Nordnetbloggen

Boeing: Afgørelsens time den 29/1. Kompensation til Norwegian?

Det er ikke kun luftfartsselskaberne som holder øje med om Boeing får styr på sine udfordringer med Boeing 737 Max 8 flyene. Det gør USA’s finansminister også

 • Det seneste år har været et sandt mareridt for flyfabrikken Boeing.
 • Boeing er blevet overhalet af Airbus når det kommer til levering af fly
 • Boeing 737 Max 8 fly har siden marts 2019 haft flyveforbud efter 2 fatale flystyrt
 • Flyselskaber, som flyver 737 Max 8 fly har i nu 10 måneder haft flyene holdende på jorden og måttet indchartre erstatningsfly
 • Norwegian har 18/171 fly af typen 737 Max 8. Parkeringen har kostet Norwegian 1 mia. NOK i 2019 og de koster stadig
 • Boeing fyrede før jul sin direktør og siden er bestyrelsesformanden blevet ny direktør
 • Alle procedurer med hensyn til Max 8 fly bliver gennemgået. I weekenden blev der opdateret en softwarefejl. Der er næppe tvivl om at 737 Max 8 flyene bliver mere minutiøst gennemgået end andre fly. Alt bliver rapporteret og det kan være en af årsagerne til at vi hører så meget om det.
 • Der er næppe tvivl om at alt skal være i orden, før flyene igen bliver frigivet. Tidsplanen er ukendt men vurderingerne går på 3-5 måneder aktuelt.
 • Boeing har stoppet produktionen af 737 Max 8 flyvene. Det er den naturlige konsekvens af, at mere end 400 fly står færdigproduceret, og så længe der er flyveforbud, giver det ikke mening at fortsætte produktionen.
 • Boeing er ikke kun en stor, men meget stor virksomhed. Den amerikanske finansminister har estimeret, at Boeings udfordringer vil kappe 0,5 % eller ca. 1/5 af den amerikanske vækstrate i 2020.
 • Bank of America har senest estimeret, at Boeings udfordringer kan komme til at koste flygiganten op til 20 mia. USD eller ca. 150 mia. DKK. Selv for en flygigant som Boeing er det et astronomisk tal.

Afgørende 4. kvartalsregnskab – kompensation til Norwegian

Den 29/1 aflægger Boeing deres 4. kvartalsregnskab og kommer med prognosen for 2020. Boeing vil formentlig undlade at komme med en guidance eller også gøre den tilstrækkelig bred af hensyn til udfordringerne og den manglende indtjeningssigtbarhed. Boeing er dog nødt til, at hensyn til investorerne, den amerikanske økonomi, medarbejderne og luftfartsselskaberne at fortælle om de økonomiske konsekvenser. Norwegian har i flere kvartaler forhandlet med Boeing om erstatning og ikke mindst hvordan det fremtidige samarbejde skal se ud. Indtil videre uden at det har ført til nogen konklusion, som er blevet offentliggjort.

Norwegian har været Boeing loyal

Norwegian er i sagens natur ikke den største Boeing kunde, men med 171 fly, som udelukkende kommer fra Boeing er det sikkert en god ide med en fornuftig løsning som begge parter kan leve med. Når Norwegian ikke har presset på for en hurtigere løsning, skyldes det bl.a., at Norwegian de seneste måneder har omlagt rutenettet og tilpasset det strategien om at flyve mindre og fokusere mere på bundlinjen. Det betyder alt andet lige, at de strandede 18 fly ikke har været så savnet som tidligere. Det kan dog ændre sig i forbindelse med højsæsonen og sommerflyveplanen.

Efterskrift: Det som forsinker kompensationen er givetvis, at Norwegian har brug for “flere ting” på en gang. De vil gerne have økonomisk kompensation (som overvejende kommer som rabatter på “fremtiden”) + evt. lidt kontant til personale, som det er sket i andre Boeing forlig. Samtidig vil Norwegian gerne aflyse/udskyde leveringen af flere Dreamliners og have leveret operative 737 Max 8 fly. Det er ikke en men 3 forhold som skal afklares, og måske er det derfor kompensationen trækker ud?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link