidligere All-Time-High, men fredag blev dette forsøg opgivet igen. Og fredag aften sluttede det amerikanske aktiemarked pænt under All-Time-High. Vi opfatter dette som et første advarselstegn på, at der nu kan ligge sværere tider forude.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
David
David
2020-02-08 12:18

Hvorfor har det i år været svært at overgå benchmark? Er det ikke altid det samme at slå et indeks: at skulle gøre det bedre end gennemsnittet? Eller er det fordi benchmark i år har bevæget sig “unaturligt”, imod det professionelle ville positionere sig for?

Anton L
Anton L
2020-02-08 12:26

Det er altid spændende at læse din indlæg. Tak for det. Nordnet superfornd Denmark har afkast på 7.73% i år. Er det ikke smartere og billigere at bare investere i fonden?

Hans Jansson
Hans Jansson
2020-02-08 15:32

Är verkligen VVS- och elgrossisten A&O Johansen (PE=7-8, BV/EK=125 %) speciellt konjunkturfølsom? Direktören för den nordiska marknadsledaren, svenska Ahlsell, hade svårigheter att förklara för den svenska aktiemarknaden att VVS- och elgrossister icke är särdeles konjunkturfølsomme. Så här har det exempelvis sett ut för Ahlsell Sverige AB: https://www.allabolag.se/5560129206/bokslut Jag har tidigare undersökt hur det har sett ut för A&O Johansen och hittade årsrapporter tillbaka till ungefär 1995. Sen dess har A&O Johansen kun haft ett enda förlustår och det var i samband med finanskrisen 2008. Vad är då orsaken till att åtminstone VVS-grossisterna icke är så konjunkturfølsomme? Jag är overbevist om… Læs mere

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld