Nordnetbloggen

Coronavirus gør kinesisk vækstmål svært at nå

De kinesiske myndigheder har de seneste dage forsøgt at berolige de finansielle aktører med, at der når der er styr på Coronavirusset, vil der komme et meget solidt ”rebound” i økonomien; ikke mindst i privatforbruget. Spørgsmålet er om der bag om de ”beroligende” ord reelt ligger en underliggende frygt for reaktionen, når væksttallene for de første 3 måneder af 2020 bliver offentliggjort:

  • Der er ingen tvivl om at den kinesiske vækst bliver meget lav i 1. kvartal og en reel økonomisk tilbagegang er meget realistisk.
  • Det er ikke kun i Hubei provinsen, at aktiviteten har været meget lav i 1. kvartal. Også andre steder er der i Kina en betydning af Coronavirus. Det er ikke mindst effekten på det private forbrug, som spiller en rolle.
  • En række virksomheder har haft nedlukket produktionen, og der er stadig tale om et aktivitetsniveau, som er under det normale.
  • Raterne for olietransport er kollapset den seneste måned. Coronavirusset og den mindre kinesiske aktivitet har forvandlet en forventet økonomisk vækst på 500-600.000 tønder olie daglig til Kina til et her-og-nu fald på anslået 1,5-2,0 mio. tønder. Den samlede effekt er altså 2,5 mio. tønder svarende til 25 % den daglige import på mere end 10 mio. tønder.
  • Mange luftfartsselskaber flyver aktuelt ikke til Kina og eksempelvis SAS har lukket sine ruter til Beijing/Shanghai frem til 28/3. Der er altså tale om en længerevarende effekt.

Økonomisk rebound men fra lavere udgangspunkt

Globale aktieinvestorer har taget Coronavirusset med risikomæssigt stor ro. Det er overvejende i Kina, at aktieeffekten kan mærkes med indeksnedgange på 4-5 % år til dato. Helt anderledes ser det ud i eksempelvis USA med stigninger på 4,5-8,5 % for S&P 500 og Nasdaq indekset. Investorerne har taget udgangspunkt i, at den kinesiske økonomi i 1. kvartal vil blive presset og, at det også kan have og få en global effekt. Sidenhen kommer der en ”rebound-effekt”. Spørgsmålet er blot om investorerne bliver overraskede over, at udgangspunktet kan være lavere end hvad der er den generelle opfattelse og at det ikke kun kan blive svært, men reelt allerede nu umuligt at komme i nærheden af en 6 % kinesisk vækst i år. Udgangspunktet efter 1. kvartal kan være indeks 98-99 i stedet for 101-101,5 og det kræver ikke kun et rebound, men et meget stort et af slagsen at nå til 6 % vækst for helåret. Det synes allerede nu at være tæt på en umulighed

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link