Nordnetbloggen

Bankaktier: Mange grunde til at aktierne stadig vil have det vanskeligt

Det har ikke været nogen god forretning at være dansk bankinvestor hidtil i 2019. Selv om det værste sandsynligvis er overstået, vil 2. halvdel af 2019 næppe byde på en meget positiv udvikling og en fortsat underperformance er realistisk:

  • De større danske bankaktier, Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord har haft det svært i 2019. Den dårlige udvikling kommer efter et skuffende 2018, som også bød på kursfald.
  • Bedst er det gået for Ringkøbing Landbobank, som ”kører sit eget aktieløb” og afkastmæssigt er i sin helt egen liga. Også Spar Nord og Jyske Banks aktiekurser er steget i 2019, dog kun moderat.
  • Værst er det gået for Sydbank, hvis aktie er faldet med 17 %
  • Investorerne i Danske Bank og Nordea har haft et skuffende 1. halvår og kursmæssigt tabt mere end 10 % i 2019.
  • Regnskaberne for de større danske banker i 1. kvartal var generelt meget skuffende. En konjunkturelt og dermed eventuelt forbigående svaghed er vendt til mere varige udfordringer
  • For 2 år siden var 2 cifrede egenkapitalforrentningsprocenter på den primære drift det normale. 1. kvartalstallene for 2019 var derimod præget af en markant nedtur til 7-8 % niveauet. Ringkøbing Landbobank klarede sig igen bedst.
  • De seneste år har bankerne oplevet en stigende konkurrence. Samtidig stiger omkostningerne til compliance markant, og der er ikke udsigt til at disse udgifter bliver anderledes og mindre de kommende år. Kombination af et markant pres på den primære indtjening og stigende omkostninger er en skidt cocktail.

Rentefald og kurvefladning varsler svagt 2. halvår

Mens boligejerne glæder sig over de lave og faldende renter, er der derimod en meget mindre opløftende stemning hos bankerne, når det gælder de faldende renter og den rentekurvefladning, som er sket de seneste år, måneder og ikke mindst uger. På den ene side betyder de lave og fortsat faldende renter, at tab- og hensættelser vil forblive på et meget lavt niveau. På den anden side presser de faldende renter og kurvefladningen i kombination med fortsat stigende complianceomkostninger indtjeningen. Hvis flere kunder vælger fastforrentede lån vil det yderligere ikke kun presse indtjeningen fra lavere bidragssatser, men afdrag vil også gøre det endnu sværere for bankerne blot at fastholde forretningsomfanget.

Indtjeningspres varsler omkostningsreduktioner

Aktiviteten på realkreditmarkedet med hensyn til lånetilbud er forståelig nok høj. Udsigten til at låntagerne kan låne til 1 % i 30 år stort set uden kurstab, vil naturligt nok få mange til at overveje at omlægge deres lån. Den stigende aktivitet får kasseapparaterne i realkreditinstitutterne til at klinge lystigt på kort sigt. Modposten hertil i bankerne er et fortsat markant pres på rentemarginalen, som ikke bliver mindre i 2. halvår. For investorerne er det ikke mindst værd at holde øje med om der i forbindelse med halvårsregnskaberne bliver annonceret et større fokus på omkostningerne.

Politisk bank-bashing forværrer udsigterne

Valgkampen er forbi. Regeringen er endnu ikke på plads, men der er næppe tvivl om, at det negative økonomiske fokus på bankerne vil fortsætte. Der kan blive tale om særskatter og negativ forskelsbehandling i forhold til andre børsnoterede selskaber. De seneste 18 måneder har budt på en stor nedtur for de danske bankaktier. Ud over en lav prisfastsættelse er der ikke meget der tyder på, at den udvikling vender de kommende måneder.

Se tidligere skriv om samme emne fra 27/3: Er det umagen værd at investere i bankaktier?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link