Spring til hovedindhold

Aktiestabilisering i marts

Januar og februars mistrøstige udvikling blev vekslet til positive globale afkast i marts. I hvert fald når man regner i lokal valuta. Hvis man medregner udviklingen især i USD, ser billedet desværre ringere ud. Amerikanske aktier steg mest, men det blev danske investorer ikke specielt meget rigere af.

Rentestigningerne der blev væk

Hvad der ved indgangen til 2016 lignede 3-4 amerikanske renteforhøjelser, er nu blevet vekslet til 0-2. Det sidste renteforventningsnøk nedad fik obligationsmarkederne, da den amerikanske centralbanks formand, Yellen, i en tale ultimo måneden ikke kun nedtonede styrken af det amerikanske opsving, men også eksplicit nævnte 5 forhold, som helt eller overvejende skulle være opfyldt for at de amerikanske renter skulle yderligere op.

USA aktier i front

Netop Yellens annoncering af sin ”vejviser for den pengepolitiske dataafhængighed” har fået den sidste renteoptimist, eller pessimist om man vil, til at strække våben. Det betyder, at tiden med de ekstraordinært lave renter bliver forlænget en anelse endnu. De lave renter havde en betydelig effekt især i den sidste uge af marts for de amerikanske aktier, som steg med ca. 3 % i dagene efter talen.

Gynger og karrusellerne

Normalt er fortsat lave renter og en pengepolitisk understøttende hånd aktiernes livret. I slutningen af marts var billedet dog mere blandet end normalt. Det skyldes altovervejende udviklingen i USD. Udsigten til lave renter har nemlig presset den amerikanske valuta ned i et omfang, som næsten har neutraliseret aktiestigningen i USA. Hvad investorerne har tjent på karrusellerne har de sat til på gyngerne.

Yellen både ven og fjende

Den faldende USD har også haft en effekt i Europa. En svagere USD øger risikoen for at virksomhederne ikke i det omfang som investorer og analytikere forventer, vil kunne øge væksten i indtjeningen for 2. halvår 2016, og det har presset aktiekurserne for de europæiske og ikke mindst danske aktier. Selv om der var tale om en god slutspurt, kunne det ikke forhindre, at marts samlet set sluttede med kursfald på lidt over 1 % for de danske aktier set under et.

3 aktuelle aktieforhindringer

På trods af (be)tydelige udfordringer bliver aktierne ved at være noget nær den eneste aktivklasse som tilbyder et attraktivt risiko/afkastforhold. De kommende måneder vil jeg opfatte følgende som værende de største risici som investorerne skal være opmærksomme på:

  • Vil England træde ud af EU samarbejdet i forbindelse med folkeafstemningen 23. juni? Risikoen herfor har allerede haft en betydelig effekt på det engelske pund. En evt. BREXIT vil have en ganske markant effekt på risikofornemmelsen ikke kun i England, men i hele Europa.
  • Hvornår stabiliseres den kinesiske økonomi og er den seneste tids fald i valutareserverne en hindring for at Kina kan fortsætte med at stimulere den skrantende økonomi med yderligere rentenedsættelser?
  • Hvis USD fortsat falder, vil det ikke kun berøre danske investores amerikanske investeringer direkte. Også indirekte, vil USD have en effekt på de europæiske og herunder danske aktier i form af en mindre optimistisk forventning med hensyn til indtjeningen. Lave renter er aktieunderstøttende; når bare det ikke samtidig betyder en USD svækkelse.

Stigninger realistiske

2016 bliver ikke noget godt aktieår. Store udsving, høj prisfastsættelse, en global vækstforstoppelse og ikke mindst den dårlige start på året forhindrer det. Det er dog fortsat realistisk, at året slutter bedre af end nu.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer