Spring til hovedindhold

Aktierne har fortsat et 10% fald til gode

September har budt på en fortsættelse af det nervøse marked fra august med voldsomme udsving fra dag til dag. Enkelte gange er 5 % opnået som en ekstrem præstation i en Yoyo bevægelse. Disse rystelser virker opslidende, og mange investorer skræmmes simpelthen væk af de store udsving.

Europa er fortsat Hot Spot med en stadig mere tilspidset situation omkring Grækenlands gæld og Euro-projektets styrke.  Uanset den officielle støtte til Grækenlands regering og fuldt medlemskab, så ser realiteternes verden ud til at forberede en form for gennemgribende gældsanering af landet – primært betalt af kreditorerne. Det afgørende punkt er at undgå en spredning med domino-effekt, og her står Italien i skudlinjen med indre uorden, stor statsgæld og overdreven selvværd. Redningsfonden, EFSF, skal med sin kapital på 440 mia. € afskrække markedskræfterne fra at starte et raid mod Italien. Irland og Portugal er små og artige. Spanien er en anden nation med tung gældsbyrde men mindre end Italien og bedre stillet.

Bankerne er filtreret ind i dette spindelvæv. En styrkelse af bankernes kapitalgrundlag er derfor et emne som overvejes, men det kan kun ske via penge fra statskassen, da private aktionærer melder pas. Europas banker er på ingen måde stærke og robuste. Den gensidige mistillid er blevet så stor, at centralbankerne har grebet ind og nu tilfører ubegrænsede lån. Selve årsagen kendes ikke, men røgsignalerne tyder på, at det er de store franske banker som oplever vanskelighed med kortsigtet funding. Det må læses som udtryk for amerikanske bankers kølige vurdering.

I USA har bankerne det lidt bedre, men fortidens problemer spøger omkring erstatningssager angående Subprime-lån og bankernes adfærd som formidlere af disse lån.

Pointen kan da også hurtigt blive et skift i The Hot Spot. En kontrolleret betalingsstandsning for Grækenland vil fjerne den overdrevne usikkerhed og nervøsitet, der hviler over EU-landene. I stedet vil fokus så på ny blive rettet mod den svage amerikanske økonomi, hvor recession truer og politisk fastfrysning ser ud til at forhindre indgreb frem til præsidentvalget i november 2012.

Med indgangen til oktober åbner sæsonen for Q3 regnskaber i næste uge. Oplysningerne får næppe positiv effekt men vil give anledning til bekymring. Vinterhalvåret kan blive en svær periode med stagnation eller direkte recession – fremgang synes ikke at være til at opnå. Derimod må stenen med den græske gæld snart blive fjernet, og en afklaring vil (efter vores vurdering) kunne foregå uden at skabe panik eller voldsom negativ ringvirkning. Alle er forberedt – hvor slemt bliver braget?

DAX er siden juli dykket fra 7.000+ til 5.000 for i de seneste par uger at have præsteret et usikkert rebound op til 5.700. Første udfordring bliver en Grækenlands-afslutning. Det bør aktierne kunne klare pænt, da børskurserne allerede er faldet. Næste fase drejer sig om USA med den sammenfiltrede problematik: test af Dow Jones 10.000 og spørgsmålet om recession eller ej. Det vil påvirke Europa som følgevirkning. Med en dagsværdi for DAX på 5.376 og 10.894 for Dow Jones er der med andre ord 10 % i afstand, som forekommer at være et territorium umuligt at forsvare. Gennembrydes disse støttelinjer ser næste stoppested ud til at befinde ved hhv. DAX 4.500 og Dow Jones 9.000. For C20 kan den tilsvarende beskrivelse udlægges som 330 for støttelinjen og 280-300 som sandsynligt næste stoppested og vendepunktet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer