Nordnetbloggen

Certificerede rådgivere giver falsk tryghed

Finanstilsynet er på vej med strammere krav til bankernes investeringsrådgivere, som fremover skal certificeres. Tiltaget, der både skal beskytte kunderne og sikre dem kompetent rådgivning, er jeg positiv til. I Sverige har man i mange år haft en sådan ordning,  og jeg har faktisk allerede sammen med mange andre medarbejdere hos Nordnet taget det svenske certifikat.

Min holdning er alligevel, at certificeringen kan blive et røgslør af falsk tryghed, der bliver til privatinvestorernes ulempe. Sagen er nemlig den, at de uigennemskuelige produkter, rådgiverne nu skal certificeres i at rådgive om, ikke eksisterer for privatinvestorernes skyld. Deres formål er udelukkende at øge bankernes indtjening.

Prisen på almindelig aktiehandel er faldet drastisk de senere år pga. øget konkurrence og internettets udvikling. Og når indtjeningen falder, er det naturligt at afsøge nye indtjeningsmuligheder, og sideløbende med kurtagernes fald har et nyt marked med komplicerede, strukturerede investeringsprodukter set dagens lys.

I stedet for at anbefale kunderne investering i almindelige aktier og obligationer rådgives kunderne til at investere i ”sikre” produkter som bl.a. garantiobligationer, aktieindekserede obligationer og strukturede obligationer. Desværre har en del af disse produkter slet ikke holdt hvad de har lovet, og er derfor blevet kritiseret stærkt for de store tab, de har påført uforberedte investorer. Ud over at disse papirer har vist sig at være uigennemskuelige for privatinvestorerne, har bankerne et stort incitament for at sælge dem, da købsprovisionen kan være så høj som 3 procent eller 3.000 kr. for en investering på 100.000 kr.

Og det er netop heri problemet ligger. Kunderne tror, at rådgiverne har deres bedste interesse for øje, men en certificering ændrer ikke ved, at deres økonomiske incitament er at sælge disse for banken lukrative produkter frem for almindelige aktier og obligationer. Og mens en certificering vil øge kundernes tillid til rådgiveren, gør den intet for at løse den interessekonflikt.

For mig er god rådgivning at varetage kundens interesse, og sikre, at kunden opnår det bedst mulige afkast af sin opsparing. Det gør man ikke ved at sælge strukturerede investeringsprodukter med høje købsprovisioner og gebyrer. Historisk set giver aktier det bedste afkast, og jeg kender ingen produkter, der for almindelige investorer er omkostnings- og afkastmæssigt mere fordelagtige end almindelige aktier og obligationer. Rådgiverens rolle bør være at skitsere en fordeling mellem aktier og obligationer, der matcher kundens risikoprofil og investeringshorisont og ellers rådgive om investering i produkter, som er mest fordelagtige for kunden. Og hvis kunden ikke selv vil vælge aktier, findes der også gode og billige løsninger som eksempelvis indeksafdelinger i investeringsforeninger.

Al investering er forbundet med risici, og denne kan, uanset hvilket niveau man certificerer rådgiverne på, ikke elimineres. Langsigtet investering med en god risikospredning i aktier og obligationer er den sikreste gardering. Men så længe bankerne tjener mere på andre produkter, bliver det næppe her, den almindelige investor får det råd.

Max Gandrup
Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
Som certificeret rådgiver kan jeg kun give dig ret, Max

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link