Nordnetbloggen

Big Oil update

Olieprisen har rettet sig en smule siden en bund under 50 dollars for nylig. Men er olieprisen på vej op eller ned? I dette indlæg kan du se hvordan de største olieselskaber er prissat for tiden.

Jeg skrev lidt om Big Oil i december 2014. Jeg har nu opdateret nøgletalsskemaet for verdens 13 største børsnoterede olieselskaber:

Big oil tabel mar 2015

Jeg har også opdateret to grafer for Lukoil:

Lukoil graf1 mar 2015

Lukoil graf2 mar 2015

Jeg synes nøgletalsskemaet viser, at de store olieselskabers indtjening er lidt presset i 2015. Det kan man bl.a. udlede af den forventede egenkapitalforrentning på 7,9%. Trods den lidt forkølede indtjening er de store olieselskabet relativt højt prissat med P/E2014=15,9 og P/E2015=19,3. Med den prissætning virker det som om markedet forventer en stigende oliepris i 2015 og 2016.

Min favorit blandt de ikke statskontrollerede oliegiganter er fortsat russiske Lukoil.

Hvad mener I om Lukoils prissætning i marts 2015? Er aktien steget for meget siden december? Ellers har den fortsat potentiale til mere?

Disclaimer: Jeg ejer selv aktier i Lukoil og Gazprom.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-03-04 13:42

Lukoil er vel ramt af sanktioner på deres oliedel ift. adgang til rigge, materiel mv. Gazprom er ikke ramt, da man har undtaget naturgas, da Europa selv er storaftager, og vel sikkert fordi, at så udløber det noget kontraktsmæssigt ift. gazprom.

Ser skagenfondene køber i petrobas. Synes nu egentligt, at det kunne være en tanke, at man havde billigt olieselskab i såvel Rusland som brasililen, og så håbe at en af den, så bunger ud. To russiske syntes mere svært.

Gæst
Gæst
2015-03-04 18:37

Hej TJ. Spændende artikel. Hvordan er din holdning til international value aktier for tiden. Umiddelbart ser det ikke ud til, at de følger med resten af aktierne. Dine value kandidater som Vale, Hyundai og Lukoil har alle haft et relativt sløvt 2014, og Vale har lagt skidt ud i 2015. Jeg er selv tungt vægtet i disse aktier, så jeg er meget interesseret i at høre din holdning og tanker omkring dem. Vale er jo helt vildt skævt prissat lige pt, og er næsten gået under 6 Dollars. Måske pga. frygt for kapitalforhøjelese og forsat lave jernpriser.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-05 09:22

Hej Martin, Det er sandt at mine favoritaktier klarede sig dårligt i 2014. Eksempelvis underperformede min Nordnetportefølje verdensmarkedet med hele 23% i 2014. Av, av, av. Mine tanker om de aktier der har underperformet? Tja, jeg synes generelt de har klaret sig godt rent forretningsmæssigt, og jeg har derfor fortsat tillid til ledelserne og deres strategier. Det gælder eksempelvis Mingyang Windpower, Hyundai, Lukoil og Jinhui Shipping. Når kurserne underperformer trods en god forretningsmæssig udvikling, mener jeg at aktierne er blevet mere og ikke mindre attraktive som investeringsobjekter. Læg mærke til at jeg sjældent bruger udtryk som valueaktier og vækstaktier. Det… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-03-04 20:56

hej Thorleif,

har du læst nogle af de nyeste bøger omkring fremtidens oliemarkede? Hele din forudsætning for placering i olieselskaber bygger jo netop på én ting, at prisen på olie vil fortsætte med at stige… Hvad er din holdning til alternativ energi for biler, huse osv. Samt Gasmarkedet, olieproducerende landes krig på markedsandele samt effektivisering af energibehovet i hele Verden

Gæst
Gæst
2015-03-04 22:35

Hej Thorleif.

