Nordnetbloggen

Analyse af United International Enterprises

Det næsten ukendte selskab United International Enterprises (UIE, København) er blandt de mest succesrige selskaber på Københavns Fondsbørs de senere år. Aktiekursen er således steget fra 85 kroner i december 2001 til 1.290 kroner i august 2019, svarende til 16,7 pct. p.a. Aktionærerne har dertil modtaget generøse udbytter de fleste år. De seneste 10 år er der eksempelvis udbetalt knap 48 dollars eller ca. 289 kroner pr. aktie.

United International Enterprises er hovedaktionær (47,8 pct.) i det malaysiske plantageselskab United Plantations (UP), der ejer en række veldrevne palmeolieplantager i Malaysia og Indonesien. Der findes omkring 100 børsnoterede olieplantager, men få eller ingen er så effektive som UP når det gælder forædling, ydelse pr. hektar, omkostningsstyring, lønsomhed og organisk vækst. Hemmeligheden bag UPs succes er måske den effektive og visionære ledelse under de danske brødre Carl og Martin Bek-Nielsen. Her er en EBIT-analyse af 16 børsnoterede plantageselskaber:

Som det fremgår, har UP de seneste seks år haft en gennemsnitlig EBIT-overskudsgrad på 34,5 pct. Til sammenligning har 15 konkurrenter i samme periode i gennemsnit haft en EBIT-overskudsgrad på 10,4 pct. UPs højere overskudsgrad afspejler i mine øjne, at selskabet har lavere omkostninger end konkurrenterne, og mere effektive medarbejdere. Udover en suveræn overskudsgrad har UP langt mindre gæld end konkurrenterne. UPs soliditet er således hele 90,2 pct., mens de 15 andre plantageselskaber har soliditet i niveauet 34,2 pct. til 77,3 pct. Nedenstående tabel viser udvalgte nøgletal for UP og 15 andre plantageselskaber.

UPs indtjening ser ud til at falde ca. 23 pct. i 2019 (baseret på ekstrapoleret halvårsresultat), men forrenter alligevel egenkapitalen med ca. 11,4 pct., hvilket er bedre end samltlige konkurrenter (branchens lider under lave palmeoliepriser i 2018 og 2019). Udbyttet på 1,40 ringgit giver med den aktuelle kurs på 26 ringgit et udbytteafkast på 5,4 pct., hvilket er næsthøjest blandt de 16 plantageselskaber. Her er en kursgraf for United Plantations:

Som det fremgår, steg kursen stærkt frem til 2012, hvor Emerging Markets toppede. Siden da er UP aktien kørt sidelæns i niveauet 25-28 ringgit. Den seneste kurs på 26 riggit svarer til en prissætning på P/E2018=14,5. Til sammenligning er de 16 selskaber i gennemsnit prissat svarende til P/E2018=35,5. United Plantations ligner umiddelbart en rimeligt prissat branchevinder.

Udover United Plantations ejer UIE 1,8 pct. af det svenske investeringsselskab Melker Schörling. UIE er ligesom UP praktisk talt gældfri. Det er desværre ikke simpelt at vurdere hvorvidt UIE-aktien er dyr eller billig. Den bedste måde at evaluere aktien på er, at sammenligne aktiekursen med markedsværdien af selskabets aktiver, der pr. 30. juni 2019 er opgjort til 933 millioner dollars eller 1.845 kroner pr. aktie. Med den seneste kurs på 1.290 kroner handles aktien således med en rabat på 30 pct. i forhold til markedsværdien af selskabets aktiver (1.290 kr. vs. 1.845 kr.). Til sammenligning har rabatten de seneste ti år varieret i intervallet 22-38 pct. med et gennemsnit på 30 pct. UIE aktien virker dermed hverken dyr eller billig i august 2019. Her er en kursgraf for UIE.

