Nordnetbloggen

Brug nedturen til at blive klar til opturen

Investorerne er på flugt fra aktier og risiko. Tilsammen har det været en uhyggelig cocktail de seneste 3 uger, hvor glæde er vendt til frygt og frustration og en aktieforbandelse. Man kan godt løbe og forsøge at gemme sig, men der findes ikke rigtig nogen sikre havne på kort sigt.

Hør Per Hansen fortælle om, hvordan man som privatinvestor forbereder sig på den kommende tid.

30 % nedtur på 3 uger

Tiden spiller i mange henseender en meget stor rolle. Alting går stærkere og stærkere idag. Det gælder ikke kun teknologisk men også aktiemarkedets op- og nedtur. Selv ikke kunder finanskrisen i 2008 var vi blot tæt på at aktierne faldt med mere end 30 % på indeksniveau på 3 uger umiddelbart efter nye rekorder. Den nuværende nedtur er meget markant og meget bemærkelsesværdig.

Succes og fiasko ligger tæt på hinanden

Grænsen mellem en opturs kulmination og starten på en korrektionsfase er hårfin. Det er desværre ikke unormalt. Lave renter vil formentlig forblive negative de kommende 3-5 år, og det presser mange investeringspenge naturligt over i aktiver, som langsigtet har bedre afkastmuligheder, og det er aktier. Det er en meget vigtigt faktor bag ved aktieopturen, som vi har set den og som vi formentlig kommer til at se den igen på den anden side af Coronaudfordringen. Hagen ved aktierne er at de svinger meget mere og kortsigtet har en betydelig merusikkerhed.

Det kan lyde paradoksalt, at forskellen mellem frygt og glæde kan være så hårfin. At en meget markant og abrupt nedtur kan afløse en tour de force optur, men det viser den dynamik der er hos opportune investor på afkastjagt.

Efter kursfald: Vær analyserende og planlæg

Her er et par ideer til hvad man som investor kan prøve at foretage et realitetscheck på, mens stormen raser på de finansielle markeder:

  • Tjek forholdet mellem din risikoprofil og din portefølje. Har kursfaldene reduceret værdien af din aktieportefølje så meget, at du skal justere og købe lidt op? Er der for meget eller for lidt risiko i de aktier, som du har i din portefølje?
  • Er du blevet påvirket af nedturen, så du ikke kun har haft et negativt markedsafkast, men er du også blevet ”ramt” af din selskabsspecifikke risiko, kan det være relevant og vigtigt at tilpasse sin risiko. En rebalancering kan i så henseende, uanset hvor fristende det end synes, være bedre at foretage igennem køb af indeksprodukter for på den måde at undgå den selskabsspecifikke risiko.
  • Vær forberedt på at der de kommende dage vil komme ekstraordinære store udsving, ligesom tilfældet har været de seneste dage og uger. Forbered din ”indkøbs- og ønskeseddel”. Brug tiden konstruktivt på at finde de aktier som du ønsker at eje. Både på lidt kortere sigt fordi prisen har fjernet sig fra den økonomiske virkelighed, men også for at identificere selskaber, som du langsigtet gerne vil være medejer af, hvis de kommer på udsalg. Det sker ikke så tit, at guld bliver smidt på gaden eller aktiemarkedet, men det sker altså sommetider. Ved at forberede sig bedst muligt kan man slå til og lade tvivlen og følelserne blive på sidelinen, når tiden er rigtig.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
ældste
nyeste mest populære
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Finn Larsen
Finn Larsen
2020-03-13 23:35
Hvad så når man har købt for lånte penge i Nordnet?
Claus Silfverberg
Claus Silfverberg
Svar til  Finn Larsen
2020-03-16 17:17
Man skal ikke investere i aktier for lånte penge.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link