Ligesom der er døende selskaber, har der gennem tiden også været døende brancher. Er det ikke på tide for langtsigtede investorer at betragte oliebranchen som en døende branche? At tid tager længere tid end man tror gælder ikke altid. Det virker, som om accelerationen væk for olie som energi er kraftigt stigende. Hvis ikke selskaberne finder på andet at beskæftige sig med, viser dit billede, hvad man ender med at være ejer af. En meget stor bunke gammelt jern.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-05 09:32

Jo… Men det kan være en farlig tankegang det der med “døende brancher”. Som Jeremy Siegel skriver i sin bog “Stocks for the long run”, så har Philip Morris været den anden bedste aktie af “the nifty fifty” (kun overgået af Walmart) siden 1972. En af grundene til dette er aktien har været billig, netop pga. deres “døende branche” i mange folks øjne.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-05 11:00

Hej Tage og Peter, Jeg er helt enig med Tage. Det er en meget farlig tankegang at udelukke en branche fordi man føler den måske er døende. I Siegels bog “Stocks for the Long Run” (5.udgave, 2014) forklarer han problematikken med et øjenåbnende eksempel: Exxon vs. IBM i perioden 1950-2012. I 1950 udgjorde olieselskaberne 20% af markedsværdien på børsen. Olieselskaberne relative markedsværdi faldt til 10% i 2012. Omvendt var IBM et hurtigt voksende selskab i en hastigt voksende branche i 1950. IT/computerbranchen har i perioden oplevet en hæsblæsende vækst, der langt har overgået de forventninger man havde i 1950. Men… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-03-05 03:27

I følge mine høyst subjektive beregninger har jeg kommet fram til at lukoil er verdt et sted mellom 110-200$ dollar per aksje. Hvis de klarer å øke bokførte verdier med 8% per år, samt betale et utbytte på 1 $ per år. Fra 2007 til nå er bokførte verdier steget med 11.7%. Lukoil har aldri vært høyt prissat, med unntak av i 2007 da p/b var på 1.7. Lukoil fortjener vel å bli solgt til rundt sin bokførte verdi på 110$ ? Positiv EPS siden 2005 (minst) positive frie pengestrømmer siden 2005, jevnt stigende bookførte verdier og meget lav gjeld.… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-03-08 18:50

Hej Thorleif! Kanske lite off topic (dock om ett annat råvuruberoende bolag): hur ser du på Vale nu? Tycker att mycket elände (råvarurisk, valutarisk och politisk risk) verkar vara inprisat i den låga värderingen.

Gæst
Gæst
2015-03-09 18:28

HEJ Thorleif

Syntes bestemt at dit indlæg vedr. big oli er interessant. Men hvordan ser du selskaber som f.eks. NAT og frontline , både med hensyn til tanker market generelt, og indflydelsen af den lavere olie pris

Gæst
Gæst
2015-03-12 21:59

Hei TJ,

Ser at du har kjøpt mer av prosafe og vale. Spennende. Du går mot strømmen i hvert fall med tanke på Vale. Virker som alle er bearish på Vale nå for tiden. Som sagt så blir jo en aksje mer attraktiv når den er billigere, med mindre store negative fundamentale endringer har skjedd eller vil skje i selskapet.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-15 13:54

Ja, jeg prøver at gå mod strømmen. Det betaler sig ofte på længere sigt, omend det typisk giver tab på meget kort sigt.

Hvis man synes brasilianske Vale er lidt for vovet, med tanke på statslig indblanding og skatteforhold, kan man i stedet overveje at købe australske Rio Tinto, der også er attraktivt prissat.

Jeg synes Rio Tinto ligner en lavt prissat vestlig branchevinder, og dermed en god langsigtet investering med begrænset risiko

Gæst
Gæst
2015-09-22 05:53

Hej,
Jeg genlæste denne analyse igen og faldt over Petrobras. Det er måske ikke en markeds leder men kunne alligevel være en mulighed. Er markedet endnu en gang svunget for langt ud(ned) ?? I nyhedderne skrives der kun at Petrobras er på randen til konkurs, men er det ikke netop når der er blood in the streets at de gode muligheder viser sig, eller er der en risiko for konkurs. Håber nogen kan komme med nogle kloge kommentarer.
Mvh
Thomas

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld