Nordnetbloggen

Corona-virus giver negativt chok til makroøkonomi

Kina er verdens næststørste økonomi, og nedlukningen af stadigt større dele af landet ses nu påvirke hele den globale økonomi negativt. På to uger er kobberpriserne dykket mere end 15 procent, obligationsrenterne er også faldet, og tørlastraterne er på det laveste i fire år.

Coronavirus har fortsat i begrænset omfang spredt sig til lande udenfor Kina, og det er meget muligt, at myndighederne formår at dæmme op for smitten internationalt ved at indkapsle de hårdeste ramte områder inde i Kina. Men selv med et optimistisk scenarie tyder meget på, at den økonomiske skade allerede er sket i Asien og også i den vestlige verden.

Logistikken i verdens næststørste økonomi er tæt på at bremse op, og også samhandel mellem Kina på den ene side, og Europa og USA på den anden side, bliver påvirket negativt. I situationen, som den aktuelle, virker en håndfuld finansielle markeder som en aldeles effektiv kollektiv temperaturmåler for, hvordan en begivenhed som corona virus udvikler sig, og også for hvor alvorligt, vi skal tage det.

Selvom antallet af smittede fortsat stiger hurtigt, er det også især i Kina, langt de fleste tilfælde er observeret. I South China Morning Posts løbende opdatering af udviklingen i antal smittede er der aktuelt 8268 smittede og 171 døde.

Torsdag aften var der observeret 13 smittede i Europa og otte i USA. WHO har erklæret ”global health emergency”, og myndighederne i de fleste lande tager smittefaren meget alvorligt, og de er parate til at isolere eventuelle nye smittebærere. Problemet er naturligvis, at der ses en inkubationstid på op til ti dage, så der kan godt være uopdagede smittebærere i eksempelvis Europa.

Finansielle temperaturmålere er styrtdykket

De finansielle temperaturmålere, som styres af aktiviteter i kinesisk erhvervsliv, er alle nærmest styrtdykket. Blandt andet kobberpriserne, som ses som en af de bedste ledende indikatorer for økonomisk aktivitet, samt tørlastraterne i Baltic Dry Bulk, der nu ligger på det laveste rateniveau i fire år.

Økonomisk Ugebrev har de seneste uger refereret en stribe analyser fra danske og udenlandske finanshuse, relateret til corona udbruddet og tidligere store virusudbrud. Nordea konstaterer i en analyse, at dødeligheden var oppe på ti procent i SARS udbruddet, mens det foreløbige tal i corona virus er tre procent.

Nordea viser i analysen, at aktiemarkederne (MSCI World) efter første udbrud af SARS var nede med næsten ti procent godt to måneder efter første udbrud. Knap en måned efter første tilfælde med fugleinfluenza var aktiemarkedet nede med syv procent, men det steg massivt efterfølgende i en næsten lige linje. Ved udbruddet af svineinfluenza i 2009 var aktiemarkedet upåvirket, og det fortsatte sin ubekymrede stigning efter første tilfælde var konstateret.

Hurtigt comeback på aktiemarkederne

I en helt aktuel analyse om effekten af corona virus skriver den hollandske storbank, Rabobank, at der efter den aktuelle type virusudbrud plejer at komme et hurtigt comeback på aktiemarkederne, men at det vil afhænge af de kinesiske myndigheders evne til at inddæmme spredningen. Det påpeges, at de negative effekter på den globale økonomi ventes at blive værre end efter SARS i 2002, da kinesisk økonomi nu udgør en markant større andel af den globale økonomi.

I en ny analyse fra storbanken ING om corona virus hedder det, at der fortsat vil være et ekstra risk premium for finansielle markeder eksponeret overfor Kina. Finanshuset forventer lave obligationsrenter i en længere periode, og det gennemgår også paralleller til SARS, og hvordan den lavere vækst i Kina vil påvirke samhandelspartnere.

Endelig skriver Wells Fargo i en ny analyse, at aktiemarkederne indtil nu kun har oplevet minimale generelle kursfald, og at den aktuelle corona virus synes langt mindre alvorlig end SARS. Det påpeges, at der hvert år dør 36.000 amerikanere af almindelig influenza, så de aktuelle dødstal er ikke skræmmende. Til gengæld ses en negativ effekt på forbrugertilliden og det generelle privatforbrug i de områder, hvor forbrugerne vil holde sig hjemme på grund af nervøsitet for smitte.

Flere internationale finanshuse byder på en negativ korrektion på aktiemarkederne på 5-10 procent ned, men flere af dem advarer også investorerne mod at være for friske med ”buy the dip”, fordi der fortsat er usikkerhed om spredningen af den nye virus, og de negative effekter på den globale økonomi.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link