Nordnetbloggen

Bankaktier: Var det bunden, vendingen eller kun ”dead cat bounce”?

Torsdag steg de danske bankaktier over en bred kam. Investorerne må med rette spørge sig om det var vendingen efter en meget brutal nedtur de seneste 2-3 år. Det klare svar er mjaaaaahh…

Katalysatoren bag ved torsdagens danske bankoptur var en underliggende positiv europæisk aktieudvikling, hvori også bankerne deltog:

  • Den gode generelle udvikling fik i Danmark yderligere fart på, da først Nordea udnævnte Frank Vang Jensen som ny koncernchef, og samtidig satte Chris Vogelzang et nyt direktionshold i Danske Bank.
  • De seneste 2 år har været én lang nedtur for bankerne. I denne periode er egenkapitalforretningen for Danske Bank og Sydbank eksempelvis nogenlunde halveret. For Nordea og Jyske Bank har faldet i profitabiliteten været mindre.
  • Fælles for alle 4 har været en noget nær aktiehalvering og en massiv underperformance i forhold til lokale aktiemarkedsindeks.
  • Årsagerne har været mange og bankerne kan siges at have været fanget i og ramt af den perfekte storm: Et vigende forretningsomfang, et markant rentefald, som har presset den i forvejen pressede rentemarginal yderligere ned, markant stigende complianceomkostninger samt nu de negative renter. Indtil videre har der kun været 1 part til at tage de omkostninger; nemlig ejerne. Hverken personale- eller kunderne har hidtil i et meget stort omfang været med til at finansiere nedturen. Det er ikke mindst derfor nedturen har været og føltes så brutal som tilfældet har været. Mange ulykker og kun 1 part til at betale regningen.
  • Det er givetvis stilhed før omkostningsstormen i bankerne. Det naturlige modsvar mod en indtjening, som af mange forskellige årsager er presset helt ned under gulvbrædderne, er massive investeringer i automatisering og ikke mindst et ”pænt stort fald” i de varige omkostninger. Da personaleomkostningerne udgør langt den største del, er det ret indlysende, at der over de kommende kvartaler vil komme betydelige omkostningstilpasninger. Der er ganske enkelt ingen alternativer. At hæve priserne og med gebyrer vil kun kunne have en mindre og utilstrækkelig effekt.
  • Det tjener normalt ikke noget langsigtet godt formål at gå op imod vinden, men måske er vinden ved at løje af. I det øjeblik, hvor vindhastighederne og modvinden bliver af mere normal karakter, kan timingen for at gøre en forandring være rigtig. Det er når denne timing indtræffer, der kan anes en vending i aktieudsigterne. Det som kan gøre, at aktieudsigterne kan ændres, i det mindste i en overgangsperiode er forventningerne eller håbet om at ledelsen handler meget på omkostningssiden i bankerne.
  • Modvinden som følge af stigende omkostninger til compliance, lave renter som presser rentemarginalen, negative indlånsrenter, som ikke kan overvæltes på kunderne og som Nationalbanken ikke ønsker at tage, er dog ikke kortvarige og forbigående fænomener.
  • Det ”nye” hvis der er noget nyt, er at aktieinvestorerne har indstillet sig på, at udfordringerne er reelle og varige, men at der nu kan komme et økonomisk modsvar.

For investorerne betyder det nok ikke mindst og i første omgang, at bankaktierne er færdige med at underperforme den generelle indeksudvikling, men der er en lang og sej kamp for at gøre et comeback.

Ting og genopretning tager tid

Ting tager som bekendt tid. Bankernes største indtjeningsmæssige udfordringer er ikke forbigående og ikke noget som forsvinder hverken i 2019 eller 2020. Prisfastsættelsen er meget lav og på kort sigt er der gode grunde til at aktierne har ramt en bund og som en anden ”dead cat bounce” vil kunne opleve en modreaktion, som måske endda er større end hvad der indtjeningsmæssigt er belæg for. For investorerne betyder det nok ikke mindst og i første omgang, at bankaktierne er færdige med at underperforme den generelle indeksudvikling, men der er en lang og sej kamp for at gøre et comeback. For Danske Bank gælder ud over den generelt udfordrende situation også et udestående med de amerikanske myndigheder, som det er svært at kvantificere de økonomiske konsekvenser af.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

2
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Aslak
Gæst
Aslak

Tak for en god analyse. Jeg er dog grundlæggende uenig i at bankerne kaster sig ud i det samme som de altid har gjort: Skære ned på medarbejderne. De store banker har gjort det en masse i halvfemserne og nullerne pga. indførelsen af ny teknologi og troen på at automatisering og IT kunne afløse mennesker og det bliver de ramt af nu. De mangler kvalificerede folk og her taler vi om bankfolk, ikke akademikere og itfolk. Et godt eksempel er at høre den nye Nordeatopchef udtale at han vil hæve kundetilfredsheden og samtidig sænke omkostningerne. Det er to modsatrettede ting,… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link