Jeg synes UIE ligner en god langsigtet investering, og jeg har derfor købt aktien til den danske modelportefølje, jeg siden januar 2004 har styret for Dansk Aktionærforening. Jeg har også købt aktien til Jackson FamilieInvest.

Jeg har deltaget i to aktionærmøder med UIEs ledelse i maj 2017 og maj 2019. Især Bek-Nielsen brødrene gjorde et godt indtryk på mig. Jeg har i sommeren 2019 planlagt en studietur til Malaysia, hvor vi bl.a. skal besøge United Plantations. Du kan se programmet for turen her: https://www.sinex.dk/investorrejse-singapore-og-malaysia.html . Der er 22 pladser på turen. Tilmeldingsfristen er sat til 1. december 2019.

Hvad mener du om UIE? Ligner aktien en god investering i august 2019?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i UIE via Jackson FamilieInvest. UIE indgår desuden i Dansk Aktionærforenings modelportefølje for danske aktier (Fundamentalporteføljen).

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

12
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Guldøens Finans
Gæst
Guldøens Finans

Som Thorleif skriver handler UIE med en rabat på 30% dvs. UIEs markedsværdi er 30% lavere end markedsværdien af de børsnoterede aktier UIE ejer i United Plantations plus gennem Melker Schörling. Det historiske rabatniveau har ligget og svinget omkring 30%. På det grundlag konkluderer Thorleif, at UIE hverken virker dyr eller billig. Umiddelbart lyder det rimeligt, men på trods af det synes jeg UIE ligner et attraktivt køb. Jeg vil ikke påstå, at jeg er ekspert i planteolie eller i nogle af de andre sektorer UIE er investeret i. Mit udgangspunkt er derfor, at de aktier UIE ejer direkte og… Læs mere »

Jesper
Gæst
Jesper
Hej Thorleif – det er jo en mulighed at købe UP direkte på Kuala Lumpur børsen. Den daglige omsætning er så vidt jeg kan se 3x højere end UIE’s i København (3m kr / 1m kr) . Jeg kan ikke umiddelbart vurdere rabatten ved at købe UIE frem for UP – men du siger det er ~30%? Jeg går ud fra at det er den lave omsætning der er årsag til rabatten.
Theo Askov
Gæst
Theo Askov

Der er meget i medierne om fældning af regnskov til fordel for husdyrhold og plantager. Produktet palmeolie bliver også flittigt diskuteret. Det er nok svært som investor at få et indblik i, endsige et overblik, ved at læse om de enkelte firmaers CSR og præstation i deres årsrapport, og jeg har ikke gjort forsøget lige her. Hvis jeg skulle investere i dette område, ville jeg gøre et forsøg på at vurdere bæredygtigheden i bred forstand. Den økonomiske risiko kunne ligge i at nogle af virksomhederne i branchen blev sortlistet af fx pensionsselskaberne. Når palmeolieprisen er presset, som Thorleif skriver, kunne… Læs mere »

Lars Hansen
Gæst
Lars Hansen
Hej Thorleif, UIE er uden tvivl en interessant forretning. Du har for år tilbage talt om First Pacific Company Limited. Er det stadig et selskab du følger? Prisen er banket ned, men jeg synes fortsat deres forretningsområder er interessante, og i en del af verden der fortsat oplever stor vækst.
Ida Holst
Gæst
Ida Holst
Tusind tak for endnu en udførlig artikel (jeg har for nylig opdaget dine indlæg). Jeg skal købe aktier til min datter (børneopsparing fra mormor og morfar), og efter at have læst denne artikel, så overvejede jeg at UIE kunne være en mulig aktie. Jeg kan dog læse, at virksomheden tjener deres penge på palmeolie i Malaysia. Palmeolie er den primære årsag til at regnskoven bliver fældet i Malaysia, så den virksomhed kan jeg ikke støtte. Jeg ser frem til andre artikler fra dig, hvor du fremhæver virksomheder, som jeg kan stå inde for. De bedste hilsner, Ida

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link