Spring til hovedindhold

Centralbankerne tager igen styringen over aktierne

Fortsat svage økonomiske nøgletal for både USA, Kina og Europa, og udsigten til nye centralbankstimulanser, fik fredag aktiemarkederne til at vende på en tallerken. Efter nærmest chokerende ringe amerikanske data for detailsalget torsdag, blev aktierne sendt markant ned. Det styrende amerikanske S&P røg igen under 200 dages glidende gennemsnit, og umiddelbart lignede det oplægget til en ny langsigtet nedtrend.

I den aktuelle situation kan markedet vælge at opfatte situationen på to måder: Enten vil frygten for en ny recession igen sende aktierne langt ned. Og det var det, vi så oplægget til i december sidste år. Eller også udvikler de økonomiske nøgletal sig så entydigt negativt, at centralbankerne begynder at signalere nye pengepolitiske stimulanser. Og det er det, vi nu er på vej ind i.

Fredag valgte markedet altså at fokusere på, at centralbankerne igen skruer op for de planøkonomiske stimulanser for at understøtte økonomien. Det vil sikkert ske med nye rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank, og dette scenarie er allerede delvist indarbejdet i de implicitte renter.

I sidste uge så vi også de kinesiske myndigheder træde massivt på speederen, og den europæiske centralbank vil også komme på banen, hvis europæisk økonomi fortsat udvikler sig ligeså elendigt som nu. Eksempelvis med nye obligationsopkøb eller andre former for helicopter money, hvor centralbanken igen sætter fuld fart på seddelpressen.

Hvordan kampen mellem centralbankstimulanser på den ene side og recessionsfrygt på den anden side vil styre markederne, er det for tidligt at konkludere endeligt på.

Tidligere stimulanspakker har sendt aktierne markant op: Ser vi på historien med effekterne af de tre seneste amerikanske stimulanspakker, så blev aktiemarkederne hver gang løftet kraftigt fremad. Så det er et meget sandsynligt scenarie igen. Der vil naturligvis være tale om endnu et boost til aktiemarkederne, som er endnu en byggeklods i historiens største pengepolitiske eksperiment. Og det er ikke sikkert, det vil lykkes endnu engang. Det virker jo heller ikke ligefrem betryggende, at den globale økonomi igen står på randen af en recession efter ti år med voldsomme pengepolitiske stimulanser. De finansielle aktier, og den underliggende økonomi, er altså i høj grad blevet holdt kunstigt oppe af penge, frem for af en sund selvforstærkende fremgang i realøkonomien.

Bundlinjen er, at politikerne ikke har anvendt de ti år med kunstige stimulanser til at gennemføre de nødvendige strukturreformer, så de brede vækstlag i erhvervslivet er understøttet, så konkurrencen blev stimuleret, og så der blev taget et opgør med stivnede statsmonopoler i særligt Frankrig. Desværre er Europa et skrækeksempel på dette billede, hvor politikerne har misset chancen for at skabe et langsigtet fundament, som styrkede den reelle konkurrencekraft eksempelvis i forhold til amerikanske virksomheder.

På den korte bane bliver det særdeles interessant at observere, om de nye pengepolitiske stimulanser kommer for sent, og så sent, at økonomien ryger i recession forinden. Ses på risikoindikatorerne for europæiske og amerikanske erhvervsobligationer er der meget stor tillid hos de professionelle investorer, at centralbankerne nok skal redde situationen.

Hvad kan ødelægge dette billede? På den korte bane kunne det lyserøde billede blive spoleret af svage regnskaber for 1. kvartal 2019. Lige nu forventer analytikerne faldende overskud i de store børsnoterede selskaber. Mens virksomhederne kommer hæderligt ud af 4. kvartal, ser det lige nu rigtig grimt ud for europæiske virksomheder de første kvartaler af 2019. Selv tysk økonomi hiver efter vejret, og sidste uges BNP data for 4. kvartal var meget tæt på at udløse et recessionssignal med to kvartaler med minusvækst.

Danmarks største entreprenør er endnu ikke ude af krisen: I aktiekommentaren for en uge siden skrev vi følgende om de børsnoterede ejerselskaber bag MT Højgaard. ”For Monberg Thorsen og Højgaard Holding forventer vi at bestyrelsen efter mange års passivitet nu for alvor træder i karakter. Som Økonomisk Ugebrev tidligere har skrevet er der flere guldæg i koncernen, men hvor moderselskabet har ødelagt resultaterne. Der kan ligge en kæmpe upside for den risikovillige.”

Vi skal ikke sige, at der nødvendigvis er investorer, der har læst denne del af kommentaren, og derefter har købt op i aktierne. Men faktum er, at Monberg & Thorsen B og Højgaard Holding A var ugens mest stigende aktier med kurshop på henholdsvis 28 og 38 procent. Vi forventer fortsat, at upside er stor, men det er de finansielle risici altså også. MT Højgaard har været ekstremt hårdt finansielt presset. Og der er fortsat flere hængepartier, før selskabet er ude på den anden side igen.

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer