Nordnetbloggen

Aktier: Fortsat svært at blive meget aktiepositiv

I starten af juli måned besluttede jeg at skrue ned for min egen aktieeksponering. Det har jeg hverken fundet grund eller anledning til at ændre på siden. Jeg ser stadig flere risikomomenter end oplagte og gode grunde til at ændre på min ”under middel” aktierisiko:

Som argumenter for at skrue op for aktierisikoen tæller, at:

  • De amerikanske regnskaber var noget bedre end frygtet
  • At renterne er presset yderligere ned, og investorerne har reelt ingen alternativer til aktier, hvis de leder efter afkast

På den negative derimod, tæller, at

  • Der er en overgrænse for hvor meget lavere renter kan klare
  • Væksten er på vej ned, og det vil snart kunne mærkes tydeligere i indtjeningsforventningerne for 2. halvår
  • Det er i høj grad stadig uafklaret, hvordan det britiske Brexit-drama ender.
  • Sideløbende med USA-Kina og Brexit, er der også politiske bekymringer i Italien, som kan forurolige investorerne. Væksten er kronisk lav og det samme kan siges om lommesmerterne. Der er udsigt til/risiko for nyvalg inden længe.
  • Lavere renter hjælper, men er reelt mere et sygdomstegn end investeringspositivt
  • Lavere renter har indtil videre kun haft en mindre stimulerende væksteffekt, og det er i høj grad tvivlsomt om endnu lavere renter har nogen mærkbar positiv effekt på væksten. Samtidig presser lavere renter markant bankernes indtjening, og sammen med krav om stigende kapitalpolstring, øger det risikoen for at bankerne kan blive skrøbelige, hvilket alt andet lige vil forværre situationen.
  • Mandag faldet renterne yderligere. I USA er den 10 årige rente nu 1,65 %, og der er fra morgenstunden mulighed/risiko for at renterne i Europa vil falde yderligere. Lavere renter er investorernes bud på hvor økonomien er på vej hen. Med andre ord ser de flere faresignaler end muligheder.

USA recession, dyre aktier og manglende centralbankvirkemidler

Mulighederne for at USA og Kina finder hinanden i den gode forhandlingsløsning de kommende måneder ser ud til at fortone sig. Det vil alt andet lige betyde, at vækstforventningerne kan blive yderligere nedjusteret. Investorerne er klart bekymrede for, at der ikke kun kommer en vækstafmatning i USA, men også en recession. Samtidig er det begrænset hvilke virkemidler, som centralbankerne har at bruge. Renterne i Europa er allerede rekordlave, og selv om det samme ikke er tilfældet i USA, er rentenålen også presset godt og grundigt ned der. Aktierne er ikke billige, og for at der skal komme et alibi for igen at komme ind på en upside, kræver det en investorkapitulation. Den har vi endnu ikke set, selv om aktierne er faldet noget.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link